PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : EPDK, akaryakıtta promosyonu kaldırdı



fraust
16/12/2010, 15:36
https://www.timeturk.com/resim/tr/2010/12/16/epdk-akaryakitta-promosyonu-kaldirdi.jpg


EPDK, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasakladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, dün yaptığı toplantıda 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda hediye, eşantiyon ve kampanya adları altında oyuncak, deterjan, ev eşyası, bilet gibi tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasakladı.

Kurul akaryakıt satışları sonucu bankaların kredi kartlarından puan yüklenmesi gibi finansal promosyonlar ile istasyonlarda verilen araç yıkama, ücretsiz yağ değişimi gibi hizmet promosyonlarına yönelik herhangi bir sınırlama getirmedi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt piyasasında rekabetin hediye çanak çömlekte, deterjanda, Çin malı oyuncakta değil fiyat üzerinden yapılmasını istediklerini belirterek, akaryakıt maliyetine bu tür unsurların etki etmesini istemediklerini söyledi. Köktaş, bu nedenle gelecek ayın sonundan itibaren akaryakıt sektöründeki tüm mal promosyonlarını yasakladıklarını bildirdi.

Akaryakıt piyasasında operasyonel maliyetlerin azaltılması ve tüketici lehine, rekabetin arttırılması çalışmaları kapsamında promosyonlar konusunu belli bir süreden bu yana değerlendirdiklerini kaydeden Köktaş, mal promosyonlarının çoğunun kalitesiz mallarla israfa sebebiyet verdiğini ve fiyatlar üzerinde de bir baskı oluşturduğunu kaydetti. Köktaş, bayilerin, dağıtıcıların birbirleri ile akaryakıtın yanında tüketiciye hangi mali vereyim diye değil, fiyat rekabetini nasıl sağlarım diye yarışması gerektiğine dikkat çekerek, tüketicinin alacağı hediyenin değil fiyat panosunun peşine düşmesi gerektiğini vurguladı.


-''HEDEF UCUZLUK''-

EPDK Başkanı, promosyonlara yönelik buna benzer bir sınırlamanın daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından gazetelerin mal promosyonlarına yapıldığını ve başarı kazandığını belirterek, yeni karar sonrası fiyatların nasıl değişeceğini de yakından izleyeceklerini ifade etti.

Köktaş, Kanunda açık hükümler olduğu halde bu tür kampanyalara katılan akaryakıt bayilerinin promosyonların maliyeti hakkında yeterli bilgi alamamaktan şikayet ettiği kaydetti.

Kanunda bayilerin bu promosyon kampanyalarına katılımlarının isteğe bağlı olduğunun tanımlandığı halde bazı zorlamalar uygulandığını da belirten Köktaş, ''Bu durumda dağıtıcılar ile bayiler sık sık karşı karşıya geliyordu. Bu kararımız bu konudaki sıkıntıları da ortadan kaldırıyor'' dedi.

AA


Akaryakıt fiyatları hâlâ çok pahalı

Benzinin 4 liraya dayanmasının ardından, TÜPRAŞ'ın litre başına 4 kuruş indirime gitmesi akaryakıt fiyatlarındaki pahalılığı örtemedi. AB'ye kıyasla Türkiye hâlâ pahalı ülke.

Benzinin litre fiyatının 4 liraya tırmanmasının ardından başlayan tartışmalar sürerken Enerji Bakanlığı duruma el atarak fiyatların makul düzeye gelmesi talebinde bulundu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) akaryakıt sektörü temsilcileriyle çözüm süreci için kulisi sürerken dağıtıcılar vergiden, hükümet ise bayi paylarından şikayetçi olmuştu.

TÜPRAŞ 4 KURUŞ İNDİRDİ
TÜPRAŞ, akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı litrede 2 ile 4 kuruş arasında indirildi. Ankara'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,79 ile 3,83 lira arasında satılmaya başladı. Kurşunsuz benzin İstanbul ve İzmir'de de 3,78 ile 3,83 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

BAYİ-RAFİNERİ İKİLEMİ
Kamu yönetimi vergilerdeki artışı savunarak enflasyon oranının da altında olduğunu belirtmiş, indirimin bayi ve rafineri kanalıyla olması gerektiği üzerinde durmuştu. Benzinin 1 litrelik serencamı ise şöyle: Ham petrolü rafineri 0.990 TL civarında getirip, işliyor ve satıyor.. Sevkiyatta rafineriden taşıyıcılar 0.010'dan ulaştırıyor. Ana dağıtıcı benzini alıp istasyonuna 0.184 TL olarak fiyatlıyor. İs-tasyon, akaryakıtı son kullanıcıya 0.184'ten veriyor

Maliye Bakanlığı ise verginin de vergisini alacak bir orana yakın olarak 2.480 TL olarak fiyatlayınca Tüketiciye 3.850 TL 'lik bir rakamdan satış işlemi ortaya çıkmış oluyor.

Benzin 4 lirayı petrol 150 dolar olduğunda görmüştü
Enerji Bakanlığı, akaryakıt fiyatlarındaki anormal artışları bayilere tavan fiyat uygulayarak önleme eğilimine girerken, dünyadaki petrolün varil fiyatının 150 dolara yaklaştığı dönemlerde de Türkiye'de benzinin litre fiyatı 4 liraya ulaşmıştı. PETDER bakanlığın tavan fiyat uygulamasıyla kârlarına yöneleceğini hissedince, geçen yıla göre ham petrol fiyatlarının yüzde 47'lik arttığı savını benimsemişti. Vergiler diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin benzinde dünyada en yüksek vergi uygulayan ülke konumunda olduğunu gösterdi.

Maliye vergi oranlarını belgeleriyle savundu
Maliye Bakanlığı, benzinin 4 liraya ulaşmasıyla birlikte başlayan akaryakıtta vergi yükü tartışmalarına yanıt verdi. 'Petrol Ürünlerinin Fiyatları ve Vergi Yükü Gelişimi' konusunda yapılan değerlendirmede, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 5 Haziran 2002 tarihinde yürürlüğe girdiği ve bu tarihten itibaren petrol ürünlerinden maktu ÖTV alınmaya başlandığı hatırlatıldı. Değerlendirmede, bu tarihten 2005 başına kadar maktu ÖTV tutarlarının aylık Toptan Eşya Fiyat Endeksi'ne göre artırıldığı, 2005 başında ise maktu ÖTV tutarlarının Bakanlar Kurulu Kararı'yla belirlenmeye başlandığı vurgulandı.

Vatandaşın cebinden otomobilin deposuna
Türkiye'deki akaryakıt fiyatları ile kıyaslandığında Avrupa Birliği'nin akaryakıtta fiyatı en yüksek olan ülkelere oranla sıralama olarak Türkiye'nin gerisinde yer aldığı görülüyor. TÜPRAŞ tarafından yapılan son indirim kararının ardından oranlara bakıldığında ise Avrupa ülkeleri ile aradaki uçurum kapanmadığı bariz şekilde görülmekte. Benzinin rafineri çıkışından otomobilin deposuna girene kadarki süreçte uygulanan vergilendirme, vatandaşın cebine de zamlı yansıyor. Bayiler ile kamu idaresi arasında fiyat konusunda yaşanan kaos da verginin yüksek olup olmadığı sorusuna odaklanmış vaziyette

Müdahalemiz yok ama düşüşler beklemekteyiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarıyla ilgili yaptıkları toplantıda indirim beklentileri olduğunu söylediklerini hatırlatarak, 'TÜPRAŞ buna icabet etti ve kendi fiyatının yüzde 2'si kadar bir indirim yaptı. Bu 2 kuruşa tekabül ediyor. Yani kasım ayı, aralık ayı içindeki 7 kuruşluk zammın 2 kuruşu rafine merkezi tarafından geri alınmıştı' dedi. Yıldız, özellikle kurşunsuz benzin üzerinde geçen aydan bu yana toplam 7 kuruş civarında zam yapıldığını ve fiyatının 3,75'den 3,82'ye çıktığını anımsattı. Bunun ham petrol, rafineri, dağıtılıcılar ve bayiler tarafı olduğunu ifade eden Yıldız, "Müdahale etmiyoruz. Eski fiyata doğru bir düşmenin olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Yenişafak

USTA
16/12/2010, 16:09
Hediye vereceklerine 2.5 TL yapsınlar benzinin litresini,mazotta 2 TL ye inmeli...

projist
16/12/2010, 16:13
hediyesi için benzin, lpg, mazot vs alan var mı ?

Murat 1979
16/12/2010, 16:26
koskoca epdk milletin bardağına tabağına müdahale edeceğine akaryakıt fiyatlarına müdahale etsin. Kararın amacı maliyeti düşürüp indirim sağlamakmış artık 3-5 kuruş daha indirim yapıp 10 kuruş bindirirler olan vatandaşın bardak tabağına oldu...

ademtahir
16/12/2010, 16:33
bende akaryakıt alırken hediye ne alsam diye düşünüyordum zaten:@

ağzımı bozmadan sadece şunu yazıyım hediye ile uğraşacağınıza vergiyi düşürün biraz...

takres
16/12/2010, 17:12
EPDK ne iş yaptığını unuttu sanırım...

OzzY
16/12/2010, 17:17
hediyesi için benzin, lpg, mazot vs alan var mı ?

var :D dün sırf ferrari için shellden bezin aldım :D

deniz6
16/12/2010, 17:18
Ya oda yetmez pompacılar üstlerindeki akaryakıt firmasının kıyafetlerini,şapkalarını falan çıkarsınlar çıplak doldursunlar maksat indirim olsun.

Kriminal
16/12/2010, 17:18
Adamlar vergıden hıııııcccc bahsetmıyorlar ..istasyonlara yıkacaklar bence bu zamları

evo_34
16/12/2010, 17:20
arkadaşar aslında bu benzinde fiyatı artıran etkenlerden biri çünkü verilen her hediye bir maliyettir ve bu maliyette dolaylı yönden bize yansılıtılıyor hiç hediye almamış biri olarak bu konu da EPDK olumlu buluyorum...

Ancak benzin ve dizel yakıtın fiyatları konusunda isyanlardayımmmmmm

Kriminal
16/12/2010, 17:24
10 numara yag kullanacam kamyonlar gıbı

murti82
16/12/2010, 19:35
Karar çıkmadan Ferrarimi aldım :) şirket aracı için promosyonlar iyi oluyordu, şimdi oyuncak alamayacakmıyım? :D

ZAK1980
16/12/2010, 19:53
Merak etmeyın 31 Ocak 2011 de gecerlı olacakmıs

uraaal
16/12/2010, 20:56
eee opetin yaptıgı evi fulle kampanyasıda gidicek nolucak bzm biriktirdigimiz modeller

izoci
16/12/2010, 21:10
var :D dün sırf ferrari için shellden bezin aldım :Donlar benim de hoşuma gidyo valla :D

BSK
16/12/2010, 23:27
Hediye için yakıt alan olamaz tabiki ama yakıtı nereden alacağı konusunda etkili oluyor , opetten sırf bilet için aldım ama şarafsızlar bilet kalmadı diyip duruyo ben de yakıt almadan çıkıyorum istasyondan yani reklamdan öteye geçmedi bu iş Koç'lara yakışmadı neyse, petrol ofisinden deterjan, tabak, çatal aldım. şimdi hediyeyi yasaklayınca fiyatta promosyon yapmalılar, ama kafama takılan şu ki şimdi vergileri indirmeyerek bayi karlarına gözkoyan devlet kaçak akaryakıt satılmasını önleyemediği gibi şimdi kalitesiz yakıtın doğmasına sebep olacak, yakıta su, solvent, madeni yağ karışmasını kim önleyecek???

femoli
17/12/2010, 01:20
Hediye verseler ne vermeseler ne zaten litre basina 40 kurus kazaniyorlar diyelim hediye vermediler 30 kurus kazanip 10 kurusu feda ettiler hadi yufka yurekli olup babalarinin hayrina hic kar etmediler 40 kurus dusurduler (imkansizda) yeterlimi ?

SRDR KRKC
17/12/2010, 01:24
Bıraksınlar Bu İşleri Veriglere İndirm Gelsin Kardeşim ...

WiSTaRiA
17/12/2010, 01:47
eeee birdaha araba çıkmıyacakmı bana şimdi yahu :D:D:D

ZAK1980
17/12/2010, 01:53
eeee birdaha araba çıkmıyacakmı bana şimdi yahu :D:D:D

Orcun galıba cıkmayacak ama son voleyı sen vurdun

WiSTaRiA
17/12/2010, 01:55
galiba öyle oldu... :D:D

turker
17/12/2010, 10:18
ya utanmadan 2 kurus ındıryorlar bıde basın acıklaması yapıyorlar ındırm yaptık dıye ne denır bunlara bılemıyorum cok sey denırde

ibrahim06
17/12/2010, 19:25
Geçenlede bir arkadaşın yorumu güzeldi. '' Bunu yapanların tüm soyundan çıksın inşallah'' demişti.

Atakan KÖRO
18/12/2010, 02:45
promosyonlar bir çeşit teselli oluyordu :)
komşulara el feneri dağıttım geçen ay
şimdi de yeğenim için ferrari setini tamamlıyorum :)