Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1.3 multijet 75hp, Turbosunu büyütmek istesem olurmu?

Ziyaretçi049
03/12/2010, 11:22
Arkadaşlar herkeze hayırlı Cuma'lar...

Bu gün diğer aracımızı servise bıraktım servis sahibi liseden arkadaşım biraz muhabbet ettik bende aracımın turbosunu büyütme şansımın olup olmadığını sordum bi araştırayım dedi arkadaşım.
Normalde büyütürüz ama beyin uyum sağlarmı sağlamazmı onu araştıralım diyor.
Turboyu büyütünce basınç olayı değişicek ona göre bişeyler yapabiliriz dedi.

Sizden öğrenmek istediğim benim aracıma 1.6 multijet turbo salyangosunu taktırsam bir kaç ayarlama ile uyum sağlayabilirmi?
Ortalama kaç hp artışı olur ve yakıt durumu ne olur tahminleriniz veya tecrübeleriniz varsa benimle paylaşırmısınız.

Misafir
03/12/2010, 12:54

Bu gün diğer aracımızı servise bıraktım servis sahibi liseden arkadaşım biraz muhabbet ettik bende aracımın turbosunu büyütme şansımın olup olmadığını sordum bi araştırayım dedi arkadaşım.

Sizden öğrenmek istediğim benim aracıma 1.6 multijet turbo salyangosunu taktırsam bir kaç ayarlama ile uyum sağlayabilirmi?
Ortalama kaç hp artışı olur ve yakıt durumu ne olur tahminleriniz veya tecrübeleriniz varsa benimle paylaşırmısınız.

Konuyu uzmanlarından araştırıp yazacağım

style07
03/12/2010, 12:58
Orhan ne yapıyosun aştın olayı sen yapta motoru patlatmassan bende yapayım:)

Misafir
03/12/2010, 16:04

Bu şekilde bir cevap geldi mailime:

"Böyle bir işlemi tavsiye etmiyoruz.
Ürünün onay almış hali dışındaki modifikasyonlarının getirebileceği uygunsuzluklar bilinmediği için önerilemez.
İşlem yapılan araçlarda meydana gelebilecek sorunlar da garanti dahilinde değerlendirilmez."

Ziyaretçi049
03/12/2010, 16:13
Fiat'amı mesaj attın?

Misafir
03/12/2010, 16:18
Fiat'amı mesaj attın?

Genel merkezdeki teknik uzmandan geliyor cevap.. Yani bu işlerin arge'sini yapan kişilerden...

Murat Gürakan
03/12/2010, 16:23
her türlü uyum sağlanır hiçde sorun olmaz. konunun uzmanı polmayada gerek yok. Ankarada olsaydınız çok kolay bir şekilde hallederdik. İlkinden sonra 2. yi yapmak çokda zor deil . İster emme kısmı değişir ister komple yeni turbo takılır. Beyinde buna uyum sağlar. Türkiye yapılmış örnekleride var. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Yapılacak şeylerin listesi ;
komple egzoz fitre, yazılım ve turbo. Hepsi bu.

Alp
03/12/2010, 16:23
Uygulama yapılabilir. Fakat kısa vadede...

Murat Gürakan
03/12/2010, 16:24
Motor falanda patlamaz. Fiata sormaya gerek yok. Adamlar başka marka yağ kullanırsanız bile arabada sıkıntı çıkabilir diyorlar. Çok biliyorlar ;) Her şey garanti dışılığa sebep onlarda. Maksat para..

Murat Gürakan
03/12/2010, 16:25
Uygulama yapılabilir. Fakat kısa vadede...

Kısa vade olmaz abi. Nasıl yaptığına bağlı. Ki ne kadar zorlarsan zorla eğer çok aşırı basınç vermessen arabaya zarar verecek tek nokta enjektörler hepsi bu. Onuda değiştirirsin sıfırıyla yada vars race enj takılır onlarda en babası 2000tl desek hepsi bu.

Misafir
03/12/2010, 16:35
Motor falanda patlamaz. Fiata sormaya gerek yok. Adamlar başka marka yağ kullanırsanız bile arabada sıkıntı çıkabilir diyorlar. Çok biliyorlar ;) Her şey garanti dışılığa sebep onlarda. Maksat para..

Üretilen her üründe olduğu gibi otomobillerde de alınmış bir onay, bir üretim izni var. Dediklerinize katılmıyorum. Bu Fiata özgü bir durumda değil üstelik bunu "maksat para" şeklinde bir yakıştırmayla tamamlamışsınız ki, hangi markada bu işlemi uygularsanız uygulayın "onaylanmış hali" dışında uygulama yapmaktan dolayı garantiden değerlendirmezler. Şayet uygun olsaydı bu şekilde de üretim yaparlardı emin olun. Ürün gamını geniş tutmak işe gelen bir durumdur sonuçta.

Alp
03/12/2010, 16:39
Kısa vade olmaz abi. Nasıl yaptığına bağlı. Ki ne kadar zorlarsan zorla eğer çok aşırı basınç vermessen arabaya zarar verecek tek nokta enjektörler hepsi bu. Onuda değiştirirsin sıfırıyla yada vars race enj takılır onlarda en babası 2000tl desek hepsi bu.

Murat,
Bu konuyu bende çok araştırdım. Hatta bir ara bayağı niyetlendim. Egzos, filtre yazılım bunlar işin kolay kısmı... Asıl sorun hacim kaynaklı 1.3 nün kapasitesi bir üst sınıf turbo için yeterli değil, Basıncı ne kadar yüksek tutarsan tut üreteceği güç bellı bır devirde sonlanıyor, zorlarsan sızıntılar, kaçaklar, uyuşumsuzluklar ve en sonunda da blok çatlatmaya kadar iş gidiyor.
Yok illaki ben yürüceğim dersen yapılır tabiki.... Ama şu çok açık sonuç HÜSRAN....

Ziyaretçi049
03/12/2010, 16:44
Konunun kavga konusu olmasını istemiyorum arkadaşlar :)
Sadece bilgi paylaşımı yapalım herkez düşüncelerini yazsın,
Murat örnekleri var demiştin herhangi bir forumda felan tartışması oldumu görebilme şansım varmı? Ben daha önceden DH forumlarında 2006 modeldi galiba Polo'ya 1.9 turbo taktıklarını görmüştüm ve 3. aşamadan sonra yanlış hatırlamıyorsam 250hp olmuştu araç. Bunu yapan Ankara'da tunningciydi galiba tek kapı beyaz bi Polo

Misafir
03/12/2010, 16:49
Murat,
Bu konuyu bende çok araştırdım. Hatta bir ara bayağı niyetlendim. Egzos, filtre yazılım bunlar işin kolay kısmı... Asıl sorun hacim kaynaklı 1.3 nün kapasitesi bir üst sınıf turbo için yeterli değil, Basıncı ne kadar yüksek tutarsan tut üreteceği güç bellı bır devirde sonlanıyor, zorlarsan sızıntılar, kaçaklar, uyuşumsuzluklar ve en sonunda da blok çatlatmaya kadar iş gidiyor.
Yok illaki ben yürüceğim dersen yapılır tabiki.... Ama şu çok açık sonuç HÜSRAN....

Tam olarak dediğim de bu zaten benim. Teşekkür ederim.

Tartışacak bir durum yok zaten, hiçbirimiz aracımızı tuning aracı şeklinde kullanmıyoruz. Adamların dediği de bu yönde bir öneri, uyarı niteliğinde. Güvenliğiniz açısından, aracınızın kullanım ömrü açısından. Çok biliyorlar diyen forum üyesi arkadaşımız, evet çok bildikleri için zaten bu işin başındalar ;)

Alp
03/12/2010, 16:50
Sadece bilgi paylaşımı yapalım herkez düşüncelerini yazsın,
Murat örnekleri var demiştin herhangi bir forumda felan tartışması oldumu görebilme şansım varmı? Ben daha önceden DH forumlarında 2006 modeldi galiba Polo'ya 1.9 turbo taktıklarını görmüştüm ve 3. aşamadan sonra yanlış hatırlamıyorsam 250hp olmuştu araç. Bunu yapan Ankara'da tunningciydi galiba tek kapı beyaz bi Polo

Orhan sen kavga görmemişsin :) belliki...

Ziyaretçi049
03/12/2010, 17:09
Neyse geçelim bunları benim bahsettiğim Polo yu buldum arkadaş İstanbul'daymış
TR de TEK..! 1.9 TDI 350 Hp 9n3 Coupe POLO (https://forum.donanimhaber.com/m_36574902/mpage_1/key_turbo,polo/tm.htm)

Ama detaylı bilgi vs. vermemiş tabi, benim arkadaşın yanındaki usta arıza lambası yakar dedi bunun için herhangi bi işlem varmıdır acaba?

h k
03/12/2010, 17:42
bence günlük kullanacağınız arabada olmaz , gösteri yada yarış amaçlı günlük kullanılmayacak araçlarda olur elbette , fiat kendisi yarışlara araba hazırlarken ne yapıyor sanki yeni motor mu icat ediyor.

serkankucuk
03/12/2010, 18:11
abicim bunu yaptırmak isteyen birisi zaten günlük kullanım aracı, aile aracı olarak görmez arabasını. ve bence hangi sektör olursa olsun hangi iş olursa olsun o işi yapan kullanıcıya der ki bakın zorlamayın, orasıyla oynamayın sebep: aslında sorun çıkmayabilir, kullanmayı ve yönetmeyi bilen birileri ne yaptığını bilir de yapar ama işi yapan kişi kullanım amacının dışına çıkılmasını tavsiye etmez. bu tür önlemler (ben yazılımcı olduğum için bizde de olur) tahmin ediyorum her üründe karşımıza çıkar...

Murat Gürakan
03/12/2010, 19:08
Üretilen her üründe olduğu gibi otomobillerde de alınmış bir onay, bir üretim izni var. Dediklerinize katılmıyorum. Bu Fiata özgü bir durumda değil üstelik bunu "maksat para" şeklinde bir yakıştırmayla tamamlamışsınız ki, hangi markada bu işlemi uygularsanız uygulayın "onaylanmış hali" dışında uygulama yapmaktan dolayı garantiden değerlendirmezler. Şayet uygun olsaydı bu şekilde de üretim yaparlardı emin olun. Ürün gamını geniş tutmak işe gelen bir durumdur sonuçta.

Benim lafım fiata değilki hepsi öyle. NEden kişisel algıladınızki. Şu anda konumuz fiat sa fiatla ilgili konuşmam gayet dopal diye düşünüyorum. Ve malum birçok serviste filtrde var diye motordan çıkan arızayı garantiye almıyorlar hiç alakası olmamasına rağmen.

Murat,
Valla hacimden dolayı sıkıntı yaşanır dersen ona bişi demem ancak dizelde sıkıntı yaşamanız için çok ciddi basınçlarda yürümeniz gerekir. Gidip 1.3 mjete 16 dizel turbosu takıp öküz gibi basınç verip 2e barda yürütmeye çalışırsanız elbetki bir yerden bi sıkıntı çıkar. Hortumların patlaması çatlaması onları sorun olarak kabul etmiyorum ben kişisel olarak çok koly sorunlar bunlar. Ama dediğim gibi düzgün yapılıp mantıklı basınçlardada yürürseniz tek sıkıntı çıkabilcek nokta enjektördür.

bence günlük kullanacağınız arabada olmaz , gösteri yada yarış amaçlı günlük kullanılmayacak araçlarda olur elbette , fiat kendisi yarışlara araba hazırlarken ne yapıyor sanki yeni motor mu icat ediyor.
Yoo isteğe bağlı gayette günlük arabalarında yapıp kullananlarda var gayette sıkıntısız.
---------
Bu arada o polo 1.9 130 luk. VE o alette gt20 var komple egzoz egr iptali filtre var bunlarla 250hp . +100shot nos basıyor 350hp.

Murat Gürakan
03/12/2010, 19:12
Tartışacak bir durum yok zaten, hiçbirimiz aracımızı tuning aracı şeklinde kullanmıyoruz. Adamların dediği de bu yönde bir öneri, uyarı niteliğinde. Güvenliğiniz açısından, aracınızın kullanım ömrü açısından. Çok biliyorlar diyen forum üyesi arkadaşımız, evet çok bildikleri için zaten bu işin başındalar ;)

GErçekten yaa konularında guru lar muhteşemler ;)
Forumu biraz araştırında servisten çekenlerin mutlu olanlardan çok çok daha fazla olduğunu görürsünüz. Onlar başta olsun başımızın üstünde yerleri var tabi.
----------
----------
Herneyse bu konularda sizlere yardım etmez hiç bir servis. Ancak yapanlardan yardım alırsınız. Bu işler emek ister sanayide abuk subuk sorunlarla uğraşmak ister nerden neyin cortlayacağını tecrübe etmek ister.... Sizler bildiğiniz gibi yapabilirisniz... Kolay gele.

Misafir
03/12/2010, 19:14
Benim lafım fiata değilki hepsi öyle. NEden kişisel algıladınızki. Şu anda konumuz fiat sa fiatla ilgili konuşmam gayet dopal diye düşünüyorum. Ve malum birçok serviste filtrde var diye motordan çıkan arızayı garantiye almıyorlar hiç alakası olmamasına rağmen.

Valla hacimden dolayı sıkıntı yaşanır dersen ona bişi demem ancak dizelde sıkıntı yaşamanız için çok ciddi basınçlarda yürümeniz gerekir. Gidip 1.3 mjete 16 dizel turbosu takıp öküz gibi basınç verip 2e barda yürütmeye çalışırsanız elbetki bir yerden bi sıkıntı çıkar. Hortumların patlaması çatlaması onları sorun olarak kabul etmiyorum ben kişisel olarak çok koly sorunlar bunlar. Ama dediğim gibi düzgün yapılıp mantıklı basınçlardada yürürseniz tek sıkıntı çıkabilcek nokta enjektördür.

Yoo isteğe bağlı gayette günlük arabalarında yapıp kullananlarda var gayette sıkıntısız.
---------
Bu arada o polo 1.9 130 luk. VE o alette gt20 var komple egzoz egr iptali filtre var bunlarla 250hp . +100shot nos basıyor 350hp.

Yazdıklarınıza yorum dahi yapmayacağım :)

By_HaNNibaLL
03/12/2010, 19:20
1.3 mjetlere bizim arda yapboz gibi oynayip duruyor Örnekleri okuldan geldikten sonra fotoğraflarla burada sergilerim 1.6 turbosu falan bence gereksiz kendi turbosunun salyangozlariyla oynayarak tatmin edici gücler elde edilir.
beygir gücüne gelince sonucta 1.3 motor atla deve değil

WiSTaRiA
03/12/2010, 19:32
Muratçım ; sen ve ertuğda tanıyorsunuzdurki yani aracı biliyorsunuzdur Ankara da sürekli bulunurlar ama İstanbul'da oturan yiğenlerim araçlarını 390 Hp ye kadar çıkarttılar ve araçları garanti dışı tabiki... Normal bir arabada orjinali halinde değişen herparça garanti dışına çıkmazmı kardeşim... Fiata misilleme yapmıyalım çünkü hepimiz fiatçıyız...

StrawBeeRy
03/12/2010, 21:40
bahsedilen polo dan yapım aşamasından ve sonrasından bir kaç foto koyim

resimlere bu linkten ulaşabilirsiniz

ImageShack Album - 11 images (https://img813.imageshack.us/gal.php?g=10014700.jpg)

By_HaNNibaLL
03/12/2010, 21:48
bahsedilen polo dan yapım aşamasından ve sonrasından bir kaç foto koyim

resimlere bu linkten ulaşabilirsiniz

ImageShack Album - 11 images (https://img813.imageshack.us/gal.php?g=10014700.jpg)

Araç sahibi sitede üye zaten mehmet gazihanin araci typerlarla yürüyen bi araç duman spec diyoruz biz hatta :D

StrawBeeRy
03/12/2010, 21:50
Araç sahibi sitede üye zaten mehmet gazihanin araci typerlarla yürüyen bi araç duman spec diyoruz biz hatta :D
bilmeyenler için koydum ;)

zaten mehmet abiyi tanımayan yoktur polodan bahsedilmiş bende motorundan bir kaç resim göstermek için koydum

By_HaNNibaLL
03/12/2010, 21:58
bilmeyenler için koydum ;)

zaten mehmet abiyi tanımayan yoktur polodan bahsedilmiş bende motorundan bir kaç resim göstermek için koydum

Merak eden varsa bende videolarini koyayim poloya başka gözle bakarsiniz görünce :D:D

Ziyaretçi049
04/12/2010, 08:15
Benim konuya dönelim :)

Ben buna 1.6Multijet turbosu uydurmaya çalışsam basınç problemi olurmu ve arıza lambasını kesin yakar diyor bizim usta bu sorunu nasıl halledebiliriz?

Birde benim amacım 1.6Turbosu takıp günlük kullanıma uyumlu olması aracın, birde üstüne chip tunning yaprıtıcam normal hali ile chip yaptırtsam maximum 95hp olucak araç ben 100 üstü bişeyler görelim diye uğraşıyorum :)

zafermutlu
04/12/2010, 17:04
bence turbo olayının tuning le alakası yok. günlük kullanımda da gayet güzel turbolu araç kullanmak. özellikle günümüzde yapılan turbolu araçlar zaten düşük devirde max tork verdigi için, günlük kullanıma uygun olarak yapılmıştır. tam bir performans aracı yapmak isteseler torku yüksek devirlere koyar turboyu daha aktif hale getirirlerdi. trafikde sollama yaparken mesafe ayarlayamayıp önümde kalan araç sayısını hatırlayamıyorum. turbo sürücü hatalarını bile sollamada telafi eder. yani bence turbolu yapılan araçlar hız tutkusu olanlar için degil sadece . önümüzde uyuz uyuz giden sollama yapmaman gereken yerde mecburiyetten kısa zamanda sollama yapıp normal hızına dönenler için mükemmel araçlar...

BoostER
05/12/2010, 01:37
Merhaba

Atılan bütün mesajları okudum. Öncelikle 1.3 Mjet motorun oldukça sağlam ve uzun ömürlü olduğunu söylemek isterim. Gerçekten hakkı yenemeyecek kadar başarılı bir motordur. turbo büyütmesi vs gibi uygulamalarla da motoru kolay kolay kıramazsınız. Hatta işlem düzgün yapıldığı taktirde motorun hiçbiryerine orjinalinden daha fazla yük binmez ve hiçbir zararı olmaz..

Özel olarak sorunuza gelirsek.. Aracınıza 1.6 Mjet motorun turbosunu takmanız hiç uygun olmayacaktır. Bahsettiğiniz turbo sizin aracınız için büyük ve kullanışsız olacaktır.. Aracınız için özel olarak hazırladıgımız ve aracınızın kullanımında hiçbir sekilde bir dezavantaj yaratmayacak bir turbo kullanmanızı tavsiye ederim. Bizim 1.3 75 hp lik Mjet motor için hazırlamış oldugumuz turbo ile, aracınıza chip tuning eksoz sistemi ve filtre eklenerek 120-125 hp arasında bir guce rahatlıkla ulasabiliriz. Aracınıza uygulanacak bu uygulama sornasıdna aracınızın yakıtının artmaması da sozkonusudur. yaptıgımız uygulamanın da arıza lambası vs yakmayacagı konusunda da garanti verebilirim..

Saygılar

Erdem Bozdağ
05/12/2010, 04:19
Merhaba

Atılan bütün mesajları okudum. Öncelikle 1.3 Mjet motorun oldukça sağlam ve uzun ömürlü olduğunu söylemek isterim. Gerçekten hakkı yenemeyecek kadar başarılı bir motordur. turbo büyütmesi vs gibi uygulamalarla da motoru kolay kolay kıramazsınız. Hatta işlem düzgün yapıldığı taktirde motorun hiçbiryerine orjinalinden daha fazla yük binmez ve hiçbir zararı olmaz..

Özel olarak sorunuza gelirsek.. Aracınıza 1.6 Mjet motorun turbosunu takmanız hiç uygun olmayacaktır. Bahsettiğiniz turbo sizin aracınız için büyük ve kullanışsız olacaktır.. Aracınız için özel olarak hazırladıgımız ve aracınızın kullanımında hiçbir sekilde bir dezavantaj yaratmayacak bir turbo kullanmanızı tavsiye ederim. Bizim 1.3 75 hp lik Mjet motor için hazırlamış oldugumuz turbo ile, aracınıza chip tuning eksoz sistemi ve filtre eklenerek 120-125 hp arasında bir guce rahatlıkla ulasabiliriz. Aracınıza uygulanacak bu uygulama sornasıdna aracınızın yakıtının artmaması da sozkonusudur. yaptıgımız uygulamanın da arıza lambası vs yakmayacagı konusunda da garanti verebilirim..

Saygılar

+10000
tek bi sıkıntı var o da kara tren modu ama o da ayrı bi tad :):)

Romeo_er2
05/12/2010, 06:00
duman iyidir severim dumanı =)

GP COSKUN
05/12/2010, 17:46
:welcome:Bizim 1.3 75 hp lik Mjet motor için hazırlamış oldugumuz turbo ile, aracınıza chip tuning eksoz sistemi ve filtre eklenerek 120-125 hp arasında bir guce rahatlıkla ulasabiliriz.:welcome:

booster den alıntı bir cümledir

BoostER
05/12/2010, 18:47
:welcome:Bizim 1.3 75 hp lik Mjet motor için hazırlamış oldugumuz turbo ile, aracınıza chip tuning eksoz sistemi ve filtre eklenerek 120-125 hp arasında bir guce rahatlıkla ulasabiliriz.:welcome:

booster den alıntı bir cümledir
evet yukarida yaziyor ama neden tekrarladiniz anlayamadm?

GP COSKUN
05/12/2010, 20:04
evet yukarida yaziyor ama neden tekrarladiniz anlayamadm?

bak erhan alıntı yaparken en başına ve sonunada smıle koydum
bana biraz çok iyimser bir cümle geldiği için
90 - 100 bg felan deseydin olumlu baklardım ama standardı 75 bg olan bir motora chıp artı tuboda oynama ve eksozla + 50 bg bana ters geliyor
şahsi düşüncem bu yönde::)

Erdem Bozdağ
05/12/2010, 20:31
turbo değişiyor ama çoşkun abi

BoostER
05/12/2010, 23:14
bak erhan alıntı yaparken en başına ve sonunada smıle koydum
bana biraz çok iyimser bir cümle geldiği için
90 - 100 bg felan deseydin olumlu baklardım ama standardı 75 bg olan bir motora chıp artı tuboda oynama ve eksozla + 50 bg bana ters geliyor
şahsi düşüncem bu yönde::)
şimdi nasıl anlatsam bilemedim.. Şahsi görüşünüz nereden gelmekte yani bilgi açısından onu bilmem lazım öncelikle. Yani bu konuda herhangi bir tecrübeniz oldu mu yada özel olarak bir bilginiz varmı şu yüzden olmaz bu yüzden olmaz diye bilmeliyim ki ona göre cevap vereyim. Zira yaptığımız işlem basit bir işlem değil. Araca giren hava miktarını turbo ile artırarak, chip ile de gereken yakıtı saglıyorz. Eksoz ve filtre sistemi ile de hava girişini rahatlatarak, gaz cıkısını da rahatlatıyoruz.

90-100 hp gibi bir degeri çok rahatlıkla sadece chip tuning ile alabilyioruz zaten. zaten aynı motorun 90 hpligini chipleyerek 115-120 hp arasını cok rahat alabilyioruz. size neden 120-125 hp gibi bir deger bu kadar iyimser geldi enteresan..

GP COSKUN
06/12/2010, 01:08
şimdi nasıl anlatsam bilemedim.. Şahsi görüşünüz nereden gelmekte yani bilgi açısından onu bilmem lazım öncelikle. Yani bu konuda herhangi bir tecrübeniz oldu mu yada özel olarak bir bilginiz varmı şu yüzden olmaz bu yüzden olmaz diye bilmeliyim ki ona göre cevap vereyim. Zira yaptığımız işlem basit bir işlem değil. Araca giren hava miktarını turbo ile artırarak, chip ile de gereken yakıtı saglıyorz. Eksoz ve filtre sistemi ile de hava girişini rahatlatarak, gaz cıkısını da rahatlatıyoruz.

90-100 hp gibi bir degeri çok rahatlıkla sadece chip tuning ile alabilyioruz zaten. zaten aynı motorun 90 hpligini chipleyerek 115-120 hp arasını cok rahat alabilyioruz. size neden 120-125 hp gibi bir deger bu kadar iyimser geldi enteresan..

senin anlattıklarının aynısını fabrika yaparak 90 bg lik versiyonu piyasaya sunmuş zaten
75 bg lik motorun turbosu sabit geometrili 90 bglik puntonun turbosu değişken geometrili yani turbo değiştirilmiş
buna ilaveten 75 lik ile 90 lık motorun arasında yazılım farkı var yani bir nevi chıp tunıngte yapmış fabrika bununlada kalmamış mazot filtresinide değiştirmiş yine yeterli olmamış mühendislerce ve enjektörleride değiştirmişler sonra bir daha düşünüp manifoltu değiştirmişler
sonuçta olmuş sana 1.3 multijet 75 bg lik araç 1.3 multijet 90 bg
sonuçta ortaya daha kuvvatli bir versiyon çıkmış buda tüketime birazda olsun etki etmiş
sonuç olarak sen de mesajında turboyu değiştirirm yazlım atarım eksoz koyarım 120 125 alırız hemde hiç bir sıkıntı yaşamazsın dersen bu mesaj bana iyimser gelir
bir önceki mesajımda dediğim gibi benim şahsi fikrim kimseyi yönlendirmek istemem ama tek bir şeyi söylemeden geçemem
bir motorun en performanslı ve en dayanıklı ve en ekonomik hali orjinal halidir üzerinde ne tür oynama yaparsanız yapın bazı şeylerden kazanırsınız bazı şeylerden kaybedrsiniz
yazılımla oynarsınız performansta artış elde edersiniz buna paralel olarak ekonomide ve dayanıklılıktan kaybedersiniz
benim senin mesajında asıl takıldığım noktada burasıydı 120 125 elde ederim hiç bir zararı olmaz dersen yanlış yazmış olursun

BoostER
06/12/2010, 01:27
senin anlattıklarının aynısını fabrika yaparak 90 bg lik versiyonu piyasaya sunmuş zaten
75 bg lik motorun turbosu sabit geometrili 90 bglik puntonun turbosu değişken geometrili yani turbo değiştirilmiş
buna ilaveten 75 lik ile 90 lık motorun arasında yazılım farkı var yani bir nevi chıp tunıngte yapmış fabrika bununlada kalmamış mazot filtresinide değiştirmiş yine yeterli olmamış mühendislerce ve enjektörleride değiştirmişler sonra bir daha düşünüp manifoltu değiştirmişler
sonuçta olmuş sana 1.3 multijet 75 bg lik araç 1.3 multijet 90 bg
sonuçta ortaya daha kuvvatli bir versiyon çıkmış buda tüketime birazda olsun etki etmiş
sonuç olarak sen de mesajında turboyu değiştirirm yazlım atarım eksoz koyarım 120 125 alırız hemde hiç bir sıkıntı yaşamazsın dersen bu mesaj bana iyimser gelir
bir önceki mesajımda dediğim gibi benim şahsi fikrim kimseyi yönlendirmek istemem ama tek bir şeyi söylemeden geçemem
bir motorun en performanslı ve en dayanıklı ve en ekonomik hali orjinal halidir üzerinde ne tür oynama yaparsanız yapın bazı şeylerden kazanırsınız bazı şeylerden kaybedrsiniz
yazılımla oynarsınız performansta artış elde edersiniz buna paralel olarak ekonomide ve dayanıklılıktan kaybedersiniz
benim senin mesajında asıl takıldığım noktada burasıydı 120 125 elde ederim hiç bir zararı olmaz dersen yanlış yazmış olursun

bakın, bahsettigimiz aracların manifoldları arasında bir fark yok. enjektorleri arasında da bir fark yok. aracların motorları arasındaki farkı cok iyi biliyorum.. Ben bu işi, sadan soldan duyma bilgilerle yapmıyorum. Ben aynı zamanda bu işin teknigi üzerinde de bilgilenip sonrasında gereken işlemleri yapıyorum. Zaten bir mühendis olduğumu da belirtmek isterim.

Genel olarak bir aractan orjinalinin uzerinde guc alınmak istenmesi, motorun orjinali dısına cıkılması sizin soylediginiz gibi orjinali kadar saglıklı olmadıgı soylenir. Kısmen dogru oldugunu soyleyebilirim bende bunun. Fakat, dogru yapılan uygulamalar, motor bazında spesifik olarak kimi zaman motor ömrüne hiç ama hiç etki etmeyebilyior. Bunu tamamen yıllardır edinmiş oldugum tecrubeler vasıtasıyla rahatca soyleyebiliyorum.

Motor ömrünü kısaltmıyor, ama varsayalım ki motor ömrünü kısalttıgını dusunelim.. Motor omrunu ne belirliyor biliyormusunuz? Kaç kişi motorunu yenileme sebebi olarak motorunun aşınması veya kırılmasından dolayı bu işlemi yapıyor? ben size rahatlıkla soyleyebilirim ki, motor omrunun sonunu ne yazıkki cok az kimse gorebiliyor. yag pompası, su pompası, yakıt, yag vs gibi dıs etmenlerden dolayı motor sıkıntısı yasayıp motor yenileniyor genelde.. Onu da gecelim, kaç kişi aracını o kadar uzun sure kullanıyor? ben bir tek ticari taksi sahiplerini biliyorum.. Sizin tanıdıgınız kaç kişi var 1.3 mjet ile 700.000 km den fazla yol yapan?

Şahsi olarak sizin yazılarınızda herzaman tuning e karşı bir tutum okuyorum malesef.. Hiç böyle bir uygulama yaptırdınız mı yada yaptınız mı? yada bir sıkıntı mı yaşadınız bu konuyla ilgili iyi kötü bir tecrubeniz oldu mu? yoksa sadece ön yargı mı sizdeki bu tutumun sebebi? Ben bu motor için özel olarak konuşarak verdigim degerlerin arkasında duruyorum. Ve yaptıgım uygulamada sorun yasanmayacagını da iddia ediyorum. Size göre yanlış olabilir ama yapılan uygulama siz öyle soylediginiz diye yanlıs değildir. 15 yıldır otomobil sektoru içinde, 7 yıldırda faal olarak tuning sektorundeyim. İnanın ki, olmayacak duaya amin demem ve beni tanıyanlar da bunu rahatca anlayabilirler ;)

GP COSKUN
06/12/2010, 02:18
erhan öncelikle senin bilgini veya tecrübeni test edecek değilim böyle bir şey de asla hadim olamaz
başındada kendi şahsi fikirlerimi paylaştığımı belirttim bu kimseyi bağlamaz
ayrıca mesajında tunınge karşı bir tutum sergilediğimi yazmışsın onada cevap vereyim
ben tunınge değil bu işi yapan kişilerin bazen allayıp pullayıp yanlış konuştuklarına yanlış bilgi verip insanları aldatmaya kalkmalarına karşıyım bu kelimeleri yazarken seni tenzi ediyorum lafım direk olarak sana değil ama yukarıda yazdığın hiç bir zararı yok cümlene de atıfta bulunuyorum
tabiki bu işi anlatacaksınız tabiki örneklerini vereceksiniz tabiki artı yönlerini anlatacaksınız sonuçta buradan para kazanıp ekmek yiyiyosunuz ama kimse yoğurdum ekşi demez mantığıyla hareket etmeden eksi yönlerinide anlatmalısınız
hiç bir eksisi olmayan sadece artıları olan bir şey derseniz bu yanlıştır bilmem anlatabiliyormuyum
aslında sende mesajın içinde gerekli ama gizli anlamı ifade etmişsin kim o kadar arabasını uzun süre kullanıyor diye yazarak bunu belli etmişsin
motor ömrü derken ben sadece motorun bittiğini göz önünde bulundurmam kullanılan zaman zarfında çıkacak olan ekstra arızalara ve masraflara bakarım enjektörlerden tutta turboya eksoz sisteminden motordaki aşınmaya kuruma ve yaktığı yakıta bakarım
neyse konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok ve kişisel tartışmayada çevirmeyelim
ben kendi fikirlerimi yazarım isteyen bunlardan bir şeyler kapar isteyen kapmaz bu herkesin kişisel kanaatidir paylaşımda bulunmak forumumuzda sertir
benim kişisel bilgime gelince aynen senin dediğin gibi kulaktan dolma şeylerden işte senelerdir söyleyip anlatıyorlar bende yazıyorum ben motor ustası değilim hele hele mühendis hiç değilim ama ekmeğimi arabacılıktan kazanıyorum 18 senedir dizelin her türlüsüyle 2.5 milyon kilometreden fazla kullanım tecrübesiyle 700 binlik taksici arkadaşa da selamlar daha nice 700 binlere diyelim =)))))
saygılar kardeşim

Du Hast
06/12/2010, 02:34
bakın, bahsettigimiz aracların manifoldları arasında bir fark yok. enjektorleri arasında da bir fark yok. aracların motorları arasındaki farkı cok iyi biliyorum.. Ben bu işi, sadan soldan duyma bilgilerle yapmıyorum. Ben aynı zamanda bu işin teknigi üzerinde de bilgilenip sonrasında gereken işlemleri yapıyorum. Zaten bir mühendis olduğumu da belirtmek isterim.
.
.
.Motor ömrünü kısaltmıyor, ama varsayalım ki motor ömrünü kısalttıgını dusunelim..
şimdi;
madem bu işin içinde birisi olarak, mühendis olarak bunları söylüyorsanız k.bakmayın hiç birşey bilmiyorsunuz demektir.

Fiat ta çalışan onlarca mühendisin yıllarca olan birikini bir anda siz 2 kelime ile silip attınız.
fiat ın kendi yaptığı elearn programına bir göz atalım:

https://img585.imageshack.us/img585/7756/58701042.th.jpg (https://img585.imageshack.us/img585/7756/58701042.jpg)

https://img84.imageshack.us/img84/8318/89493903.th.jpg (https://img84.imageshack.us/img84/8318/89493903.jpg)

yukarıdaki resimlerde 75 lik ile 90 lık arasında bazı önemli parçaların farklarını görebilirsiniz. bunun gibi daha bir çok fark var ancak buraya koymuyorum.
size soruyorum; koskoca fiat oturup neden böyle farklılıklara gitmiş? ya siz gerçekten bu işin ombudsmanısınız ya da fiatta çalışan mühendisler, arge ciler aptal milyonlarca doları boşa akıtıyorlar. fiat 1600 cc 120 hplik motor yerine sizin yaptığınız gibi aşırı beslemeylede 1300 cc 120 hp lik motor geliştirip hem günümüz dünyasında, dizelde küçük hacimden yüksek beygir alıp güzel başarılar elde ederdi.
ha ilerde olmaz mı küçük hacimdeki motordan böyle yüksek beygirler? evet olur ama emin olunki şu anki 75 hplik motora aşırı besleme ile olmaz

aradaki ufak bir basınç değişimi için bu tarz değişikliğe giden fiat, sizin 120 hp alacak kadar basacağınız hava basıncının motora zarar vermeyeceğini düşünmek çocukca olur.

75 lik motordan 120 hp alınır mı? evet alınır ancak bir süre sonra motoru elinize alırsınız.
yazdıklarınız tamamen ticari kaygı ve para kazanmak için yazmışsınız.
bence daha fazla üstelemeyin ve en azından bu işi yapıyorsanız motorların teknik değerlerini inceleyip konuşun derim.

edit: enjektörler aynı demişsiniz bide
keşke yukarıdaki yazıyı yazmasaydım o kadar :D :D

BoostER
06/12/2010, 11:44
şimdi;
madem bu işin içinde birisi olarak, mühendis olarak bunları söylüyorsanız k.bakmayın hiç birşey bilmiyorsunuz demektir.

Fiat ta çalışan onlarca mühendisin yıllarca olan birikini bir anda siz 2 kelime ile silip attınız.
fiat ın kendi yaptığı elearn programına bir göz atalım:

https://img585.imageshack.us/img585/7756/58701042.th.jpg (https://img585.imageshack.us/img585/7756/58701042.jpg)

https://img84.imageshack.us/img84/8318/89493903.th.jpg (https://img84.imageshack.us/img84/8318/89493903.jpg)

yukarıdaki resimlerde 75 lik ile 90 lık arasında bazı önemli parçaların farklarını görebilirsiniz. bunun gibi daha bir çok fark var ancak buraya koymuyorum.
size soruyorum; koskoca fiat oturup neden böyle farklılıklara gitmiş? ya siz gerçekten bu işin ombudsmanısınız ya da fiatta çalışan mühendisler, arge ciler aptal milyonlarca doları boşa akıtıyorlar. fiat 1600 cc 120 hplik motor yerine sizin yaptığınız gibi aşırı beslemeylede 1300 cc 120 hp lik motor geliştirip hem günümüz dünyasında, dizelde küçük hacimden yüksek beygir alıp güzel başarılar elde ederdi.
ha ilerde olmaz mı küçük hacimdeki motordan böyle yüksek beygirler? evet olur ama emin olunki şu anki 75 hplik motora aşırı besleme ile olmaz

aradaki ufak bir basınç değişimi için bu tarz değişikliğe giden fiat, sizin 120 hp alacak kadar basacağınız hava basıncının motora zarar vermeyeceğini düşünmek çocukca olur.

75 lik motordan 120 hp alınır mı? evet alınır ancak bir süre sonra motoru elinize alırsınız.
yazdıklarınız tamamen ticari kaygı ve para kazanmak için yazmışsınız.
bence daha fazla üstelemeyin ve en azından bu işi yapıyorsanız motorların teknik değerlerini inceleyip konuşun derim.

edit: enjektörler aynı demişsiniz bide
keşke yukarıdaki yazıyı yazmasaydım o kadar :D :D

Peki o zaman şimdi size şöylşe bir soru sorayım.. Yukarıda vermiş olduğunu tablodaki verilerin ne demek oldugunu ve ne işe yaradıgını biliyormusunuz? bana bunları acıklayabilirmisiniz yani? ben size bunların onemi hakkında gerekli acıklamayı yapıcam zaten sonrasında..

bakın aradaki basınc değişimi değil.. yapılan işlemi böyle sınıflayamazsınız. sonuc olarak yapılan işlem sizin düşündüğünüz gibi "basıncı artır" demek değil ;) fazla küçümsemeyin yapılanları..

ben 1.3 motordan 120 hp alalım ve fabrika 1.6 yerine bunu kullansın diyemem zaten. cunku 1.3 motorla 1.6 motorun kullanım tarzı cok farklıdır.. Bizim yapmak istedigimiz, 1.3 motor aracı olan ve performansından memnun olmayan kullanıcılara yeterli performansı saglamak. tamamen arz talep ilişkisi.. Yoksa bu iş gidip mercedes bmw almaya kadar uzar sonu ;)

Fabrikalar bizim yaptıgımız gibi neden yapmaz.. fabrikalar bellli emisyon normalarını tturmak zorundadır ve kullanıcıları cok geniş bir kitle olarak goz onune alır. her kullanıcıya detaylı bilgi veremeyeceklerinden, motorlar özellikle belli oranda gücü kısılır ve daha guvenilir kosullara indirgenir. Cunku her kullanıcı bizler gibi araclarının bakımına ozen gostermiyor. kimi sadece araca biniyor ve bakım asla yaptırmıyor. bu durumda normal bir arac, bizim yaptıgımız bir aractan daha fazla dayanıklı olacaktır. Yani özetlemek gerekirse, bizim yaptıgımız araclar daha kolay bozulmuyor ama olumsuz sartlara dayanımı daha az olabilir. örnegin motor yagını bakım aralıgını cok onemsiyoruz ve zamanında degiştirilmesini oneriyoruz. diyelimki değiştirilmedi. bizim yaptıgımız araclar 10.000 km daha dayanabilirken, belki orjinali 15.000 km daha dayanabilir.. ama bu olumsuz kosulları bizim gibi aracına ozen gosteren ve aracının bakımını aksatmayan kişiler için hiçbir onemi yok.

Yasınıza bakıyorum fakat benim en sevmedigim seydir yasına gore insanları degerlendirmek. Ama yinede motoru elinize alırsınız derken teorik olarak yarım yamalak bilgi dısında herhangi bir bilginiz olup olmadıgını sormak istiyorum. motoru elinize almak terimi o kadar buyuk ki, inanmak cok guc.. biz aynı motora 50 hp lik nosla uzun sure kullandık, hiçbir sekilde bir problem yaratmadı.. o kadar soyliyim yani..

ticari olarak konusuyorsunuz demişsiniz :) Bu konuda fazla yorum yapmak istemiyorum. Cunku aynı zamanda ticaret yaptıgım için her yazımın boyle anlasılmasını anlayabiliyorum. Fakat buraya da yazıyorum, yapılan işlem bahsettiginiz gibi basit bir işlem değil ve sizin soylediginiz gibi para kazanmaktan baska birsey gibi gorulecek bir iş değil. Ben para kazanabilmek için karsımdakine bir hizmet sunmalıyım. kimse salak değil karsılıgını alamadan para versin.. Ki ben karsılıgını alamadıysam eger, yaptıgım uygulamadan hiçbir ucret almam. Karsınızdakini tanımadan boyle yazılar yazmamalısınız.

enjektorlerin farklılıklarını anlatın o zaman bana hadi :)

Du Hast
06/12/2010, 14:06
Peki o zaman şimdi size şöylşe bir soru sorayım.. Yukarıda vermiş olduğunu tablodaki verilerin ne demek oldugunu ve ne işe yaradıgını biliyormusunuz? bana bunları acıklayabilirmisiniz yani? ben size bunların onemi hakkında gerekli acıklamayı yapıcam zaten sonrasında..

bakın aradaki basınc değişimi değil.. yapılan işlemi böyle sınıflayamazsınız. sonuc olarak yapılan işlem sizin düşündüğünüz gibi "basıncı artır" demek değil ;) fazla küçümsemeyin yapılanları..

ben 1.3 motordan 120 hp alalım ve fabrika 1.6 yerine bunu kullansın diyemem zaten. cunku 1.3 motorla 1.6 motorun kullanım tarzı cok farklıdır.. Bizim yapmak istedigimiz, 1.3 motor aracı olan ve performansından memnun olmayan kullanıcılara yeterli performansı saglamak. tamamen arz talep ilişkisi.. Yoksa bu iş gidip mercedes bmw almaya kadar uzar sonu ;)

Fabrikalar bizim yaptıgımız gibi neden yapmaz.. fabrikalar bellli emisyon normalarını tturmak zorundadır ve kullanıcıları cok geniş bir kitle olarak goz onune alır. her kullanıcıya detaylı bilgi veremeyeceklerinden, motorlar özellikle belli oranda gücü kısılır ve daha guvenilir kosullara indirgenir. Cunku her kullanıcı bizler gibi araclarının bakımına ozen gostermiyor. kimi sadece araca biniyor ve bakım asla yaptırmıyor. bu durumda normal bir arac, bizim yaptıgımız bir aractan daha fazla dayanıklı olacaktır. Yani özetlemek gerekirse, bizim yaptıgımız araclar daha kolay bozulmuyor ama olumsuz sartlara dayanımı daha az olabilir. örnegin motor yagını bakım aralıgını cok onemsiyoruz ve zamanında degiştirilmesini oneriyoruz. diyelimki değiştirilmedi. bizim yaptıgımız araclar 10.000 km daha dayanabilirken, belki orjinali 15.000 km daha dayanabilir.. ama bu olumsuz kosulları bizim gibi aracına ozen gosteren ve aracının bakımını aksatmayan kişiler için hiçbir onemi yok.

Yasınıza bakıyorum fakat benim en sevmedigim seydir yasına gore insanları degerlendirmek. Ama yinede motoru elinize alırsınız derken teorik olarak yarım yamalak bilgi dısında herhangi bir bilginiz olup olmadıgını sormak istiyorum. motoru elinize almak terimi o kadar buyuk ki, inanmak cok guc.. biz aynı motora 50 hp lik nosla uzun sure kullandık, hiçbir sekilde bir problem yaratmadı.. o kadar soyliyim yani..

ticari olarak konusuyorsunuz demişsiniz :) Bu konuda fazla yorum yapmak istemiyorum. Cunku aynı zamanda ticaret yaptıgım için her yazımın boyle anlasılmasını anlayabiliyorum. Fakat buraya da yazıyorum, yapılan işlem bahsettiginiz gibi basit bir işlem değil ve sizin soylediginiz gibi para kazanmaktan baska birsey gibi gorulecek bir iş değil. Ben para kazanabilmek için karsımdakine bir hizmet sunmalıyım. kimse salak değil karsılıgını alamadan para versin.. Ki ben karsılıgını alamadıysam eger, yaptıgım uygulamadan hiçbir ucret almam. Karsınızdakini tanımadan boyle yazılar yazmamalısınız.

yaşınız benden büyük, size saygısızlık etmek istemem ancak siz benim yaşıma bakıpta bilmiyor muamelesi yaparsanız orada durun işte ;) beni tanıyan neyi bilip bilmediğimi, motor hakkında ne kadar bilgim olduğunu ve nasıl öğrendiğimi bilirler. olayı siz direkt kişisele çekmişsiniz cevap veremeyince.

lütfen insanları kandırmayın, bizim itiraz ettiğimiz nokta; araçlarına "motorunuza hiç birşey olmaz" deyip bu uygulamaları insanların araçlarına yapmanız.

100 adet motorcu gezelim ama bunlar öyle sıradan motorcu olmasın, işin ehli insanlar olsun onlara soralım madem bana inanmıyorsunuz yada yukarıda itiraz edenlere inanmıyorsunuz. hoş siz zaten fiattaki mühendisleri elinizin tersi ile ittiniz, ustalara güvenmezsiniz, bilmiyor bunlar deyip geçersiniz. ayrı konu

o tablodaki verileri ben sadece tabloda görmedim, bizzat motor üzerinde ölçtümde, ölçülürkende gördümde...

madem Ankara dasınız sizi 100. yıla, evime davet edeyim. gelin bir çay için hemde teknik bilgimi ve bu bilgiyi az çok nasıl kazandığımı öğrenin.

Murat Gürakan
06/12/2010, 14:07
ERhan sen ne dersen de ne kadar mantıklı argümanlar koyarsan koy iş dönecek dolaşacak ve işi ticariye döküyosun diyip baskıcı bir tutum alarak karalamaya binecektir. Alışmadınmı buna?

BoostER
06/12/2010, 14:50
yaşınız benden büyük, size saygısızlık etmek istemem ancak siz benim yaşıma bakıpta bilmiyor muamelesi yaparsanız orada durun işte ;) beni tanıyan neyi bilip bilmediğimi, motor hakkında ne kadar bilgim olduğunu ve nasıl öğrendiğimi bilirler. olayı siz direkt kişisele çekmişsiniz cevap veremeyince.

lütfen insanları kandırmayın, bizim itiraz ettiğimiz nokta; araçlarına "motorunuza hiç birşey olmaz" deyip bu uygulamaları insanların araçlarına yapmanız.

100 adet motorcu gezelim ama bunlar öyle sıradan motorcu olmasın, işin ehli insanlar olsun onlara soralım madem bana inanmıyorsunuz yada yukarıda itiraz edenlere inanmıyorsunuz. hoş siz zaten fiattaki mühendisleri elinizin tersi ile ittiniz, ustalara güvenmezsiniz, bilmiyor bunlar deyip geçersiniz. ayrı konu

o tablodaki verileri ben sadece tabloda görmedim, bizzat motor üzerinde ölçtümde, ölçülürkende gördümde...

madem Ankara dasınız sizi 100. yıla, evime davet edeyim. gelin bir çay için hemde teknik bilgimi ve bu bilgiyi az çok nasıl kazandığımı öğrenin.
yukarıda o kadar yazı yazdım takılıp kaldıgın yer alakasız olmus.. yukarıda onca soru sordum, cevaplamanı dilerim.. Hatta yukarıda fiat muhendisini elimin tersiyle falan ittigim yok, neden boyle bir kanıya vardın anlayamadım.. yukarıdaki verilerin ne işe yaradıgını konusalım istersen.. ölçülürken gormek vs birsey ifade eetmiyor.

herneyse, burda sen motoru eline alırsın diyorsun, şöyle yapalım, ben bi arac yapıyım motoru eline alırsa sana bi tane araba satın alıyım, almazsa sen bana bi tane araba satın al.. varmısın? :)) hodri meydan.. size uygulama yaptıgım ve 250.000 km dir motor kapagı acılmamıs arabaları referans verebilirim. benim burda konusurken tecrubelerim ve teknik dayanaklarım var.. eger seninde varsa gel konusalım.. yoksa insanları yalancılıkla boyle suclaman guzel ve etik birsey değil. kimseye kolay kolay kimse yalancı diyemez. sozleridne dikkatli olmanı tavsiye ederim

GP COSKUN
06/12/2010, 16:41

booster den alıntıdır

enjektörlerin arasındaki farkı merak etmişsin ben de anlatayım sana o zaman
75 bg lik multijetlerin enjektörleri 5 delikli dir
90 bg lik multijetlerin enjektörleri 6 delikli dir
75 lik multijetlerin enjektör numarası 0445.110.083 tür
90 lık multijetin enjektör numarası 0445.110.183 tür
yazdıklarını okudum sonunda sende dayanıklılık konusunda ki cümleni düzeltmiş ve bununla ilgili yorumda bulunmuşsun bu düzeltmen içinde ayrıca sana teşekkür ederim
zaten bizim takıldığımızda hiç bir etkisi zararı yok denmesine karşıydı
yoksa yağtığınız işe saygı duyuyoruz hatta modlanmış araçlarıda sayenizde kullanmış oluyoruz ama yeri geldiğinde önemli noktaları da kullanıcılara açıklamakta fayda var
neyse konuyu daha fazla uzatmaya da gerek yok isteyen yaptırır isteyen yaptırmaz bu tercih meselesi herkesin tercihine saygı duyarım ama bildiğim doğruyuda söylemeye çalışırım saygılar

sowhat788
06/12/2010, 16:49
Ufak makine alıyorsun tatmin etmiyor,yazdırayım biraz daha performans alayım diye genelde yazdırıyorsun mantıklıda,
Multijetler çok sağlam motorlar tahminim hiç gitmese rahat 500.000 km yi devirir,yazmakla ömür ters orantılı desen aynı oranda terse gitsen;
%20 rahat güç artışı alırsın,diyelimki ömür ters gitti %20,bu demek olurki 100.000 km gitti sana kaldı 400.000km,
Konunun ana düşüncesi ;elde edilen güce ve zevke göre verdiği zarar bizi etkilemez

Erhan ın işini iyi yaptığını çok arkadaştan duydum,kandırma amaçlı yazdığını düşünmüyorum,bahsettiğim matematik hesabı senaryonun ön kötüsü,

YAZDIRIN GİTSİN,TURBOSU OLANLARA NİMET GİBİ CHIP ;)

GP COSKUN
06/12/2010, 16:59
unutmadan manifoltlarıda farklı demiştim onuda yazmadan geçmeyelim
90 lıkların manifoldları kesinlikle farklıdır ebatlar aynı fakat iç duvarlarındaki pürüzler alınmıştır 90 lıkta hava duvarlara ve çeperlere çarpmadan akıp geçer
servise gidin sorun hatta varsa iki manifoldu elinize alıp inceleyin farkı net ve bariz olarak göreceksiniz

By_HaNNibaLL
06/12/2010, 17:47
Bu on yargidan mi meydana geliyor yoksa bilgilerin geliştirilmemesinden mi ben anlamadim.Forumlarda 1.3 motorlarin ne kadar geliştirildiğini ne kullanilmiş ne güc alinmiş falan cok okudum bendede 1.3 motor var satip bravo alacağim için ellemiyorum yoksa sonuna kadar yapacağim.
Şimdi başimdan gecen bi olayi anlatmak istiyorum yaşim ufak oldugundan pek önemsemeyenler olur illaki;
Fiat servisinde caliştim 1 yıl kadar staj diyebiliriz servis sahibi babamin cok yakin arkadaşiydi ve tofaştan emekli olmuş deneme pilotudur.
Dedim ki abi yazilim diye bişey var turbo dizel araçlarda özellikle mjet teknolojisinde cok tatmin edici gücler aliniyor dedim güldü dedi sen önce mjet teknolojisini öğren sonra güc elde etmeye caliş anlattim nasil yapiliyor sistemi nedir bildiğim kadar.Araştirayim ben ama söylediğin gibi bişey cok mantiksiz arabalara büyük zarar verir dedi sonra ben servisten işi biraktim daha sonra gittiğimde 1.6 bravosuna 1.3 mjet araçlarina yazilim yaptirmişti ve artik müşterilerine öneriyordu.

GP COSKUN
06/12/2010, 17:54
Bu on yargidan mi meydana geliyor yoksa bilgilerin geliştirilmemesinden mi ben anlamadim.Forumlarda 1.3 motorlarin ne kadar geliştirildiğini ne kullanilmiş ne güc alinmiş falan cok okudum bendede 1.3 motor var satip bravo alacağim için ellemiyorum yoksa sonuna kadar yapacağim.
Şimdi başimdan gecen bi olayi anlatmak istiyorum yaşim ufak oldugundan pek önemsemeyenler olur illaki;
Fiat servisinde caliştim 1 yıl kadar staj diyebiliriz servis sahibi babamin cok yakin arkadaşiydi ve tofaştan emekli olmuş deneme pilotudur.
Dedim ki abi yazilim diye bişey var turbo dizel araçlarda özellikle mjet teknolojisinde cok tatmin edici gücler aliniyor dedim güldü dedi sen önce mjet teknolojisini öğren sonra güc elde etmeye caliş anlattim nasil yapiliyor sistemi nedir bildiğim kadar.Araştirayim ben ama söylediğin gibi bişey cok mantiksiz arabalara büyük zarar verir dedi sonra ben servisten işi biraktim daha sonra gittiğimde 1.6 bravosuna 1.3 mjet araçlarina yazilim yaptirmişti ve artik müşterilerine öneriyordu.

tamamda biz yazılım yapılmaz güç elde edilmez falan demiyoruz
her artı getirinin bir eksisi vardır diyoruz
sana tek bir soru o zaman git servis müdürü tanıdığına sor
ben sıfır aracımın yazılımını turbosunu ve eksoz sistemini değiştiricem
benim motorum garanti dışına çıkarmı çıkmazmı diye
eğer o müdür çıkmaz deyip kabul ederse ben bütün yazdıklarımı geri alıyorum ve herkesten özür diliyorum

Du Hast
06/12/2010, 19:06
yukarıda o kadar yazı yazdım takılıp kaldıgın yer alakasız olmus.. yukarıda onca soru sordum, cevaplamanı dilerim.. Hatta yukarıda fiat muhendisini elimin tersiyle falan ittigim yok, neden boyle bir kanıya vardın anlayamadım.. yukarıdaki verilerin ne işe yaradıgını konusalım istersen.. ölçülürken gormek vs birsey ifade eetmiyor.

herneyse, burda sen motoru eline alırsın diyorsun, şöyle yapalım, ben bi arac yapıyım motoru eline alırsa sana bi tane araba satın alıyım, almazsa sen bana bi tane araba satın al.. varmısın? :)) hodri meydan.. size uygulama yaptıgım ve 250.000 km dir motor kapagı acılmamıs arabaları referans verebilirim. benim burda konusurken tecrubelerim ve teknik dayanaklarım var.. eger seninde varsa gel konusalım.. yoksa insanları yalancılıkla boyle suclaman guzel ve etik birsey değil. kimseye kolay kolay kimse yalancı diyemez. sozleridne dikkatli olmanı tavsiye ederim
ben hodri meydanı sizden önce dedim sayın abicim
gelin görüşelim dedim yüz yüze :)

neyse konuyu uzatmanın manası yok.
isteyen yaptırır isteyen yaptırmaz. siz işinizi çok güzel ve titiz yapıyor olabilirsiniz ancak gerçekleri değiştirmez.

iyi akşamlar

By_HaNNibaLL
06/12/2010, 20:39
eğer o müdür çıkmaz deyip kabul ederse ben bütün yazdıklarımı geri alıyorum ve herkesten özür diliyorum

Benim burda anlatmak istediğim ön yargilari kırmak cok onemli baba eski motorculardan benim yeni araba bu uğraşma diyor kestirip atiyor egzoz borularini genişletmeyi kat iptalini acik egzoz(performans denilen egzoz)larin ne işe yaradiğini faydalarini biliyor yani demek istediğim her güzel şeyin illa bi eski yani var daha oncede yazdim bu konuda size bu işi yapan ve sorunsuzca binen kişileri getirebilirim.
motor yağinin 2 3 gectikten sonrada motorun yatak sarma ihtimali var servis bile vermiyor bu garantiyi kmsi geçerse garant biter diyor yanlişmiyim ?

Murat Gürakan
06/12/2010, 21:07
Çoğu Servis kutu içi kn takınca bile garanti dışına çıkartırım havasına giriyor.. Orjinal kutu içi takmadın diye...

By_HaNNibaLL
06/12/2010, 21:15
Çoğu Servis kutu içi kn takınca bile garanti dışına çıkartırım havasına giriyor.. Orjinal kutu içi takmadın diye...

Cıkartiyor abi zaten hakkini aramasini bilmeyen müşterilere :D

Murat Gürakan
06/12/2010, 21:19
Cıkartiyor abi zaten hakkini aramasini bilmeyen müşterilere :D

müstehaktır :whip0000:

GP COSKUN
06/12/2010, 22:54
Benim burda anlatmak istediğim ön yargilari kırmak cok onemli baba eski motorculardan benim yeni araba bu uğraşma diyor kestirip atiyor egzoz borularini genişletmeyi kat iptalini acik egzoz(performans denilen egzoz)larin ne işe yaradiğini faydalarini biliyor yani demek istediğim her güzel şeyin illa bi eski yani var daha oncede yazdim bu konuda size bu işi yapan ve sorunsuzca binen kişileri getirebilirim.
motor yağinin 2 3 gectikten sonrada motorun yatak sarma ihtimali var servis bile vermiyor bu garantiyi kmsi geçerse garant biter diyor yanlişmiyim ?

ne demek istediğini anlıyorum herkes senin kurduğun cümleyi kursa zaten ağzımı açmıyacağım
bu arada ekleyelim hiç bir motor yağ değişim zamanı geçti diye yatak sarmaz yağın değişme zamanı gecikirise motordaki yağın özelliği kaybolmaya başlar yağlama devam eder ama aşınma fazla olur
yatak sarması için motorun yağsız kalması yada yağ pompasının yağlamayı kesmesi gerekir yada karterinde ki yağ seviyesinin tehlikeli çizginin altında olması gerekir
yağ eskidi diye yatak sarma olmaz

BoostER
06/12/2010, 23:15

booster den alıntıdır

enjektörlerin arasındaki farkı merak etmişsin ben de anlatayım sana o zaman
75 bg lik multijetlerin enjektörleri 5 delikli dir
90 bg lik multijetlerin enjektörleri 6 delikli dir
75 lik multijetlerin enjektör numarası 0445.110.083 tür
90 lık multijetin enjektör numarası 0445.110.183 tür
yazdıklarını okudum sonunda sende dayanıklılık konusunda ki cümleni düzeltmiş ve bununla ilgili yorumda bulunmuşsun bu düzeltmen içinde ayrıca sana teşekkür ederim
zaten bizim takıldığımızda hiç bir etkisi zararı yok denmesine karşıydı
yoksa yağtığınız işe saygı duyuyoruz hatta modlanmış araçlarıda sayenizde kullanmış oluyoruz ama yeri geldiğinde önemli noktaları da kullanıcılara açıklamakta fayda var
neyse konuyu daha fazla uzatmaya da gerek yok isteyen yaptırır isteyen yaptırmaz bu tercih meselesi herkesin tercihine saygı duyarım ama bildiğim doğruyuda söylemeye çalışırım saygılar

enjektorlerin fiziksel farklılıgı olabilir, fakat temel olarak hava yakıt karısımını ayarlayabilmek için gereken, enjektorun flow rate i dir. Yani içeriye gonderilen fazla havanın ihtiyacı oldugu kadar yakıt vermeye yeterlimi değilmi önemli olan budur. Ayrıyetten bir flow farklılıgı yok enjektorlerde bunuda ekstra eklemek istetrim ;) sadece polarizasyonları farklıdır.

unutmadan manifoltlarıda farklı demiştim onuda yazmadan geçmeyelim
90 lıkların manifoldları kesinlikle farklıdır ebatlar aynı fakat iç duvarlarındaki pürüzler alınmıştır 90 lıkta hava duvarlara ve çeperlere çarpmadan akıp geçer
servise gidin sorun hatta varsa iki manifoldu elinize alıp inceleyin farkı net ve bariz olarak göreceksiniz
manifoldları tamamen ve tamamen ayndırı. hiçbir sekilde bir farklılık sözkonusu değildir. Hiçbir fabrika orjinal araclarda manifoldlar için polishing yapmaz. manifodlları incelemenizi tavsiye ederim. Bircok 1.3 motor söktüm ve yakınen tanıyorum motorları..

GP COSKUN
06/12/2010, 23:18
enjektorlerin fiziksel farklılıgı olabilir, fakat temel olarak hava yakıt karısımını ayarlayabilmek için gereken, enjektorun flow rate i dir. Yani içeriye gonderilen fazla havanın ihtiyacı oldugu kadar yakıt vermeye yeterlimi değilmi önemli olan budur. Ayrıyetten bir flow farklılıgı yok enjektorlerde bunuda ekstra eklemek istetrim ;) sadece polarizasyonları farklıdır.

güzel paylaşım
demekki fabrika 90 lıklar için 5 delikli enjektörün yeterli gelmeyeceğini düşünerek daha fazla mazot püskürtsün diye 6 delikli enjektör tercih etmiş

manifolt konusuna gelince tekrar ediyorum senden ricam yarın eline ikisini al ve incele ne demek sitediği dikkatlice inceleyince anlıyacaksın
ben bugün özellikle gittim serviste ikisinide inceledim yanlışım olmasın diye servisin ustasıylada görüştüm istersen telefonunu veririm kendinde görüşebilirsin başta enjektörlerde farklı değil demiştin ama farklı olduğunu kabul ettin

BoostER
06/12/2010, 23:19
ben hodri meydanı sizden önce dedim sayın abicim
gelin görüşelim dedim yüz yüze :)

neyse konuyu uzatmanın manası yok.
isteyen yaptırır isteyen yaptırmaz. siz işinizi çok güzel ve titiz yapıyor olabilirsiniz ancak gerçekleri değiştirmez.

iyi akşamlar
sen önceden sadece gel sohbet edelim hodri meydan dedin :) gel ben yerime beklerim hem cayımı içersin hemde yapılmıs araclardan sana duzinelerce ornek gosteririm. Ama benim hodri meydan dedigim konu farklı.. ben burda konunun esası için hodri meydan diyorum. Benim olur dedigim seye olmaz diyorsun ya, gel bunu lafta bırakmayalım hakikate gecirelim diyorum.. yani sözlü birsey değil bu bahsettigim.. ;) Sonuc oalrak ben sana misafir olsam ancak sözlerimi havada kalıcak.. reelde bunları ispatlamak için sana bir fırsat sunuyorum işte.. Hemde kimseyi yalancılıkla suçlamadan ;)

By_HaNNibaLL
06/12/2010, 23:45
ne demek istediğini anlıyorum herkes senin kurduğun cümleyi kursa zaten ağzımı açmıyacağım
bu arada ekleyelim hiç bir motor yağ değişim zamanı geçti diye yatak sarmaz yağın değişme zamanı gecikirise motordaki yağın özelliği kaybolmaya başlar yağlama devam eder ama aşınma fazla olur
yatak sarması için motorun yağsız kalması yada yağ pompasının yağlamayı kesmesi gerekir yada karterinde ki yağ seviyesinin tehlikeli çizginin altında olması gerekir
yağ eskidi diye yatak sarma olmaz

Servisin gerekcesi bu ben ona göre yazdim ben.
1.6 1999 model bravo geldi içinde belkide yarim litre yağ cıkmadi ne yağ lambasi yaniyordu dene bişey bakim zamanida geçmemişti bütün servis topladin inceledik sonra fabrikadan mühendis cağirdik.
ama 2 bin km geçmiş trabzona giderken 1.3 motor yatak sarmiş ve yağin eksikliğinden diye rapor gelmişti fabrikadan meselede nerden nereye geldi :D:D

GP COSKUN
06/12/2010, 23:50
Servisin gerekcesi bu ben ona göre yazdim ben.
1.6 1999 model bravo geldi içinde belkide yarim litre yağ cıkmadi ne yağ lambasi yaniyordu dene bişey bakim zamanida geçmemişti bütün servis topladin inceledik sonra fabrikadan mühendis cağirdik.
ama 2 bin km geçmiş trabzona giderken 1.3 motor yatak sarmiş ve yağin eksikliğinden diye rapor gelmişti fabrikadan meselede nerden nereye geldi :D:D

bak kendinde söylüyorsun fabrikadan gelen raporda yağ eksikliğinden sarmış
motor yağı eski diye değil :)

neyse bu arada dünden beri konudan iyice uzaklaştık konuyu açan arkadaştan özür dileyerek konu başlığının içine geri dönelim
1.3 multijet 75hp, Turbosunu büyütmek istesem olurmu?
herkese keyifli paylaşımlar

By_HaNNibaLL
07/12/2010, 03:45
Yarin sabah kalktiğimda bu konuya fotoğraflarla birlikte konuyu anlatacağim
iyi geceler şimdi :D

Alp
07/12/2010, 11:27
Topiği vaktim oldukça heran takip ediyorum. Yanlız konu tamamen amacından sapmış ve Türk filmlerinde olduğu gibi manasız bir noktaya gelmiş.
Konuyla ilgisi ve bilgisi olan arkadaşlarım için bende nacizane fikirlerimi ve bilgilerimi paylaşmak istiyorum, Şöyleki ;
Şimdiye kadar biri eski aracım 75 multijet, diğeride şimdiki aracım 90 hp multijet olmak üzere toplamda 100.000 km ' ye yakın yol yaptım. Bu km' nin yaklaşık 70-80 bin km sini box' lu, chip' li, box + chip' li kullandım. Ve bu uygulamaların hepsini (İyi ve kötü yönleri olmak üzere) Çoşkun ve Kubi kardeşimle muteala ederek uyguladım. Şu bir gerçek ki araca orjinali haricinde ne yaparsanız yapın sadece motor olarak değil lastik jantından tutun elektrik ve elektronik aksamına kadar parça ömrünü kısaltırsınız. Bunun aksini iddda eden YALAN söyler. Ötesinde yapılan bu modifikasyonların aracın sınırları dahilinde uygulanması kesinlikle POZİTİF yönde biz son kullanıcılara yarar sağlar. Kendi aracım için bunun sınırları ve Negatif yönlerini bilerek motor modifikasyonu uyguladım. Çokta memnunum yaptıracak arkadaşlara da kesinlikle tavsiye ederim. Ancak yapılan uygulamanın "aracınıza bir zararı yoktur", yalanına ve masalına KESİNLİKLE KANMAYIN.
Son olarak Erhan kardeşimden şöyle bir ricam olacak : Aracım 90 hp şuan chip+box ile yürüyorum. Chipli 108-110 hp arası sıfır duman var, box da devreye aldığımda 125 hp civarına çıkıyorum bol dumanlı olarak.
Yazdıklarından 75 ligi egzos filtre ve turbo ile 125 hp civarı yapabiliriz demişşin. O zaman bu durumda benim 90 lığı 150 hp civarı yapabilirsin demektir. Bu da ertuğ ve muratla yürüyebilirim anlamına gelir :D
Eğer mümkünse hafta sonu sendeyim. Tabii uygulama sonrası kol çıkarmazsak :)

Ziyaretçi049
07/12/2010, 11:56
Valla ben kafaya koydum aracı güçlendirmem lazım benim öyle yada böyle güçlenicek bu araç :)
Ama ben Antalya'da olduğum için aynı şehirden birisini bulmam gerek Erhan ustam sağolsun bilgilendirmeye çalıştı diğer arkadaşlarda kendi bilgilerini paylaştı hepinize teşekkür ediyorum teker teker.

Kendi ustamla tekrardan irtibata geçince onunlada konuşayım bu konuları bakalım

Misafir
07/12/2010, 12:02

Coşkun bey bu sorunun sorulmasına gerek yok ,ben bırakın servis müdürünü, konunun en yetkilisine danıştım. Genel merkezden bu konununen başındaki uzmanıyla konuştum. Yazdıklarınızı geri alacak bir durum hiçbir zaman oluşmayacak. Zira aşağıdaki yazıyı daha önceki mesajlarımda sunmuştum.

"Merhaba,
Böyle bir işlemi tavsiye etmiyoruz.
Ürünün onay almış hali dışındaki modifikasyonlarının getirebileceği uygunsuzluklar bilinmediği için önerilemez.
İşlem yapılan araçlarda meydana gelebilecek sorunlar da garanti dahilinde değerlendirilmez."
TOFAŞ-TESEO

Ama ısrarla bu modifikasyonun yapılamayacağını söylemişiz tarzında yaklaşımlar sergilendi. Kimse yapılamaz demiyor. Yapılması önerilmez, yapıldığında da garantiden çıkar. Mantıklı olan da bu zaten.

By_HaNNibaLL
07/12/2010, 13:35
Coşkun bey bu sorunun sorulmasına gerek yok ,ben bırakın servis müdürünü, konunun en yetkilisine danıştım. Genel merkezden bu konununen başındaki uzmanıyla konuştum. Yazdıklarınızı geri alacak bir durum hiçbir zaman oluşmayacak. Zira aşağıdaki yazıyı daha önceki mesajlarımda sunmuştum.

"Merhaba,
Böyle bir işlemi tavsiye etmiyoruz.
TOFAŞ-TESEO

Ama ısrarla bu modifikasyonun yapılamayacağını söylemişiz tarzında yaklaşımlar sergilendi. Kimse yapılamaz demiyor. Yapılması önerilmez, yapıldığında da garantiden çıkar. Mantıklı olan da bu zaten.

Konu dişina cıkıldı deniyorda serviste göre selenia yağindan başka yağ kullanin gene garanti dişina cıkıyor illa fiatin ekmeği yenicek ürettiği arabalarda

By_HaNNibaLL
07/12/2010, 13:41
Uygulamayi yapan kankam(Arda)
Aracımız 1.3 Multijet Fiat Doblo Turbosu KKK KP 33 .Kendi turbosunu ellemedik kendi stoklarımdan bitane Mjeti seçip büyütmeye koyulduk.Araç sahibi Barboros abi yazılımını kendi yapacak.
Araçtaki yapılacak modifikasyonlar
Ege Turbo Performans KP 37 Turbo Upgrade (Yapıldı )
PS Chip Tuning (Sırada turbosunu bekliyor.)
Yapılan turbo işlemi
Turbo sökülerek emme kanadı kanat kapağı ve komple tamir takımı KP37 ye cevrildi.
İşte resimler.
Not: Resimler çok net olmayabilir telefonla çekim yaptım.
Turbo sökülüp temizlenmeye başlandı
https://img22.imageshack.us/img22/2057/grnt014q.jpg (https://img22.imageshack.us/i/grnt014q.jpg/)
Uygun kanat seçildi
https://img22.imageshack.us/img22/1227/grnt016kku.jpg (https://img22.imageshack.us/i/grnt016kku.jpg/)
Kanada uygun kanat kapağı ayarladım
https://img22.imageshack.us/img22/4613/grnt015yov.jpg (https://img22.imageshack.us/i/grnt015yov.jpg/)
https://img22.imageshack.us/img22/3580/grnt012w.jpg (https://img22.imageshack.us/i/grnt012w.jpg/)

Araça Montaja hazir.

Başka bi turbo büyütme uygulanmiş araç deneme videosu
Dailymotion - CİHAN KEMAL HIZ DENEMESİ - Oto-Moto Kanalı (https://www.dailymotion.com/video/x8gpww_cyhan-kemal-hiz-denemesy_auto)

Asilim
07/12/2010, 15:18
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Forumu, Grande Puntomla ilgili bir takım araştırmalar yaparken google araması sonucu gördüm ve takip etmeye başladım. Hepinize merhabalar diyorum.

Romeo_er2
07/12/2010, 15:18
Bos bos sacmaliyo herkes yahu erhan bin kere bu isi yapmis gomus adam..bende hepsine sahidim..murat deseniz yapan biri olarak en bas ornek burdaki..sagdan soldan okuyup professor olmus herkes ya..biraz bilgiye tecrubeye guvenin allah askina..

Misafir
07/12/2010, 15:33
Konu dişina cıkıldı deniyorda serviste göre selenia yağindan başka yağ kullanin gene garanti dişina cıkıyor illa fiatin ekmeği yenicek ürettiği arabalarda

Konu selenia'dan farklı yağ kullanımı değil, Fiat'ın tüm yetkili servislerinde kullanılan yağ bu. Bunun haricinde yağ kullanımı demek yetkili servis harici işlem yaptırmak demek. Yetkili servis harici işlem yapılan araç garantiden işlem görmez demek. Yağ ile birebir ilişkilendirmeyin.

Misafir
07/12/2010, 15:43
Bos bos sacmaliyo herkes yahu erhan bin kere bu isi yapmis gomus adam..bende hepsine sahidim..murat deseniz yapan biri olarak en bas ornek burdaki..sagdan soldan okuyup professor olmus herkes ya..biraz bilgiye tecrubeye guvenin allah askina..

Kimsenin saçmaladığı yok.. Öncelikle konuşmalarımızdaki seviyeyi herzaman korumamız gerektiği bilincini asla yitirmeyelim. Burası herkesin fikrini söyleyebileceği bir platform, ama saygı çerçevesi içerisinde. Hala aynı konuda takılıp kalmış bazı forum üyeleri. Hiç kimse bu iş olmaz demiyor. Öncelikle bu anlaşılsın. Önerilmez deniyor. Sağladığı performans üstünlüğünün yanında aracınızın görebileceği zararları da belirtiyorlar. Neden bunlar görmezden geliniyor? Onlarca ar-ge mühendisi hiç bişey bilmiyor yani öyle mi! Tecrübeye saygım herzaman var, ancak akademik bilgiyi de es geçmeyin arkadaşlar.

Murat Gürakan
07/12/2010, 15:48

ERtuğcum salla kardeşim...HErkes herşeyin en iyisini biliyor... Google varken deneyen gören uygulamış tecrübe etmiş kişilerin bilgileri nedirki hiçten ibarettir. Herkesin teknik bilgi off hat safada tavan yapmış... Nette önüne çıkabilcek örneklerden sadece birini inceleyip bunu genele yaymak varken, genele bakıpda nelerin olabilceğini açık açık görmekle kim uğraşacak pof....
Burda bizlere laf düşmez.. Bütün prof lar burda dediğin gibi.

Misafir
07/12/2010, 15:52
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Forumu, Grande Puntomla ilgili bir takım araştırmalar yaparken google araması sonucu gördüm ve takip etmeye başladım. Hepinize merhabalar diyorum.

Hoşgeldiniz , aracınızı iyi günlerde kullanın.. Keyifli forumlar..

By_HaNNibaLL
07/12/2010, 15:52
Neden herkez ayni şeylerden bahis ediyor bende konuyu acan arkadaşin bi karar verir bişey yazmasi gerekiyor siz diyorsunuz ki ar-ge boşuna mi var onlar bilmiyor mu bunlari yaparak araci 120 hp 150 hp cıkartsin satsin.Bunun maliyeti var yakiti var emilsiyon değerleri var. arabaya sürekli 5 kişi binin yakit artar yaylarinizin basilma değeri değişir vs buda bi zararli arabaya :D:D

zafermutlu
07/12/2010, 16:12
turboyla ilgili yorumumu yapmıştım. mesajları okudum. konuyla çok ilgili arkadaşlar var. ben birşey merak ediyorum. konuyla alakalı olmasada burada ilgili arkadaşlar oldugu için yazayım dedim. belki benim istedigimi bilen vardır. bizde ki araçların vites-devir-tork çizelgesini nerden bulabilirim?

Misafir
07/12/2010, 16:33
Neden herkez ayni şeylerden bahis ediyor bende konuyu acan arkadaşin bi karar verir bişey yazmasi gerekiyor siz diyorsunuz ki ar-ge boşuna mi var onlar bilmiyor mu bunlari yaparak araci 120 hp 150 hp cıkartsin satsin.Bunun maliyeti var yakiti var emilsiyon değerleri var. arabaya sürekli 5 kişi binin yakit artar yaylarinizin basilma değeri değişir vs buda bi zararli arabaya :D:D

Merak etmeyin onu da düşünmüşler ;) bakınız : bravo t-jet 150 hp

Ürün gamı herkese hitap ediyor. yeterki müşteri alırken arabadan ne beklediğini bilsin ve ona göre araç seçsin :)

Asilim
07/12/2010, 17:07
Hoşbulduk. Teşekkür ederim .

Serbay
07/12/2010, 20:55
75 hp turbosunu büyütmek yerine çıkmacılardan 1.3 astra turbosu yada 90 hp lik puntonun turbosunu taksak daha verimli olmazmı hem bu araçlarda değişken geometrili turbo olduğu için büyük turbo takıp turbonun geçikmesini beklemekten çok daha iyi olmazmı?

BoostER
08/12/2010, 00:40
Topiği vaktim oldukça heran takip ediyorum. Yanlız konu tamamen amacından sapmış ve Türk filmlerinde olduğu gibi manasız bir noktaya gelmiş.
Konuyla ilgisi ve bilgisi olan arkadaşlarım için bende nacizane fikirlerimi ve bilgilerimi paylaşmak istiyorum, Şöyleki ;
Şimdiye kadar biri eski aracım 75 multijet, diğeride şimdiki aracım 90 hp multijet olmak üzere toplamda 100.000 km ' ye yakın yol yaptım. Bu km' nin yaklaşık 70-80 bin km sini box' lu, chip' li, box + chip' li kullandım. Ve bu uygulamaların hepsini (İyi ve kötü yönleri olmak üzere) Çoşkun ve Kubi kardeşimle muteala ederek uyguladım. Şu bir gerçek ki araca orjinali haricinde ne yaparsanız yapın sadece motor olarak değil lastik jantından tutun elektrik ve elektronik aksamına kadar parça ömrünü kısaltırsınız. Bunun aksini iddda eden YALAN söyler. Ötesinde yapılan bu modifikasyonların aracın sınırları dahilinde uygulanması kesinlikle POZİTİF yönde biz son kullanıcılara yarar sağlar. Kendi aracım için bunun sınırları ve Negatif yönlerini bilerek motor modifikasyonu uyguladım. Çokta memnunum yaptıracak arkadaşlara da kesinlikle tavsiye ederim. Ancak yapılan uygulamanın "aracınıza bir zararı yoktur", yalanına ve masalına KESİNLİKLE KANMAYIN.
Son olarak Erhan kardeşimden şöyle bir ricam olacak : Aracım 90 hp şuan chip+box ile yürüyorum. Chipli 108-110 hp arası sıfır duman var, box da devreye aldığımda 125 hp civarına çıkıyorum bol dumanlı olarak.
Yazdıklarından 75 ligi egzos filtre ve turbo ile 125 hp civarı yapabiliriz demişşin. O zaman bu durumda benim 90 lığı 150 hp civarı yapabilirsin demektir. Bu da ertuğ ve muratla yürüyebilirim anlamına gelir :D
Eğer mümkünse hafta sonu sendeyim. Tabii uygulama sonrası kol çıkarmazsak :)

Şimdi, amaç üzüm yemek mi bagcıyı taşlamakmı buna bi karar verelim.. Ben söylediklerimi kanıtlamak için hazırım burdayım.. Ama oturdugunuz yerden boyle konusarak, bi yere varmak malesef imkansız.. Rahmetli Uğur MUMCU nun çok sevdiğim bir sözü vardır. "Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olma" diye.. Nedense bunu hatırlatmak istedim..

evet 1.3 75 lik mjet i turbo eksoz ve chip ile 125 hp ye cıkarabilirim... Bunu herzaman söylerim ve bunu kanıtlamakta benim için oldukca basit.. Fakat siz neden üzerinize alındınız ki? Yani neden sizin aracınıza böyle söylemişim gibi konusuyorsunuz? Sizin gibi düz mantıkla vermiyorum ben degerleri.. biz bazı araclarda birkac ufak dokunusla 150hp alabiliyoruz.. bunu genelleyebilsek keske. Keske o kadar kolay olsa bu konuda konusmak.. 1.3 90 lık mjet için alabilecegimiz gucte yaklasık 125 hp cıvarındadır.. Siz tatmin olmadınız biliyorum ama realist olmalıyım. Herzaman beklerim.. buyrun bi cayımı için oturalım sohbet edelim.. O zaman sizde inanacagınıza eminim söylediklerimin havada olmadıgını..

Valla ben kafaya koydum aracı güçlendirmem lazım benim öyle yada böyle güçlenicek bu araç :)
Ama ben Antalya'da olduğum için aynı şehirden birisini bulmam gerek Erhan ustam sağolsun bilgilendirmeye çalıştı diğer arkadaşlarda kendi bilgilerini paylaştı hepinize teşekkür ediyorum teker teker.

Kendi ustamla tekrardan irtibata geçince onunlada konuşayım bu konuları bakalım

İstersen butun herseyi burdan ayarlayıp gonderebilirim sana.. yada buyur buraya gel herseyi burda yapalım.. çok uzak değil ;)

Gülay hanım.. Öncelikle bu tarz bir işlemin garanti kapsamı dahailinde olmayacagını zaten herkes biliyor. Garanti kapsamında olmaması demek araca zarar verir demek değildir. Sonucta araca orjinali dısıdna yapılacak hertulu mudahale garanti kapsamından cıkaracaktır. Aracınıza yapılacak en basit bir işlem bile, hava filtresi takılması bile, eger dogru yapılmadıgında aracınıza gercekten zarar verebilir. Zaten bu yuzden fabrika yapılan her işi teker teker denetleyemeyeceginden garanti kapsamından cıkarır aracı.. Herseyi garanti kapsamına odaklarsak, yetkili servisten cıkmamalıyız hepimiz.. Yazılarınızda akademik bilgiyi es gecmeyin demişsiniz ama ben önceki yazılarımda da belirttim, akademik bilgimde bir mühendis oldugum için yeterince var ;) birazdan neden zarar vermeyecegini de teker teker anlatıcam.. Umarım önyargısız olarak okuyabilirsiniz..

75 hp turbosunu büyütmek yerine çıkmacılardan 1.3 astra turbosu yada 90 hp lik puntonun turbosunu taksak daha verimli olmazmı hem bu araçlarda değişken geometrili turbo olduğu için büyük turbo takıp turbonun geçikmesini beklemekten çok daha iyi olmazmı?

İşte kilit nokta budur..! Ben, araca zarar vermez derken atmasyon konusmuyorum.. 75 ve 90 lik motorlar arasında motor farkı yok arkadaslar.. Yukarıda arkadasın verdigi degerler, rektefiye bosluklarıdır ki, incelediginizde belli aralıklar içerisindedir. Bu aralıklar dikkat ederseniz iki motor içinde aynıdır.. Bunlar kabul edilebilecek sınırları belirtmektedir. Yani araca motor yapılırken motorlar için kabul edilebilecek sınırları gosterir. Yani ikisi içinde aynı deger, iki motoru da kurtarır..

Ben yaptıgımız turbodan bahsederken, 75 lik motora, 90 lık motorun turbosunu bir miktar büyütüp ve bir miktar işlenip takılmasıdır. Yani yine fabrikanın bu motor için sunmus oldugu bir secenegi ben size ufak tefek dokunuslarla biraz daha performansa uygun olarak sunuyorum o kadar.. Emin olun motorlar dusundugunuz gibi sınırlarında uretilmiyor.. ;) Yukarıda arkadasın soyledigi gibi lineer olarak güc soylemiyorum. o mantıkla 90 lıkta o soylemdeki gibi 150 hp olurdu ;)

Erdem Bozdağ
08/12/2010, 01:01
Herkes kendine göre bilgili,tecrübeli,konu hakkında fikir sahibi herkese saygım sonsuz ve herkes kendince haklı.Ben de kısaca fikrimi söylemek istedim

Ben de kendimi bildim bileli arabalarla içli dışlıyım buna ek olarak ankara şaşmazda 1.5 seneye yakın faal çalıştım üniversite son sınıftayken.Çalıştıgım yer modifiye üzerine ankarada ciddi yerlerden biridir.Birçok firmaya toptan malı verenlerden biriydik.Buna ek olarak ps chip tuning yazılımı da yapıyorduk.Ben bulundugum zaman içinde onlarca arabayı chipledik.bu araçlar içinde her çapta araç vardı.q7,a6,7 kasa,range inden tutun normal bir getz fiestaya kadar.Onlarca araç içinden benım bulundugum sure içinde geri dönen olmadı ama şunu belriteyim her araca da yapılmıyordu yazılım.Km si yüksek,turbonun omrunun sonlarına yaklasan gibi araçlara uygulama yapılmadı ve o riske girilmedi.Ömrü kısaltır mı uzatır mı o konuda bi fikrim yok ama bakımları duzgun yapılan ve en onemlısı duzgun yazılım yapılan bir araçtan şikayet ben duymadım.50.000 km nin üstünde yol yapan araçlar biliyorum chiple beraber.Bunu fiat veya firmalar niye yapmıyor derseniz çok birşey söylemem ama arkadan çıkan kara dumanı gormek bıle bana yetıyor.Okadar dumanla emilsiyon değerlerini yakalamak zor olsa gerek:):)Ama turbo değişimi,chip,egsoz gibi dogru parça ve uygulamalarla çok ciddi değerler alınmaktadır en azından benim edindiğim gördüğüm tecrübe budur.Ek olarak sanayide en çok gördüğüm motor sorunu benim sonrada takılan turbo araçlardaydı.Yani atmosferik araçlara sonradan yapılan turboların cogunun patladıgını da gormus bulunmaktayım.
Bence bu biraz tercih meselesi.İşletme dersinden gordugum gibi risk/getiri oranı.Herkes nekadar çok performans,+bg istiyorsa o oranda da ister istemez riske giriyor bu konuya bi lafım yok:):)
Bana sorarsanız ama dizel araçlarda chip şart :):)

By_HaNNibaLL
08/12/2010, 01:21
konuyu baştan sona takip edip yorumlari tek tek okuyan zaten anlar ne anlatilmak istendiğini bu konu böyle sürer gider :D

Romeo_er2
08/12/2010, 03:51
daha jant takmaya eli titreyen adamlar gelipte turbo büyütmeye konusuna yorum yapmasın bence..arkadaşımız sormuş siz susunda biraz işi bilenler yapanlar konuşsun bence.çok isteyen gözü karartır yaptırır.Kafasına yatmayan yaptırmaz..kimse kimseyi zorlamıyo..arabanın motor ömrü 500.000 se 250.000 e iner..he nolur olduki ben yaptım kendi aracıma motorumuda komple forget yaptım büyük turbomu taktım aktarma organlarımı güçlendirdim..o zaman ne olcak arabanın motoru,şasisi yanana kadar 200.000km yapar binerim..parçalar doğru seçilip takılırsa,güç doğru orantıda alınırsa,yazılım iyi yapılıp iyi değerlerde yüründükçe o motora kolay koaly hiçbirşey olmaz...

Asilim
12/12/2010, 02:15
Sevgili forumdaşlarım aranıza katılalı çok az süre geçti. arabalara olan merakımdan sürekli araştırıp okurum. Ekonomik nedenlerden dolayı (fiyatına göre katite) grande punto multijet 90 hp emotion 3 kapı aldım. Araçlarımız gerçekten yol tutuş, frenaj, direksiyon tepkisi gibi gayet önemli konularda baya iyi durumda, malzeme kalitesi orta işçilik kötü. adamlar bu kadar maliyeti artırıcı unsurlarda paradan kaçmayıp ufacık plastiklerden ve işçiliklerden tasarrufa gitmişler bence hata. Konumuza dönersek arabalarımızın ilk kalkış ve ani tepki verme sürelerinin geç olduğu hepimizce bilinen bir gerçek. Arabamı aldıktan kısa bir süre sonra satmayı bile düşündüm çünkü babamın 100 hp lik 1999 model nissan piremera sının bile ilk tepkileri çok daha iyiydi. sonuçta 1250 cc likti arabam! ancak turboydu ve 90 hp idi. Aynı motor astrada daha kullanım zevki veriyordu tuhaf. Yokuşlarda ilk kalkışlarda gaza baya bi basarak kalkmak hoşuma gitmedi doğrusu. Şahsen 110 hp kia 1500 cc ve 110 hp focus kullanandım böyle bir durumla karşılaşmadım. Kısacası arkadaşlar arabaya yazılım attırdım yani chip tuning. araba baya bi siyah duman atıyordu gidişi iyiydi ama sanki bir sororun vardı. Nihayet 3. gün motor arızası verdi ve stop etti. yeni bir yazılım yüklendi duman azaldı stop etmedi herşey normaldi ancak motor verimi çok fazla değişmemişti. Sonuçta orjinal yazılımımı geri yüklettim. ama bu bir yazılım hatasından kaynaklanıyordu emindim. Çok uzattım hepinizden özür dilerim ama bilmenizi istedim. Google dan araştırırken bu forum a ulaştım. Burada Erhan beyin yazdıkları mantıklı geldi kendisine ulaştım konuştum(bu gün) ve aracıma yeni yazılım yükledi. İnanın Erhan ı bu forumda tanıdım daha önceden tanımam etmem. Aracımı asr yi devreye sokmadan kaldırmam bana zor geliyor. Chip yaptırmayı düşünen arkadaşlarıma tavsiyem mutlaka kendisiyle görüşün zaten sizden para istemiyor memnun kalmazsanız.(ben daha ücret ödemedim) İnanın arabanızı tanıyamıyacaksınız. Birşey daha hiç ama hiç korkmayın arabanız zarar görmeyecek (normal yıpranmanın dxışında) sevgiyle kalın.

BoostER
12/12/2010, 02:42
Bu güzel yazınız için teşekkür ederim.. elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gercekten güzel bir verim aldık aracınızdan buna bende şahidim.. Kullandıkca remap yaptırarak ne kadar güzel birşey yapmış olduğunuzu ve bizi tercih ettiğiniz için de farklı olduğunuzu hissedeceksiniz.. Herkes malesef her yapılan uygulamayı aynı gibi görüyor. Aradaki farkı siz şu an çok daha iyi anlayabilirsiniz..

Asilim
12/12/2010, 03:17
ben yıllardır araba ile ilgili konuların içindeyim bu benim hobim inanın çok yol yapmam. ben arabaların teknolojilerini araştırmayı severim mesela honda s 2000 atmosferik 240 hp. Bir araç alırken dahi hiçbir marka beni ilgilendirmez fiyat beklenti oranına bakar her markayı alabilirim. Chip işide benim için böyle Erhan bey inan bana kötü olsaydı her yerde aynı şekilde dile getirirdim. Duaet başarılı oldun. gerçekten teşekkür ederim.

Arkadaşlar hepinize iyi geceler. görüşmek üzere.

acaba bir çok araç üreticisinin garantili orjinal modifiye firması varken fiat ın neden yok. AMG mercedeste atıyorum standart 300 hp lik bir aracını 400 hp ye çıkarıyor bunlar mühenndis değilmi de 400 hp lik yapmıyor bu aracı. Komik olmayalım arkadaşlar. fiat ın uzmanları önermiyor diye. belki beceremiyorlardır. becerselerdi yazılımlarını güncellemezledi. demek ki eksikler giderilebilir. neden şimdi grade puntonun 90 hp lik versiyonu üretilmiyor. bizler hata yapmışız bemek ki bazılarına göre. tabiki hayır onlar cevap bile yazamıyorlar. herhalde firma elemenları.

GP COSKUN
13/12/2010, 13:24
konu başlığına dönelim diye mesaj atmıştım arkadaşlar herhalde dikkat etmediniz

By_HaNNibaLL
16/12/2010, 03:28
Konu amma farkli yerlere cekildi ya merak ettim konuyu acan arkadaşin fikirleri değiştimi ne düşünüyor yaptiracak mi yaptirmayacak mi ben aracimi satacaktim vazgeçtim farkli projeler düşünüyorum bakalim nasil olursa konuyu acan arkadaşinda fikirlerini merak ediyorum

Alp
16/12/2010, 10:19
Erhan Kardeşim,
Ben arabanın sınırlarını emin ol çok iyi biliyorum. O yüzden bana birşeyi ispat etmek zorunda değilsin. Anlatmak istediğim herşeyin bir bedeli olduğu ve sınırında yapılması gerektiğidir. Yoksa verip mazotu ortada kara tren gibi dolaşmak çok zor bir şey değil (bkz. Çağrının arabası)
Son olarakta "Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olma" demişsin buna karşılık sana tavsiyem "Çok bilen çok yanılır" deyişini hatırlaman olacak.
Ankaraya geldiğimde de bana bir çay borcun.... ;)
Sağlıcakla...

Ziyaretçi049
16/12/2010, 12:09
Konu amma farkli yerlere cekildi ya merak ettim konuyu acan arkadaşin fikirleri değiştimi ne düşünüyor yaptiracak mi yaptirmayacak mi ben aracimi satacaktim vazgeçtim farkli projeler düşünüyorum bakalim nasil olursa konuyu acan arkadaşinda fikirlerini merak ediyorum

O kadar çok çelişki olduki bende de yaptırsammı yaptırmasammı kararsız kaldım :)
Büyük ihtimalle yaptırıcam ama biraz daha beklemem lazım biraz fazla maliyetli oluyormuş bu işler. Birde şu akaryakıt zamları psikolojik olarak insanı engelliyor:shutup20:

By_HaNNibaLL
16/12/2010, 12:50
O kadar çok çelişki olduki bende de yaptırsammı yaptırmasammı kararsız kaldım :)
Büyük ihtimalle yaptırıcam ama biraz daha beklemem lazım biraz fazla maliyetli oluyormuş bu işler. Birde şu akaryakıt zamları psikolojik olarak insanı engelliyor:shutup20:

Arabanin lastiklerini değiştirdiğin zamanda risk var diyorlar konuşmak için konuşuyorlar :D
Bende başlayacam artik isterseniz özelden konuşuruz.
Konuda yazilanlar belli 5 senede geçse yine ayni tartişmalar devam eder bu işin doğasinda var olurdu olmazdi yapilirda tutmaz falan.

Misafir
16/12/2010, 13:27
konuşmak için konuşuyorlar :D

Burada kendi fikirlerini yazan onlarca arkadaşım adına kurduğunuz şu cümleyi kınıyorum. Yaşa saygım vardır, büyük ya da küçük önemli değil. Ama konuşma üslubu kesinlikle yaş olgunlaştıkça yerine oturuyor bunu görüyorum ..

GP COSKUN
16/12/2010, 17:23
günay bak sevgili kardeşim
öyle konuşmak için yazıyorlar konuşuyorlar felan cümlesi bu konuda olsun veya başka konuda olsun bana veya başka arkadaşlarımıza biraz ağar kaçar
daha 19 yaşındasın heyacanınıda anlıyorum fakat kantarın topuzunu kaçırma
birisi sana kalkıp burada sen 3 tekerlekli bisiklet kullanırken biz araba içinde yatıp kalkıyoruk derse bu hoşuna gidermi

By_HaNNibaLL
20/12/2010, 13:33
Benim yazdiklarimi düşünen biçok insan vardir yazdiğimdada kötü bişey yok ben onu art niyetli olarak yazmadim sonucta forum burasa isteyen istediğini yazar ben de dahil konu cok başka yerlere cekildi onu ima etmeye çaliştim.
Yaşim 99 olsaydi bunu yazsaydim cok haklisin dede mi denicekti bu yaş takintisi nedir ya?

GP COSKUN
20/12/2010, 16:42
Benim yazdiklarimi düşünen biçok insan vardir yazdiğimdada kötü bişey yok ben onu art niyetli olarak yazmadim sonucta forum burasa isteyen istediğini yazar ben de dahil konu cok başka yerlere cekildi onu ima etmeye çaliştim.
Yaşim 99 olsaydi bunu yazsaydim cok haklisin dede mi denicekti bu yaş takintisi nedir ya?

burası forum isteyen istediği fikri yazar ama saygı ve uslüp tarzını bozmadan yaş meselesine gelince yaşın 99 olupta bunları yazsaydın
o zamanda bunamış kendi haline bırakın derdik herhalde :w00t2000::w00t2000::w00t2000:

femoli
21/12/2010, 14:12
Bazı arkdaşlar konuşma uslupuna dikkat etmeleri gerekiyor , kimse kimsenin uşağı değil Fikrinizi bilimsel bir şekilde yada fikriniz doğrultusunda yazın olayla başa çıkamayınca , Boş boş konuşmak samalamak salla gitsin gibi kelimeler bizlere yakışmaz daha dikkatli olun lütfen..

Böyle bişi yok erkek kendine gel sana camı aç demişler sen camdan atlamışsın , forum diye istediğini yazamazsın belli bir saygı çercevesinde uslubuyla konuşmalısın o zaman dinlenir ve dinletirsin .

Yazmak özgürdür ama lütfen uslubuyla ..

Misafir
21/12/2010, 14:18
burası forum isteyen istediği fikri yazar ama saygı ve uslüp tarzını bozmadan yaş meselesine gelince yaşın 99 olupta bunları yazsaydın
o zamanda bunamış kendi haline bırakın derdik herhalde :w00t2000::w00t2000::w00t2000:
:thumbs_up2:

Murat Gürakan
21/12/2010, 20:23
Moderatör Coşkun abi yazmış yazılacakları.
Diğerlerine ne oluyor???

femoli
22/12/2010, 00:25
Amacin kiskirtmaksa ceza alacak bir dolu msjin var akilli ol ;)

Murat Gürakan
22/12/2010, 00:56
Burayı cezaevi falan sanıdınız sanırım???
MAdem bu forumun yöneticisi var benim ceza almam gereken bişey var, o gereğini zaten yapar.. burda size ne düşer???
BAşkaları yeni gelip millete şunu yap bunu yap diyince atar yaparsınız aynı şeyi başkalarına büyük zevkle uygularsınız. Ya öyle olun yada böyle... Bırakın uyarıyı gerekeni yönetici yapsın.
Bu arada bana aklı öğretecek kişilerin arasında değilsiniz ;)

femoli
22/12/2010, 01:57
Kimse zevki icin atar yapmaz ( one demekse ) ama sen ve havan milletin canini sikmaya basladi zaten antipati yaratiyorsun . Akil alacak yasi gecmissin istesende veremem :)

Forumda yonetici kavrami sadece uyari vermekle degildir forumun genel yonetimiyle ilgilidir benim konumumda herkes olabilir . Yanlis yapani sadece yonetim uyarmaz yanlisi yapan laftan anlamiyorsa burayi babsinin ciftligi saniyorsa her uye buna mudahale edebilir :)

Sen atip tutacan diye sana ozel bir yonetici tahsis edemeyiz ;)

Yonetici arkadaslar online oldugunda msjlarini tekrardan gozden gecireceklerdir emin olabilirsin yazdiklarini unutmamissindir umarim .

Bubarada uslupunuda bozma istersen sana da baska seyler dusmesin ;)

Murat Gürakan
22/12/2010, 10:10
Ben uslubumu bozmuyorum beni tanıyanda tanıyor allaha şükür neysek oyuz..
Kimseye atarda yapmam öyle klaye delikanlısı olmadım hiç bir zaman allaha şükür. Burdan yazıp yüzyüze gelince hiç bişey olmamış gibi davranan karaktersizler gibi... Ben doğrumu savunurum beğenmeyen beni antipatik bulsun ne fark eder? Sizin şahsi fikrinizdir saygı duyarım... Ama şunuda bilin aynı şeyi sizin için düşünen çok kişi var bizzat benim bildiğim ;)
Dediğim gibi benim varsa sıkıntı yaratacak yazım ona yönetim karar verir size burda ne düşer bunu tartışabiliriz?
Benim sıkıntı yaratacak yazılarım varsa o zaman sizin forum ana sayfasına bile girememeniz gerekli buda benim görüşüm.. Kimseden bana özel bi yöneticide istemedim. Kendi kendinize konuyu saptırmaya çalışın siz takılın zaman geçer ;)
Hiç bir forumda yönetici dışındakine iş düşmez bu burdada böyledir başka forumdada böyledir. Bu foruma kendi zevkinize özel kural koyuyorsanız siz bilrisiniz ;)
Kalın sağlıcakla..

femoli
22/12/2010, 10:46
Neyse senin boş konuşmalarınla bu konu daha çok uzar gider..

Her zaman dedğim gibi her üye kendi başına bir mod kendi başına bir yöneticidir , sen hangi siteden geldin bilmiyorum ama bu siteyi benimsiyenler için bu böyledir ;)

Karşı saldırıya geçmende Yaran olduğunu gösterir , Yok benim sıkıntı yaratacak yazılarım varsa senin kabahatin daha büyük , yok benim sevmeyenim kadar senin daha çok var, sidik yaırştır devam sen bilen biliyor ..

Ama dikkatli ol forumda edebini uslubunu koru adam ol ;)