PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sanırım sorun bende

jakabo_ank
30/11/2010, 20:53
arkadaşlar aracım yaz boyu 7,8-8 litre şehir içi ortalama yakıt yaktı. son bir ayda 8,5 dan aşşağıya inemedim. gerçi yol rezil denilecek kadar kötü. ortalama hız bazen 15-16 bile oluyor. çoğu zamanda 20 yi geçemiyorum. forumda bazı yazıları okudukça sorunun bende olduğunu düşünmeye başladım. şehir içi ortalamalarının 6 ile 7 litre arasında olduğunu söyleyenler ya allah rızası için söyleyin nasıl yakalıyorsunuz bu değerleri

StrawBeeRy
30/11/2010, 20:55
abi yapmayın benzinli araba kullanıyorsunuz dizel değil bu kadar yaktığınıza dua edin neredeyse 90 lıkla aynı yakıyorsunuz hala çok yakıyor diyorsunuz

takres
30/11/2010, 20:57
aynen öyle abi ya bende 6 litre yakıyorum hemen hemen...

jakabo_ank
30/11/2010, 21:09
aynen öyle abi ya bende 6 litre yakıyorum hemen hemen...

seninki dizel kardeş. ben 6 yı şehirlerarasında bile göremedimki. 8 den aşşağıya yakanlara diyorum ben. nasıl beceriyorlar 6-7 litre şehiriçini onu merak ediyorum.

takres
30/11/2010, 21:15
abi şehiriçi var şehiriçi var trafik olmayan bir yerde çok daha az yakar
ben kırşehirde 15 kmyi max 20 dakikada giderken ankarada 1.5 saati buluyor bazen....

jakabo_ank
30/11/2010, 21:33
arabayı değiştirme şehri değiştir. bak bunu beğendim işte.

USTA
30/11/2010, 21:34
Kış mevsiminde 1-1.5 litreye kadar fazla yakması normaldir...

alicanveliy
30/11/2010, 21:38
Dizele geçin az yakarsınız...

OzzY
01/12/2010, 03:10
seninki dizel kardeş. ben 6 yı şehirlerarasında bile göremedimki. 8 den aşşağıya yakanlara diyorum ben. nasıl beceriyorlar 6-7 litre şehiriçini onu merak ediyorum.

abi şehir içinden şehir içine çok fark var çünkü, mesela ben genelde kampüs içi kullanıyorum 8in üzerinde geziyo genelde ortalama.

2 hafta önce filan fullledim sıfırladım. trafik olmayan saatlerde eskişehir yolunda filan sakin kullanmla 7 civarı bişey vardı 40-50 kmlik ortalama. tunustan atatürk bulvarına(ekardan) çıkana kadar 8.8e çıktı dur kalk trafikte. ondan sonra bi kaç kere sıkışık trafikte bi çok kerede trafik yokken eskişehir+konya yoluna çıktım. şuanda 7.5 lt ortalama 260 km filan oldu sıfırlamadan sonra.

uzun lafın kısası ben o sıkışık trafiğe girmesem bi kaç kere şuan en fazla 7 olurdu.

bu boş saatlerde okadar kasmasam minumum 8 olurdu.
tabii boş saatlerde gaza mümkün olduğunca az basıyorum.

zaten gerçek şehir içi için 8 küsür çok normal. fabrika verisi 7.7ydi yanlış hatırlamıyosam.

Moosty
01/12/2010, 09:59
Haftasonu bir düğün için Eskişehir-Ankara-Eskişehir-Kütahya-Eskişehir yaptım. Tahminen 400 km si Ankarada şehir içinde Toplamda 1003.8 km yol gittim yakıt ortalamam 6.1 oldu. Hız ortalamam da 62 km/sa civarında kaldı. Toplam araç sürüş 16 saat 8 dakika.

Eskişehirde şehiriçi yakıt tüketimim de 7.7 - 8 civarında, hız ortalamam 26 km/sa.

Gözlemlerim şu:
- Ankarada trafik ışıklarının senkronizasyonu çok daha başarılı, kırmızı ışıkta bekleme süresi çok daha az, sabah ve akşam saatleri haricinde trafik akıyor.
- Ankarada mesafeyi uzatsa bile geniş yolları tercih etmek daha iyi sonuç veriyor, diğer yerlerdeki dur-kalk benzini sömürüyor.
- 1.4 Fire motor en az benzin ile en çok mesafeyi 2500-3000 devirler arasında yapıyor, bu yüzden ilk kalkışta çok yüklenmek ve otobanda 100-110 u geçmek harcamayı arttırıyor.

Yakıt tasarrufu için benim kullandığım yöntemler:
- 2000 / 2100 deviri geçince vites yükseltiyorum gaza da yüklenmiyorum.
- Benzini en çok harcatan şey gaza basmak değil, frene basmaktır. Çünkü benzin harcayarak kazandığınız kinetik enerjiyi direk balatalarda yakarsınız. Fren, boşa giden benzin demektir. Bu yüzden aracımı en az fren ihtiyacı duyacak şekilde kullanıyorum bu da önümdeki araçla aramda takip mesafesini fazla bırakarak oluyor. Dur-kalklardaki dalgalanmalardan daha az etkileniyorum. (Tamam, arayı boş bulunca dalanlar oluyor kabul, bunlar sinirinizi bozmasın. Şöyle düşünün, bu şekilde dakikada bir araç önünüze geçti diyelim, bir saat böyle bir trafikte kalsanız 60 araç yapar. Her araç 4 metre olsa toplamda 240~250 metre geride kalırsınız. Yoğun trafikte 25 km/sa ortalama hızınız olsa bu mesafeyi almanız en fazla 1 dakika sürer, bir saat içerisinde 1 dakikalık gecikme kafaya takılacak bir şey değil.)
- Lastik basınçlarım 32-32, en iyi sonucu bu basınçla aldım. 33 ve daha yukarısında araç yüksek hızlarda zıplamaya ve yolda gezmeye başlıyor. Daha düşük olunca da yakıt artıyor.
- Gaza sürekli aynı miktarda basmak da etkiliyor, örneğin gaza sabit miktarda basarak hızlandım ve bir süre sonra hızım da sabit bir seviyeye ulaştı diyelim, bu esnada yakıt harcamam sabit 8 lt/100 km olsun, ayağımı gazdan biraz çekip tekrar gaza basınca bu seviye 7 lt/100 km gibi bir seviyeye düşüyor.

yolcu27
01/12/2010, 11:28
arkadaşlar aracım yaz boyu 7,8-8 litre şehir içi ortalama yakıt yaktı. son bir ayda 8,5 dan aşşağıya inemedim. gerçi yol rezil denilecek kadar kötü. ortalama hız bazen 15-16 bile oluyor. çoğu zamanda 20 yi geçemiyorum. forumda bazı yazıları okudukça sorunun bende olduğunu düşünmeye başladım. şehir içi ortalamalarının 6 ile 7 litre arasında olduğunu söyleyenler ya allah rızası için söyleyin nasıl yakalıyorsunuz bu değerleri

siz kendiniz söylüyorsunuz fazla yakmasının sebebini rezil yol 20 km/s geçmeden kullanmak bunlara rağmen az bile yakıyor bence:D sorun sizde değil yolunuzda takmayın kafanıza :motorcu:

sezerism
01/12/2010, 11:58
murat bey araçlar şehir içinde yakıtı çok kullanırlar bunu kafana takma eğer sen arabanı gereken bakımı yaptırıyor isen sorun yok .Arabada tüm parçalar normal olmalı .Araçı birileriyle kıyaslama lüzüm yok.Ülkemizde yakıtlar pahalı.