PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1.2 65BG 5K Grande Punto kulllananlar.

altrea
27/11/2010, 23:04
Arkadaşlar bu aracı alıp kullanan var mı?
italy sitesine şehir içi yakıt tüketimi 7.2 yakıyor.5000tl dizel motora para vermek benim hesabıma uymuyor.Kullananların yorumlarını bekliyoruz...

sabanci
28/11/2010, 02:56
galiba forumda 1 kişide 1.2 gp var bildiğim kadarıyla...

altrea
28/11/2010, 11:42
bencede kimsede yok ama şu an fiyatıda çok makul
şehir içi fabrika tüketimi 7.2 olarak belirtmiş
aracı az kullanan için çok ideal...

KaMiKaZe
28/11/2010, 11:53
ingilterede baya sattı özellikle gençler 3 kapılarını tercih ediyor, ama genede insanın bu araca almaya kendini zorlaması için süper pinti olması gerekiyor.
3 kapılısı araca 1yada 2 kişi bineceğini düşünerek alınabilir diyorum ama 100 küsür torkla 5 kapılı bir aile aracı olması çok zor. 4 kişi ile sollayamamak 'eşşek anırtan' yokuşunda yokuşta kalmak içten bile değil.

sabanci
28/11/2010, 12:42
ingilterede baya sattı özellikle gençler 3 kapılarını tercih ediyor, ama genede insanın bu araca almaya kendini zorlaması için süper pinti olması gerekiyor.
3 kapılısı araca 1yada 2 kişi bineceğini düşünerek alınabilir diyorum ama 100 küsür torkla 5 kapılı bir aile aracı olması çok zor. 4 kişi ile sollayamamak 'eşşek anırtan' yokuşunda yokuşta kalmak içten bile değil.
+1

takres
28/11/2010, 12:50
ikinci el bir mjet tercihimdir...

murti82
28/11/2010, 14:25

Yokuşta kalmak abartı olmuş. Yeni üretim, tüpsüz hiçbir aracın yokuşta kalacağına inanmıyorum. Sürücünün acemi ötesi olması gerekir.

uzuncocuk
28/11/2010, 16:46
Tuplu kalmak da mucıze olur:)

seysey37
28/11/2010, 17:00
valla fiesta nın 1,25 liğini kullandığımda bu ne demiştim..keçi gibiydi..bizim 1,4 77liklerden daha iyi kaçıyordu..ama punto nun 1,2lerine bişi diyemicem,1.4 sahibi olduktan sora :)

chief
28/11/2010, 17:02
1.4 fire bile 4 kişi ile gitmiyor. 1.2'ye hiç bulaşmamak lazım. Kaldı ki gitmeyince daha fazla gaza basılacağı için tüketim de 1.4'ten fazla olur.

uzuncocuk
28/11/2010, 17:14
1.4 fıre dan 1.3 fıorno emotıona transfer oldum..... 1.4 fıre kagnıymıs.... 1.2 16 v ıse eger 1.4 77 bg den kesın ıyııdr... ama 16 v mı bunu bılmıyorum.... 1.2 corsa da seyhunun dedıgı gıbı yolu tırmalıyordu.... oyleyse eger 1.2 denenebılır ayrıca bkz..... VERGI AVANYAJI.....TEST SURUSU YAPIIIM YA BEN BU ARACI WARSA????

uzuncocuk
28/11/2010, 17:21
1.2 8v:(((((((((( 2000 model 1.5 turbosuz dıesel corsalar vardı bırde cıtroen saxo 1.5 turbosuz diesel onların bıle torku daha yuksek..... Gulsemmı aglasammı..... Nedır bu 8 v ınadı ya

takres
28/11/2010, 17:50
valla fiesta nın 1,25 liğini kullandığımda bu ne demiştim..keçi gibiydi..bizim 1,4 77liklerden daha iyi kaçıyordu..ama punto nun 1,2lerine bişi diyemicem,1.4 sahibi olduktan sora :)

1.25 fiestalar 82hp ama bu araç ise 65 maalesef

seysey37
28/11/2010, 18:27
1.2 8v:(((((((((( 2000 model 1.5 turbosuz dıesel corsalar vardı bırde cıtroen saxo 1.5 turbosuz diesel onların bıle torku daha yuksek..... Gulsemmı aglasammı..... Nedır bu 8 v ınadı ya

1.25 fiestalar 82hp ama bu araç ise 65 maalesef

bu iki mesaj birleşince kesinlikle uzak durulması gereken bir araç olduğunu anladım 1,2punto nun :D ittirmek gerekebilir yani 1.2 punto yu :)

Honor COOPER
28/11/2010, 19:06
Palioda kullandıkları 1,2 16v motoru kullansalar punto ve evo da inanın firedanda iyi olur ve satışları katlarlardı vergi avantajından ama Fiatın her zamanki saçmalamaları işte.

uzuncocuk
28/11/2010, 21:01
onur kardesım fıorıno alırken aracı bana satan bayıde,1.4 fıre evo ile 1.3 fıorıno emotıonu aynı anda test ettık.... ben fıorınodaydım arkadasım evo da..... kırmızı ısıkta ıbre 120 oluncaya kadar punto evoya ne gecıldım ne gectım....fıat 16 valf motoru starjet motorda ancak kullanıyor.... yada benım nacızane fıkrım cogu kullanıcı 16v nedır 8 v nedır aradakı farkı bılmıyor

altrea
28/11/2010, 21:32
Arkadaşlar bu başlığı açarken 1.2 16V Clio HB aracı severek kullandığım için kullanan varsa yorumlarını almak istedim.Eğer araç 16V olsa hiçbir tereddütüm kalmaz Ama 8v olduğu için kişi yorumlarını almak isterim
Yok yokuşta kalır çıkamaz 4 kişi binse yığılır bunlar ne kadar cahilce yorumlar gözlerime inanamıyorum
Acaba bu cahilce yorum yapan insanların altlarında S320 vada Mitsubishi evo X mu var bilemiyorum.
Arkadaşlar bu araçın şehir içi tüketim değeri 7.2litre
Kullandığım güzergahta 1.2 16V clio / litre yakıt tüketimini geçmiyor.
Bu nedenle 7 civarı bununda yakacağını düşünüyorum.
Zaten clio benim değil kendime clio muadili bir araç alarken bu aracın 1.2 lt hacme sahip olanını gördüm.Ve 3yada 4 yıllık cliolar 17-18 bin fiyat istendiği için bu araçın sıfırının 22500tl olması bana cazip geldi.
Arkadaşlar herkesin aracı 0/100km hızlanmasını 10sn nin altında yapacak değil benimki 20 sn yapsın ama fazla yakmasın ben bunu istiyorum bu şekilde cevap verecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum....

uzuncocuk
28/11/2010, 21:53
az yakmayan ucuz bır araba arıyorsunuz bugun pıyasada benzınlı bır aracla sehırıcı 7 lıtrenın altında yakmak neredeyse hayal.... YOK OYLE BIR ARAC..... CAHILCE YORUM YAPMAKLA SUCLANMISIZ .....SIZI KINIYORUM.....AZ YAKACAK ARAÇ OLARAKTA EL ARABASI ALIN HIC YAKMAZ

StrawBeeRy
28/11/2010, 21:59
Arkadaşlar bu başlığı açarken 1.2 16V Clio HB aracı severek kullandığım için kullanan varsa yorumlarını almak istedim.Eğer araç 16V olsa hiçbir tereddütüm kalmaz Ama 8v olduğu için kişi yorumlarını almak isterim
Yok yokuşta kalır çıkamaz 4 kişi binse yığılır bunlar ne kadar cahilce yorumlar gözlerime inanamıyorum
Acaba bu cahilce yorum yapan insanların altlarında S320 vada Mitsubishi evo X mu var bilemiyorum.
Zaten clio benim değil kendime clio muadili bir araç alarken bu aracın 1.2 lt hacme sahip olanını gördüm.Ve 3yada 4 yıllık cliolar 17-18 bin fiyat istendiği için bu araçın sıfırının 22500tl olması bana cazip geldi.
Arkadaşlar herkesin aracı 0/100km hızlanmasını 10sn nin altında yapacak değil benimki 20 sn yapsın ama fazla yakmasın ben bunu istiyorum bu şekilde cevap verecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum....

o aracın yakıtının fabrika verileriyle aynı olucağını zannediyorsanız yanılıyorsunuz çünkü o aracın değerleri ölçülürken yolun durumu asfalt,lastik,rüzgarda değiştirebiliyor..

uzuncocuk
28/11/2010, 22:05
Dacıa logan dıesel alın gec hızlanır az yakar

izoci
28/11/2010, 22:06
uzk dur 1.2 ytmez drm

seysey37
29/11/2010, 00:12
çok kaba bi yorumda bulunmuşsunuz burda bu kadar kişinin yalan konuşcak hali yok...
aracım 1.4 77hp benzinli ve araçta 4 kişi varken ayrıca valiz varken nerdese 1.viteste çıkıcak yokuşları bu bir gerçek ,cahilce yorum diyerek bunu değiştiremezsiniz!!
2.konuya gelirsek benim aracımla 3bin rpm de kullandığımda bile ortalama şehir içi 6küsürlerde dolanıyor..1,2 aracı el arabası modunda kullanmadığın sürece şehir içi 7 lt ortalamayı yakalamanız imkansız...çünkü aracınız 1,2 olduğundan daha çok yüklenceksiniz gitmesi için...
daha 3-4 msj atmışsınız,bu kadar punto kullanıcısı arkadaş boş konuşmuyodur sizden daha çok tecrübeleri vardır...

speedy_16
29/11/2010, 00:12
punto değil ama 1.2 16V 80 hp palio 1.2 8V 65 de kullandım 16V 80 hp si fireden daha ii gidiyor ama 8V de 16V gibi atik değil ama idare eder çok kötü değil ama multijet 2. el temiz bişy daha ii olabilir.

uraaal
29/11/2010, 00:19
kimse soylememis ama 1.4 fire motorla 1.2 motorun motor blok parcaları haric neredeyse tamamen aynı.gpleri bilmiyorum ama evo 1.4 firecılar baksın kaputun altındaki bircok parcada fiat 1.2 engine(motor) yazıyor.demekki bu 1.2 motor yurtdısında satıyor.haa bn aractan asırı memnunum sonucta bu motorun max 77hp uretecegini bilerek aldım ve 8v atikligi bana yetiyor....

KaMiKaZe
29/11/2010, 00:26

Siz, o oldukça pinti dediğim grupta 1.2 araç sahibi birisi olarak olayı kişiselleştirmişiniz ve cehaletinizde benzinli 1.2 16v veya 8v motorlu bir araçtan ekonomi beklemek olmuş. Malesef ülkemiz libya veya suudi arabistan gibi uzun düzlüklerden oluşan bir ülke değil gideceğiniz yere göre ya aşağıda ya yukarıdasınız. Bu yüzden düz yolda yakalanmış ortalama değerleri yakalamanızda söz konusu değil.

Yokuşla ilgili yorumlarımda ezbere değildir forumda yokuşta kalkış sıkıntısı ile ilgili konuları aratırsanız bununla ilgili bir sürü konu göreceksiniz.

Son cümlenizde de ısmarlama cevap istemişsiniz madem cevaplayım, korkmayın 1.2 8v çok ekonomik cebinizden bir kuruş çıkmaz akrebinizle rahat rahat yaşarsınız.

pilotender
29/11/2010, 00:44
az yakmayan ucuz bır araba arıyorsunuz bugun pıyasada benzınlı bır aracla sehırıcı 7 lıtrenın altında yakmak neredeyse hayal.... YOK OYLE BIR ARAC..... CAHILCE YORUM YAPMAKLA SUCLANMISIZ .....SIZI KINIYORUM.....AZ YAKACAK ARAÇ OLARAKTA EL ARABASI ALIN HIC YAKMAZ

Ümit Bey süpersin bence de en iyisi el arabası... Bu devirde en az yakan araba odur herhalde:)

Attığı 3 üncü mesajında forumdakileri cahillikle, saçma sapan konuşmakla etiketleyen bir kimseye biz nasıl yardımcı olabiliriz ? Öncelikle soruyu soran arkadaş burada, forum ortamında nasıl konuşulması gerektiğini öğrenmeli, farklı fikirlere ve ifade şekillerine saygı gösterme fikrini benimseyebilmeli ve herşeyden önce foruma kendisini tanıtmalıdır. Herşey tamam olduktan sonra, mesela ben, 65 bg Punto ile yaptığım test sürüşü izlenimlerimi o arkadaşı muhatap alarak paylaşayım...

uzuncocuk
29/11/2010, 01:11
Ender beni mahvettin:))))))))))))))))))) yok oda domates bıber ekmek yakıyor.... 1.0 corsa sehırıcı 6lt yakıyormus arastırdım..... O bıle yaklasamıyor el arabasına... Bırde 800 cc daewoo matız war o ne yakıyor acep:)

pilotender
29/11/2010, 01:18
Opel Corsa 1.0 Eco benim kuzenimde var. Niksar/Tokat arasında çoğu yer yokuş ve ben aşağıdan iyice kaptırmazsam 2. vitese iniyorum bazı yerlerde... Daewoo Matiz ise kardeşimin kız arkadaşında vardı. Ben kullanmadım ama kardeşim 800 cc için çok iyi valla diyordu çekişini. Ne varki benim 1.4 puntodan daha fazla yakıyordu onun anlatımına göre. Tabi bizim veletler Matiz'e 5 kişi biniyorlardı orasını karıştırma :))

uzuncocuk
29/11/2010, 01:26
matiz ile ilgili yorumu da duydum ya gam yemem...... fiorino nasıl bu arada onlada yokusta bayılıyor musun:))))))))) cekıs yorumlarını dogu ve karadenızde yasayan arkadaslardan almak daha ıyı dımı:) her yer yokus burda :)))))))))))))))

pilotender
29/11/2010, 01:35
matiz ile ilgili yorumu da duydum ya gam yemem...... fiorino nasıl bu arada onlada yokusta bayılıyor musun:))))))))) cekıs yorumlarını dogu ve karadenızde yasayan arkadaslardan almak daha ıyı dımı:) her yer yokus burda :)))))))))))))))

Valla abi ben bu arabayı aldığım günden beri sevdim. Sanırım artık satma vakti geldi diyene kadar da (kilometre baya bir ilerleyince) seveceğim. Fiorinonun görüntüsü güzel, bagaj puntoya göre daha güzel, yol tutuşum puntoyu aratmıyor, çekişi 1.4 Fire GP'den sonra mükemmel. Ben hiçbir yokuşta arabanın aşırı devir kaybettiğini görmedim valla. Devirden düşse de gaza basınca tırmalıyor ve hızlanıyor en azından. Punto asla öyle değildi. Bassan da gitmiyordu yokuşta. İlk arabamla asla kıyaslayamam tabi bunların hiçbirini:) 155 beygirlik Alfa Romeo bambaşkaydı. Unutamadığım tek araba o. Fiorino için söyleyeceğim tek olumsuz şey şimdilik, beni ve diğer yolcuları uzun yolda Puntoya göre çok daha fazla yorduğu, (sanki arabadan inince dayak yemiş gibi oluyorum) ve direksiyonuna hala alışamamış olmam. Direksiyon, GP nin elektrik desteğine alışmış biri olarak bana çok çok sert geliyor yahu. Sence de öyle mi?

uzuncocuk
29/11/2010, 01:40
direksiyona kılıf tak... banada olmustu... ayrıca dayak yeme olayına katılmıyorum uzun boy yuzunden cooookrahat edıyorum... koltugun arkasına ve altına kalın bır yastık koy:))))

pilotender
29/11/2010, 01:45
Ben arabayı alalı bir buçuk aya yakın oldu biliyorsun. Ve bu geçen süre zarfında benim araba 7000 km oldu:) Uzun yol derken ben bu kadar uzun yoldan kastetmiştim. Senin bahsettiğin uzun yolculuklar ne kadar Ümit Bey? Direksiyona zaten kılıf taktım aldığım gün, sattığım GP'nin kılıfını buna taktım.. Yastık da koydum uzun yolda belim ağrıdıkça..Bel desteği de var zaten koltugun ama hepsi nafile. Aynı yolları GP ve Alfa ile yaptıgımda hiç yorulmuyordum.

uzuncocuk
29/11/2010, 01:49
araç tıcarı bılıyorsun yorul o kadar:) benım arac 1900 km de bayramda 800 km yaptım sureklı halde esımde puntodan sonra rahat ettıgını soyledı valla... baba ben sıgmıyordum kı puntoya:)))))

pilotender
29/11/2010, 01:53
araç tıcarı bılıyorsun yorul o kadar:) benım arac 1900 km de bayramda 800 km yaptım sureklı halde esımde puntodan sonra rahat ettıgını soyledı valla... baba ben sıgmıyordum kı puntoya:)))))

Eh senin durum farklı tabi :) Benim boyum 176 cm :) Bana GP de gayet yeterliydi :) Bir konu daha var. Benim bu yaşadığım yerde çoğu yol parke taş ve arnavut kaldırımı cinsinden iri taşlarla döşenmiş. Şehiriçinde asfalt yok. Kitapçıkda söylenen 32 havayı basınca lastiklere, araba tangır tungur oluyor. Ben 4 lastiği de 28 e cektim. Şimdi biraz daha iyi ama hala yeterli değil. Daha da indirsem ne olur acaba? Lastiklerin ömrünü kısaltmaktan başka zarar verir mi acaba?

uzuncocuk
29/11/2010, 02:01
yorumsuz konu ac

altrea
29/11/2010, 11:42
buradan speedy_16 ve uraall arkadaşın verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.sorularımı bir nebze azalttı.

Amacım şehir içi 7lt ortalamayı geçemeyen benzinli bir araç alabilmek..

Ekonomik olarak tabir ettiğim motor benim için ortalama 7lt yakıt tüketsin yeter.
Yaşadığım şehirde ve kullandığım güzergahta yol kaymak gibi eğer italy sitesinsendde şehir içi tüketim 7.2 yakıyorsa ben 7lt civarını tutturabilirim.

yolu olmayan kimseler bu kısımı el arabası ile geçebilir...

Ayrıca ben şehir içi tüketim verisi 7.6lt olan clio 1.2 16V araçla aynı güzergahta 7lt ortalamasının altında yakıt tükettiğimi belirttim bu nedenle bu araçlada bu değeri tutturabileceğimi düşünüyorum.

Ayrıca ben burada tek endişem 8V ile 16V arasında sıkıntımı yaşarım avantajmı olur onu öğrenmeye çalışıyorum.

Ben kimsenin kullandığı 1.4 benzinli yada 1.3 multiyet motor için bir yorum yapmadım.
Buraya yeni üye olmuş bir kaç mesajla o kadar insanı rencide edecek bir lafta söylemedim.
Ama hiç kimsenin su an kullanmadığı bu motor şeçeneğine abartı şekilde sallama yorum yapan CAHİLLERİ kınıyorum...

seysey37
29/11/2010, 13:35
Ama hiç kimsenin su an kullanmadığı bu motor şeçeneğine abartı şekilde sallama yorum yapan CAHİLLERİ kınıyorum...

:) şaka gibisiniz vallahi...biz o aracı kullanmasakta şahsen ben o aracın bi üst motoru olan 1.4 77hp 8v olanını kullanıyorum..ve yakıtı ve performansından memnun değilim diyorum...
ben 1.2 nin bir üstünü kullanıyorsam ve memnun değilsem,1.2 yi var gel sen düşün demek oluyor bu...bu kadar "basit" bişeyi anlatıyorum aslında....

chief
29/11/2010, 13:55

Senin cahilce dediğin yorumlar denenmiş ve tecrübeyle sabit durumlardır. Aracın 8 yada 16 valf olmasının beygir gücüne ve torka nasıl bir etkisi olur? Onu bir anlat bize. Yorumlara cahilce derken önce kendi yazdıklarına bir bak. 1.2 Clio'yu da 1.4 Clio'yu da, Dci'ı da gayet iyi biliyoruz. Sen kendini otorite mi sanıyorsun? İleri sürücülük teknikleri uzmanı Demir Bükey misin yani?

KaMiKaZe
29/11/2010, 14:16
Bir aracın performansını anlamak için illa direksiyonuna oturup test etmeye gerek yok gerektiğinde rakamlarlada konuşabilir, rahatça anlayabilmeniz için rakamlarla size farkı anlatmaya çalışacağım.

1,3 Mjet 75Hp 190Nm
Tork/Kg oranı : 190/1105 = 0,171

1,4 Fire 77Hp 115Nm
Tork/Kg oranı : 115/1040 = 0,110

1.2 65Hp 102Nm
Tork/Kg oranı: 102/1025 = 0,095

0.1 7Hp 7,80Nm Honda Dio (Scooter)
Tork/Kg oranı : 110/7,8 = 0,078

Bunlar aracın boş ağırlıkları ile alınabilecek değerler bunun üstüne 4 kişi daha
koyduğunuzda.

1.2 65Hp 102Nm
Tork/Kg oranı : 102/(1025+300) = 0,076 gibi bir oran çıkacaktırki buda yukarıda belirttiğim Honda Dio scooterdan daha düşük bir değerdir. Buyrun siz değerlendirin.

Ziyaretci046
29/11/2010, 14:26
bence 1.2 8v alınmaz şehirçinde neyse de şehirdışında bu araç fiat palioda(920 kg) 75 beygir fiat unoda(800 870 kg arasıdır) 65 hp olmasına rağmen şehirdışı yolculuklarında bu arabalar puntoya(1100 kg) göre hafif ama yokuşlarda inanılmaz bayılıyor bayılması da hem sürüşü zevksizleştiriyor hemde yakıtı artıyor hele klima açık manisadan izmire giderken sabuncubeli rampasını çıkmasını hayal bile edemiyorum parasına göre güzel gibi gelebilir ama bence puntoda 1.4 8v fire bile çok beklentisi olan için yetersiz ama fena değil genede bence grandepuntoya her zaman söylüyorum fiat palionun 1.2 16v 80 beygirlik motoru konsa 1.4 8v den daha iyi satardı ya da 1.2 8v yerine 1.2 16v kullansa daha başarılı olurdu bu araç fiat panda olsaydı 1.2 8v sıcak bakabilirdim ayrıca 1.2 8v bence ilerde araba ikinci ele düştüğünde bizim ülkemizde tutulmuyor muhabbetinden biraz değer kaybedecektir...

SUADOW
29/11/2010, 14:53
Arkadaşlar bu aracı alıp kullanan var mı?
italy sitesine şehir içi yakıt tüketimi 7.2 yakıyor.5000tl dizel motora para vermek benim hesabıma uymuyor.Kullananların yorumlarını bekliyoruz...

Bahsetmiş olduğunuz aracı yaklaşık 3,5 aydır kullanıyorum...
Sorularınızı elimden geldiğimce yanıtlamaya çalışacağım,
Saygılarımla, suat...

disconnected
29/11/2010, 14:58
7litre ortalamayi gecmek istemiyorsaniz suzuki altoya da bir bakin derim... benim kullandigim en ekonomik arac yeni kasasi da oldukca guzel olmus... hem 5 kapi.. bagaj olmasa da olur derseniz degerlendirebilirsiniz

SUADOW
29/11/2010, 15:11
Herkese Merhabalar,
Konuya biraz geç katıldım, kusura bakmayın...
Herkes kendince yorumlar yapmış sanırım...
Öncelikle puntadan önce 1600 Motor, 16V, 115 Bg toyota kullanıcısıydım...
Evet 1,2 araç çok atik ve güçlü bir araç değil... (aracı alırken, araçtan ne beklediğin burda önemli faktör)
Aracın ilk uzun yolculuğunda; Puntoyla kurban bayramında sakaryadan boluya TEM'den gittim. Araçta benimle birlikte 4 yetişkin + 1 çocuk vardı. Sakarya-düzce arası 150-160 Km hızdan pek düşmedim, açıkcası bu kadar gideceğini düşünmüyordum. Herhangi bir bayılma, geberme, anırtma olmadığını belirtmek isterim. Bolu rampalarında ise X5, Q7 , 3.30 v.b. araçlar haricinde 1600 motorlu birçok araç benim kadar hızlarında azalma oldu... Rampa yukarı bahsettiğim lükse araçlar hariç sollayan olmadı... (tamam araç önemli ama, pedalın arkasındakine de iş düşüyor)...

Aracı genelde Sakaryada şehir içinde kullanıyoruz, haftada bir gün 60 km uzun mesafe yapıyorum. Aracım şu an 5000 km'de araç yakıt değerini 6,1 gösteriyor...

Saygılar, Suat...

taneren
29/11/2010, 18:06
herkes kendince yorumlarını yazmış,ama bence bir aracı en iyi kullanan bilir derim.bu böyleyse , şu şöyle demenin bir anlamı yok.
ben yaklaşık bir yıldır kulanıyorum.yazın 40-45 derece sıcak altında araçta 5 kilolu yetişkin, 2 çocuk ve full bağaj full klima açık şekilde 450 km yol yaptım,yarım depo benzin yaktı,ortalama 110-120 km hızla.beni oldukça tatmin etti diyebilirim.bu fiyata bu donanımda bir araç almışım daha ne isteyeyim.
tavsiye ediyormuyum kesinlikle evet.

sabanci
29/11/2010, 19:03
Herkese Merhabalar,
Konuya biraz geç katıldım, kusura bakmayın...
Herkes kendince yorumlar yapmış sanırım...
Öncelikle puntadan önce 1600 Motor, 16V, 115 Bg toyota kullanıcısıydım...
Evet 1,2 araç çok atik ve güçlü bir araç değil... (aracı alırken, araçtan ne beklediğin burda önemli faktör)
Aracın ilk uzun yolculuğunda; Puntoyla kurban bayramında sakaryadan boluya TEM'den gittim. Araçta benimle birlikte 4 yetişkin + 1 çocuk vardı. Sakarya-düzce arası 150-160 Km hızdan pek düşmedim, açıkcası bu kadar gideceğini düşünmüyordum. Herhangi bir bayılma, geberme, anırtma olmadığını belirtmek isterim. Bolu rampalarında ise X5, Q7 , 3.30 v.b. araçlar haricinde 1600 motorlu birçok araç benim kadar hızlarında azalma oldu... Rampa yukarı bahsettiğim lükse araçlar hariç sollayan olmadı... (tamam araç önemli ama, pedalın arkasındakine de iş düşüyor)...

Aracı genelde Sakaryada şehir içinde kullanıyoruz, haftada bir gün 60 km uzun mesafe yapıyorum. Aracım şu an 5000 km'de araç yakıt değerini 6,1 gösteriyor...

Saygılar, Suat...
peki 150 _ 160 la gittiğinde ne kadar yaktı ?

seysey37
29/11/2010, 19:11
peki 150 _ 160 la gittiğinde ne kadar yaktı ?
merak ettim bu sorunun cevabını..benim arabada bi anormallik var herhalde..
150-160 la gidince zaten devir 5500den aşağı düşmez ve resmen içiyo benzini..tıkır tıkır iniyo benzin göstergesi...1.2le 150-160 yapcaksın ve ortalama 6,1 olcak..ilginç vallahi..
ben izmirden ankaraya geldim 110-140 arası dolaştı hızlarım 6,6 ve üzeriydi ortalamam ve 2 kişiydik arabada...

ayrıca yokuşları kaçıncı viteste çıktın ve devirleri neydi onuda çok merak ettim 4 kişi +1cocuk+bagajlarla...

helluri
29/11/2010, 19:23
çoğu yorum 1.4 kullanıcıları tarafından , 1.2 nin ondan daha iyi olmayacağı ve 1.4 ün bile yetersiz olmasına dayanılarak yapılmış.ama neye göre yetersiz? bu arabayı alan kimse seri kalkış beklemezdi. zaten kimse 1.2 nin 1.4 ten daha seri olcağını iddia da etmez.burda beklentiler devreye giriyo aslında.evet performans arabası değil bunu hepimiz biliyoruz.asıl soru fiyat/performans-fiyat/işletim gideri üzerine olmalı.1.2 yi bende düşünüyorum bi süredir , bence alınası bir motora sahip

seysey37
29/11/2010, 19:29
şuna göre yetersiz kalır..1.4 araçlarımızda bile zorlanıyoruz gitmediği için daha çok yükleniyoruz,performans demiyorum gitme diyorum bunu belirtiyim,bundan dolayı 1.2 aracı daha çok zorlucaksınız ve yakıt sarfiyatınız daha çok artıcak..ben bunu belirtmek istedim..
performans beklemiyoruz diyorsunuz tamam haklısınız ama şehirler arası bir yolda bir araç sollarkende insan gerim gerim geriliyor 1.4 araçlarımızda..bunlarıda düşünmek lazım bence..

uzuncocuk
29/11/2010, 19:40
1.4 kullanıcılarının burda en buyuk dayanagı 1.2 motorun 8 valf olması... Ve 65 bg lık guc.... 1.2 16v motor gerektıgınde hemfıkır sanırım herkes... Grande puntodan performans beklememeyı anlamıyorum.... 65 bg den bahsedıyoruz... Ben 1.2 8v bır arac alıcam 22500 tl fıyata 7 lıtre yakmasını kabullenıcem performans beklemeyecegım.... Bakın bır ornek sılındır hacmı 1066 cc olan bır hyundai i10 sehırıcı 6.2 sehırlerarası 4.4 lıtre yakıt tuketımı var.. 3 sılındırlı 12 valf ve 67 bg.... Ama bu motor i20 de yok ... Demek ıstedıgım 1.2 8v motor grande punto yakısıklılıgına sahıp bır araca yakısan bır motor degıl yoksa kımsenın sahsı ısteklerını burda yermıyor arkadaslar... Bız bu sıkıntıları yasıyoruz 1.4 8 v ıle sız 1.2 8 v ıle bızım yasadıklarımızı yasamayın... Az yakacagım dıye dusuk sılındır hacmınee aldırmayın dıyorlar

uzuncocuk
29/11/2010, 19:45
Fıat bence cebımızdekı en kucuk paraya bıle goz dıktıgını ,grande punto gıbı bır aracın fıyatını bu aracla hıc uyusmayan bır motorla asagıya cekmeye calısıp, acıkca gosterıyor...bakınca cazıp duruyor palıo fıyatına punto alınıyor.. Hem kasa sonları yasanıyor puntoda hem de motor son cc sewıyesıne ındırılmıs...

sabanci
29/11/2010, 20:02
fıat bence cebımızdekı en kucuk paraya bıle goz dıktıgını ,grande punto gıbı bır aracın fıyatını bu aracla hıc uyusmayan bır motorla asagıya cekmeye calısıp, acıkca gosterıyor...bakınca cazıp duruyor palıo fıyatına punto alınıyor.. Hem kasa sonları yasanıyor puntoda hem de motor son cc sewıyesıne ındırılmıs...
+1000

farukileri
29/11/2010, 20:43
çoğu yorum 1.4 kullanıcıları tarafından , 1.2 nin ondan daha iyi olmayacağı ve 1.4 ün bile yetersiz olmasına dayanılarak yapılmış.ama neye göre yetersiz? bu arabayı alan kimse seri kalkış beklemezdi. zaten kimse 1.2 nin 1.4 ten daha seri olcağını iddia da etmez.burda beklentiler devreye giriyo aslında.evet performans arabası değil bunu hepimiz biliyoruz.asıl soru fiyat/performans-fiyat/işletim gideri üzerine olmalı.1.2 yi bende düşünüyorum bi süredir , bence alınası bir motora sahip

Fiat'ın ürettiği iki farklı 1.2 motora sahip araca bindiğim için rahatlıkla farklarını söyleyebilirim.

Öncelikle Palio'dan başlayayım.Benim müzik öğretmenimde bir adet 1.2 Palio EL vardı 2001 model.75 HP motora sahipti bu araç ve klimasız kullanımda gayet keyif veriyor.Ancak tırmanışlarda haliyle bayılıyordu bu araç,hatta klimalı olarak tırmanış yapıldığında çekiş sorunu yaşanıyordu.Bu aracın kaç kilo ağırlıkta olduğunu bilemiyorum,ama motor 16v olduğu için benim şu anda kullandığım 1.3 75 HP Multijet'e yakın bir çekişe sahipti(asla yaklaşamaz onun çekişine,birinde 104 Nm tork var birinde 190 Nm)

Arada kullandığım bir adet Panda mevcut bizde.Annemin arabasıdır.İki defa şehirdışı yolda kullandım.Birinde düz yol olduğu için herhangi bir şey hissedilmedi;ancak 1.2 (8v olması lazım bu motorun şu anda hatırlamıyorum) motor olmasına karşın ben 500 km'yi(Denizli-İzmir-Denizli tam 500 km tutuyor) 100 TL'lik bir yakıtla gitmiştim(ortalama ne yakmıştı hatırlamıyorum şu anda).İkinci şehirdışı yolu Denizli-Ankara arasında yapmıştım.Afyon bölgesi yokuşlarıyla bilinir,ve ben Dinar rampasında ancak 1. vitese kadar indikten sonra önümdeki kamyonu sollayabilmiştim,motor kesinlikle çekmiyordu 865 kg'lık arabayı(buna ek olarak araç 4 kişilikti ve arkada iki üç tane küçük valiz vardı).Ortalama olarak 5.2 lt/100 km yakmıştı(Aynı yolu Opel Vectra ile gittiğimde ortalama olarak 5.4 lt/100 km yakmıştık ve araç 1.6 lt 100 HP motora sahipti,ancak kasa 1240 kg civarındaydı).

Şu durumda söyleyebilirim ki 1.3 Multijet almak 1.2 65 HP almaktan çok çok daha iyi olacaktır.Arabanın ortalamasının 7 lt/100 km olması sizi kesinlikle yanıltır,Panda'nın fabrika değerleri şehir içinde 6,8 lt/100 km iken ben yol bilgisayarından 8 lt leri okuyordum(punto'nun kasası 1 tondan fazladır bunu da söyleyeyim,865 kg lık arabadan bu çıkıyorsa punto'da 9 ları okursanız şaşırmayın)

seysey37
29/11/2010, 20:45
Fıat bence cebımızdekı en kucuk paraya bıle goz dıktıgını ,grande punto gıbı bır aracın fıyatını bu aracla hıc uyusmayan bır motorla asagıya cekmeye calısıp, acıkca gosterıyor...bakınca cazıp duruyor palıo fıyatına punto alınıyor.. Hem kasa sonları yasanıyor puntoda hem de motor son cc sewıyesıne ındırılmıs...
valla ümit abi düşündüklerimi dile getirdin palio punto konusunda...
ağzına sağlık...kesinlikle sonuç budur...

uzuncocuk
29/11/2010, 21:02
valla ümit abi düşündüklerimi dile getirdin palio punto konusunda...
ağzına sağlık...kesinlikle sonuç budur...
seyhancıgım ısımlede ılgılı oldugu ıcın servıs danısmanlıgı gıbı bır ıs yapmayı dusunuyorum ılerde( emeklılıkte) satıs ta olabılır nasıp olurda yaparsam ve fıat olursa bu benden cekeceklerı var..... 1.0 8 v cıkarırlarsa sasırmam yada 1.0 6 v uc sılındır falan..... az yakmak tek basına cozummudur.... 22500 tl fıyat werılırken dusunulmeyen paralar nasıl olurda yakıtla gerı donus hesaplaması yapılarak gerı kazanılabılır... basıt bır ornek... fıorıno emotıon alırken 27000 tlye lınea actıve plus bakmıstım... 18000 eskı arac uzerıne 9000 tl 263*48 tyye denk gelıyordu... kredıyı 1000 tl artırınca aylık taksıt 27 yl artıyordu......ben su an aracı alalı 21 gun oldu 2000 km de arac 3 depo mazot yaktım... 390 tl yapar.... lınea ıle yıne 3 depo benzın yaksaydım 513 tl vercektım.... 4 aylık taksıt farkını 21 gunde cıkardım yada yanı dızel arac alırken arkadaslar benzınlı ıle fıyat ucurumunu soyluyorlar ama aradakı 4000 tl yı kredıde ortalama100 yl taksıt farkıyla alacaklar aslında hem delı gıbı cekecek aracları hem ara hızlanmaları ıyı olacak hem az yakacaklar... hemde her depoda ortalama 50 tl kar edecekler... yanı ayda 2 depo yakan herkes ıcın dızel arac fıyatını cıkarıyor....

seysey37
29/11/2010, 21:13
kesinlikle ümit abi..ekonomi istiyorsan dizel alıp çekilceksin kenara..ben olsam 22-23 bin verip 1.2 benzinli alacağıma,2.el temiz dizel bir puntoyu tercih ederim..
ben dizel almadığıma bin pişmanım..dediğin gibi dizel alsaydım yıllık benzin-mazot karım 1000-1500tl olcaktı...
2.arabam kesinlikle dizel olcak :)

Ceday
29/11/2010, 23:21
Yazılanların çoğunu okudum kimsenin fikirlerinde haksız olduğunu düşünmüyorum çünkü herşey görecelidir. Ben 1.4 8v motor kullanıyorum tek hoşuma giden özelliği lpg ye olan uyumu.
Birçok yorum okudum sağlamlığı ve arıza yapmadığına dair zaten motorda extra birşey yokki neresi arıza yapacak :)
Ne yazıkki yakıt ülkemizde o kadar pahalı ki bizi bu gereksiz tartışmalara itiyo 1.2 1.0 0.8 su az yakar su çok yakar.
Fiat bu işten öyle iyi nemalanıyor motorları küçülttükçe küçültüp veriyor pazara.
Hepimiz biliyoruz yakıt ekonomisi olmasa kimse dizel almaz lpg tüp bilmem ne uğraşmaz ve yine ekonomik kaygılar olmasa kimse 2000 motordan düşük benzinliye binmez.
Kredi çekip araba alıyorduk yakında kredi çekip benzin almaya başlayacağız 1 ocak 2011 benzin 4 lira oluyor bilginize.

uraaal
29/11/2010, 23:29
yazılanların çoğunu okudum kimsenin fikirlerinde haksız olduğunu düşünmüyorum çünkü herşey görecelidir. Ben 1.4 8v motor kullanıyorum tek hoşuma giden özelliği lpg ye olan uyumu.
Birçok yorum okudum sağlamlığı ve arıza yapmadığına dair zaten motorda extra birşey yokki neresi arıza yapacak :)
ne yazıkki yakıt ülkemizde o kadar pahalı ki bizi bu gereksiz tartışmalara itiyo 1.2 1.0 0.8 su az yakar su çok yakar.
Fiat bu işten öyle iyi nemalanıyor motorları küçülttükçe küçültüp veriyor pazara.
Hepimiz biliyoruz yakıt ekonomisi olmasa kimse dizel almaz lpg tüp bilmem ne uğraşmaz ve yine ekonomik kaygılar olmasa kimse 2000 motordan düşük benzinliye binmez.
Kredi çekip araba alıyorduk yakında kredi çekip benzin almaya başlayacağız 1 ocak 2011 benzin 4 lira oluyor bilginize.
artık buyuk motor devri bitti yasasın 1.2,1.4,1.0 motorlar ve bu motorlar 2.5 motorun verdiği gücü vermeye başladı yakında fiat 1.2tsi selefi bir multiair cıkarırsa sasırmayın artık kaputun altında 200-300 kg tasıma devri bitti....

uzuncocuk
30/11/2010, 00:16
Yazılanların çoğunu okudum kimsenin fikirlerinde haksız olduğunu düşünmüyorum çünkü herşey görecelidir. Ben 1.4 8v motor kullanıyorum tek hoşuma giden özelliği lpg ye olan uyumu.
Ne yazıkki yakıt ülkemizde o kadar pahalı ki bizi bu gereksiz tartışmalara itiyo 1.2 1.0 0.8 su az yakar su çok yakar.
1.4 lpg ıle super uyumlu.... yakıt ekonomısı olmasa kımse dızel almaz sozunuze katılmıyorum.... fıatın su an en revaçta olan araçlarıdır dizelleri... ve dizelleriyle piyasaya tutunur.....ekonomi konusunda da yazdıgınız herseyın sonuna kadar arkasındayım:).... ve tum bu ekonomık gercekler oldugu surecede aradakı farklar onemsenmeyıp kesınlıkle dızel alınmalı aradakı fark ılerde cepten cıkıyor zaten acıklamıstım yukarda

uzuncocuk
30/11/2010, 00:23
artık buyuk motor devri bitti yasasın 1.2,1.4,1.0 motorlar ve bu motorlar 2.5 motorun verdiği gücü vermeye başladı yakında fiat 1.2tsi selefi bir multiair cıkarırsa sasırmayın artık kaputun altında 200-300 kg tasıma devri bitti....
ural ewet bu devir bıttı ama yakıt sarfıyatları neredeyse 2.0 motorla aynı bu motorların( benzınlı) adı kucuk mıde aynı ebatta:) yasasın demıssınya 1.2 1.4 1.0 a bende ısterım yasasın ama 8 valf ıse yasamasın be tfsı fılan kabul ama fıatın arkasında jet yazmayan benzınlılerıne karsıyım ben..... uretım hatası gibi birsey:)))))))) bugun hangı 1.4 benzınlı motora lpg taksak ufak farklar dısında fıre a yakın yakar ama hıcbır motorda bu kadar tatsız degıldır gıbıme gelıyor..... para meselesı ama bunu da kabul edıyorum...

Ceday
30/11/2010, 23:50
1.4 lpg ıle super uyumlu.... yakıt ekonomısı olmasa kımse dızel almaz sozunuze katılmıyorum....
Evet doğrudur fiatın en tutulan arabaları dizel motorlu arabalar ( tekrar yineliyorum tek nedeni ekonomik ), ama ben şu mantıkla bakıyorum olaya eğer benzin ucuz olsa mesela 3.0 turbo benzinli motoru düşünün rüya gibi :sp_ike00: ve bunu kullanmak beni sarsmayacaksa neden dizel motor?

chemcad
01/12/2010, 01:09
bende bu aracı yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum. Şunu belirteyim, efendi efendi süreyim, keyfime bakayım, ayrıca az da yakayım diyorsanız tam size göre. Motor özellikle 8000 kmden sonra kendine iyice geliyor. Yakıt ortalaması ise şehir içi 6.1 civarında ki, bence gayet başarılı. Uzun yolda da 110-120 km hıza, araç yüklüyken çok rahat, sıkıştırmadan ulaşıyorsunuz. Bu kasa araçlar için ister kaputun altında 180 beygir motor olsun, Türkiye yollarında fazlasını zaten önermem. Dediğim gibi, trafik magandası değilseniz, sakin bir sürüş tarzınız varsa, aldırmayın olumsuz yorumlara. Alın paşa paşa sıfır aracınıza binin, kokusu yeter. Arkadaşlar 2. elden bahsetmiş. Ben o hatayı 1 kere yaptım. Heleki dizel 2.el sakın derim. Sonuçta fiyat/performans olarak beklentilerimi karşıladı. Önerebileceğim bir araç....

CesSpOoL
01/12/2010, 09:36
Paliolarda kullanılan motor mu bu ?

altrea
01/12/2010, 11:55
bu konuyu acarken bu arcı kullanan insanların yorumlarını almak arzumdu araca sahip olan svadow ve chemcad arkadaşlara teşekkür ederim.Bu yorumlara bakarak aracın 7lt'nin altında yakıt tükettiği ve benzinli kategorisinde 7lt altında şehir içi yakıt tüketerek ekonomik bir araç olduğunu ispatlamış.
Diğer boş yorum yapan arkadaşlara bu kişilerin tecrübelerini atıp tutmalarını değil okurlarsa bu motor hakkında önyargılarını kırmış olurlar.
Bir araçtan beklediğim tek şey sakin bir şehilde ve güvenlice beni ulaşacağım yere götürsün başka bir derdim yok.
Bu aracı kullanan arkadaşlar acaba
aracı alırken ne kadar para ödediler.
Ayrıca full kit denilen opsiyonu satın aldılar mı
Bakım aralığı kaçbin km de bir
Hangi numara yağ kullanılıyor.
Yıllık kasgosu ne kadar bu sorularına cevap verirlerse sevinirim...

uzuncocuk
01/12/2010, 18:38
ENDER SENIN BOS KONUNA BU KADAR BOS YORUM YAPTIGIM ICIN KENDIMDEN TIKSINIYORUM.... YAZDIGIN SEY RESMEN MIDEMI BULANDIRDI... BIRDE ALTA BASKA CEWAPLAR ISTEMISSIN:))))))) ............ O ARKADASLARA OZEL MESAJ AT ZATEN IKI ARKADAS KULLANIYOR....... SIZE YORUM YAZMA GAFLETINDE BULUNAN TUM ARKADASLARIM ADINA SIZE SON SOZÜM.... biz sizdeki BOŞ lugu dolduramayız

sabanci
01/12/2010, 21:01
ender senın bos konuna bu kadar bos yorum yaptıgım ıcın kendımden tıksınıyorum.... Yazdıgın sey resmen mıdemı bulandırdı... Bırde alta baska cewaplar ıstemıssın:))))))) ............ O arkadaslara ozel mesaj at zaten ıkı arkadas kullanıyor....... Sıze yorum yazma gafletınde bulunan tum arkadaslarım adına sıze son sozüm.... Biz sizdekiboş lugu dolduramayız
cok haklısın abi... Bunun sorduğu sorulara cevap vermeye çalışanda hata zaten bırak ne hali varsa görsün beyin fakiri...!

StrawBeeRy
01/12/2010, 21:04
insanoğluna iyilik yaramazmış suç bizde boş insana boş yorum yapmak ne haddimize ;)

serkan_gazi
01/12/2010, 21:17
valla benim fire motordan gayet memnunum hem de lpgli
şöyle anlatayım her gün okula gitmek için 50 git 50 gel 100 km yapıyorum 600 rakımdan 1400e çıkıp 9oo olan yere gidiyorum arabam da 5 kişiyiz o rampaları devrini alırsa 4 ile rahatlıkla çıkıyor virajlar sert olmasa 5 ilede çıkacak ama sert virajlar yakıtı da yemiyo bu arada arkadaş 3 silinidir 1.3 hyundayiyle benden yüzde 20 fazla yakıyor başka ne olsun arkadaşlar fire motor beklentilerimi karşılıyor ne kadar ekmek o kadar köfte

uzuncocuk
01/12/2010, 21:36
serkan kardesım senın fıkırlerıne sonuna kadar katılıyorum.... bız ıkı gundur 1.2 motor uzerıne yarum yapıyoruz tabıkı kullanmadan:) cok buyuk hata etmısız .... 1.4 fıre ıstekkarsılar tabıkı bızım derdımız bır arkadasımıza en azından 1.4 fıre ıle ılgılı bılgıler werıp onun kafasında bır fıkır olusturmaktı...ama olmadı...hergun aynı yolu 100 km cıwarı yapan ıcın 1.4 az yakar tabıkı ama 1.4 bırcok arac ta fıre kadar olmasada yınede yakıtıyla pek uzmez.... kasayı sewen motor derdım yok dıyene zaten hıc lafımız yok

chemcad
01/12/2010, 22:14
bu arada benim derdim motor falan değil benim aracın bagaj lambası yok asıl mesele o:) bir de tavandaki tutamaklar... sizce bunlar fabrika hatası mı yoksa fiat bu modellere bagaj lambasını opsiyonel sunacak kadar pinti mi.... müşteri hizmetlerini bi zaman ayırıpta arayamadım:))

chemcad
01/12/2010, 22:29
way bea gerçekten yokmuş, forumda dolanırken öğrendim. yani opsiyonel de değil anladığım kadarıyla, tesisatı felan da yok. yani istesekte taktıramıyacaz ben öyle anladım. neyse hafta sonu pilli bi led lamba alimda bagaja koyim. karanlıkta işkence oluyor bagajı boşaltmak:).

uzuncocuk
01/12/2010, 22:33
hehe..... 2004 fıestadada yoktu... perde hava yastıklı versıyonlarında kullanılmadıgından o banttan cıkan hıcbır aracta olmamıs tutamak... ama bagaj aydınlatma ıcın bır soru: askerde gözün kapalı sılah sokmusmuydun:)))) soktuysen karanlıkta calısma uzerıne tecruben yeter ıstedıklerını bulmak ıcın bagajda:)

chemcad
01/12/2010, 22:44
askerde çok uğraştım ama gözüm kapalı sök tak yapamadım:) karanlıkta biraz da az görürüm en iyisi dediğim gibi el feneri:) bence millet evo alsın diye ayak oyunları bunlar ama pes etmek yok grandepunto forewer:) bu arada zamanında muratların sağ dikiz aynası da opsiyonelmiş bunların sicili bozuk yakında motor da koymazlar:)

uzuncocuk
01/12/2010, 22:48
süpersin ya:)

smartmavi
02/12/2010, 00:11
Bence 65 bg motor ölü değildir. Dizel yada benzinli birçok kişinin arabası 75/77 beygirken lütfen 1.2 motora 25 beygirmiş gibi bakmayalım :)

chemcad
02/12/2010, 11:27
katılıyorum. sonuçta her durumda gaz pedalına basıyosun, araç gidiyor. bu kadar basit. tabi tekrarlıyorum araçtan beklentilerinize kalmış. dandik kasa hundai getz yanınızdan ok gibi fırlıyor, bu gücünüze gidiyosa 30-40 beygir daha fazla alın ne diyim:)

altrea
02/12/2010, 20:40
Bu aracı kullanıp benimle 1.2 motor hakkında doğru dürüst bilgilerini paylaşan değerli arkadaşlara teşekkür ederim...