Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tabana ses izolasyonu

ozz
26/10/2010, 20:29
Beyler,
Artık zaman bu zamandır. Nalbura gidilir metrelerce bir tarafı alüminyum diğre tarafı zift kaplı izolasyon malzemesi alınır.
Sonra koltuklar sökülür. Yan plastik tutucular sökülür taban halısı kaldırılır. Bir güzel çift kat izolasyon yapılır.

Ben tüm kapı içlerini,arka bagaj kapağını izolasyon yaptım. Tabi bagaj tabanını.
Sıra geldi arabanın tabanına. Arkadaşın biri 2009 Ford Focusuna yapmış. Ciddi fark etmiş. O plastik parçalar çok hikaye düzgün ce çektinmi hepsi çıkıyor yerinden. Koltuklarda pek bir nane yok. Önemli olan yer bulmak. Ah bahçeli bir evim olsaydı.

Neyse halledeceğim. İş bitince de buraya yazacağım.

Kriminal
26/10/2010, 20:32
Merak ettım dogrusu ..Hadı bakalım

atom43
26/10/2010, 20:52
benimde yerim olsa aklımda olan birşey güzel bir olay

StrawBeeRy
26/10/2010, 20:59
bende yapıcam yapması çok kolay aslında ama önce tesisatımı takmak için sökülüsn heryer o zaman yapıcam

faithless1905
27/10/2010, 15:05
bende de mekan var da işte bu malzemeyi nerden bulurum onu bilmiyorum yoksa kendim yapacağım

ferikci
27/10/2010, 15:11
yapı marketlerde bulunabilir belki

faithless1905
27/10/2010, 15:17
olmazsa hafta sonu Adana ya gittiğim de pratiker e bakayım. Sonra ki hafta da çiftliğe gidip bir güzel halledeyim...
keşke bir kere nasıl yapıldığını görebilseydim daha iyi olurdu

fortune
27/10/2010, 15:18
Peki bi soru bu iç izalasyon malzemeleri nemlenme yapmazmı? heleki kış ayında.

fortune
27/10/2010, 15:23
Mesela ben çift paspas kullanıyordum geçen bir yıkamacıya gittim kış aylarında tavsiye etmediğini söyledi bunu.Ayakkabılardan her halukarda su,çamur sızacaktır paspas dışına buda döşeme hava alamadığı için zamanla koku yapar dedi.Hatta ve hatta böcek bile yuva yapabilir dedi.Şimdi aracın normal döşemesi ile bu izalasyon malzemesini kullanınca sağlıklı olacakmı acaba araştırmak lazım.

faithless1905
27/10/2010, 15:37
ben kapı içlerine yapmayı düşünüyorum

seysey37
27/10/2010, 15:43
olmazsa hafta sonu Adana ya gittiğim de pratiker e bakayım. Sonra ki hafta da çiftliğe gidip bir güzel halledeyim...
keşke bir kere nasıl yapıldığını görebilseydim daha iyi olurdu

yalnış hatırlamıyorsam bir üyemiz yapmıştı bunu..resimlerinide koymuştu..bi araştırın isterseniz sitede

faithless1905
27/10/2010, 15:53
yalnış hatırlamıyorsam bir üyemiz yapmıştı bunu..resimlerinide koymuştu..bi araştırın isterseniz sitede

evet bende hatırlıyorum şuan arıyorum tşklr

seysey37
27/10/2010, 17:15
https://forum.grandepuntotr.com/kendi-modifiyeni-kendin-yap/9122-grandepunto-ya-taban-ve-bagaj-kapagi-ses-izolasyonu.html
buldum :) burdan resimlerle görebilirsiniz

faithless1905
27/10/2010, 18:41
https://forum.grandepuntotr.com/kendi-modifiyeni-kendin-yap/9122-grandepunto-ya-taban-ve-bagaj-kapagi-ses-izolasyonu.html
buldum :) burdan resimlerle görebilirsiniz

bende buldum bakalım hafta sonu yapabilirsem başlayacağım

ozz
29/10/2010, 02:04
Bu resimlerdekinden çok daha ötesini yaptım ben. Bagajın her tarafı izoleli.Kapı içleri hatta kapı üzerindeki sac boşlukları bile. Ama yol sesi için yeterli olmaktan çok uzakta sonuç aldım.Beyler benim dediğim bunun daha da ötesi. Koltukları sökeceğim tüm döşemeyi kaldıracağım. Daha ne diyim.

atom43
29/10/2010, 02:16
size bunun nasıl yapıldıgına dair fotograflı göstericem arkadaslar trtuning dergisinin bi sayısında scirocco ya yapmılar aşama aşama o sayfanın fotografını cekip gostericem ama şu sitede yeterince detaylı anlatmışlar arkadaşlar buradan bilgi fazlasıyla alırsınız https://www.garaj35.com/blog/arac-yalitimi-izolasyon-malzemeleri-hk.html

vvkaymak
29/10/2010, 11:03
arkadaşlar bu izolasyon malzemesini nerde buluyorsunuz.

StrawBeeRy
29/10/2010, 12:09
arkadaşlar bu izolasyon malzemesini nerde buluyorsunuz.
yapı marketlerde satılıyor pratiker,koçtaş gibi..

faithless1905
29/10/2010, 12:24
evet şimdi gerekli tüm malzemeleri buldum eğer hafta sonu yağış olmazsa yapacağım. Foto çekebilirsem çekerim ama sonucu sizinle paylaşacağım. Fiyat konusuna gelince bitüselfleri bizim ambarda buldum yani para vermedim çiftlikte pürmüz vs var şimdilik sadece bagajdan arka koltuklara kadar olan kısmı yapacağım yani ön koltukları sökmeyeceğim. Kapılarıda yapmayı düşünüyorum. Onlar içinde bir plaka bitüself aldım. Sonucu bildiririm.

bora.sen
29/10/2010, 12:52
detaylı bir anlatım yaparsan,bende cesaret edip girişicem bu işe :D

vvkaymak
29/10/2010, 13:55
bu bahsettiğiniz malzeme ziftli olan alev ile yapışan çatı izolasyonu için kullanılan malzememi, yoksa daha farklı bir malzememi bahsedilen.

tombalak
29/10/2010, 15:22
eski araacımda benimde şöyl bir çalışmam olmuştu isterseniz bir bakın.

https://forum.grandepuntotr.com/teknik-yardim/10749-ses-izolasyonu.html

faithless1905
29/10/2010, 15:37
ben kafaya koydum yapacağım :)

vvkaymak
29/10/2010, 20:43
Kendinden yapışkanlı dynamat tarzı, muadil uygulayabileceğimiz malzeme varmı, ziftli malzeme koku yapar.

StrawBeeRy
29/10/2010, 21:49
Kendinden yapışkanlı dynamat tarzı, muadil uygulayabileceğimiz malzeme varmı, ziftli malzeme koku yapar.
hiçbir şekilde koku felan yapmıyor :)

makeles
29/10/2010, 22:13
bagaj kısmına uygulamıştım.. terleme koku vs yapmıor..
fotolar net değil https://forum.grandepuntotr.com/ses-goruntu-sistemleri/19677-orta-seviye-bir-ses-sistemi.html başlıktan inceleyebilirsiniz..

ozz
31/10/2010, 21:22
Beyler bugün sürücü tarafının tabanını arka taraf dahil iki kat kapladım. Gelecek haftasonuda diğer yarıyı yapacağım. Size çok ilginç gelecek bir şey söyleyeceğim. Tabanda zaten ziftten ve keçeden oluşan bir izolasyon var. Görünce çok şaşırdım. Zira daha dün arkadaşın ford focusuna yaptık. İzolasyon namına hiç bir şey yoktu.
Bu işe çok şaşırdım.Sonucu gelecek hafta sonu paylaşırım. Henüz yarım kalan bir iş sonuçta.Birde inanılmaz garip bir şey gördüm gaz pedalının hemen altında, döşemeyi tutan 10cm çapında plastik bir somun var. O plastiği bir tornavida yardımı ile sökün ve gaz pedalını ittirin bakalım ne göreceksiniz. Meğer biz gazı gerçekten kökleyemiyor muşuz. O plastik somun gaz pedalını engelliyor pedal döşemeye değil o plastikle engelleniyor.

Şimdi soru şu:
1. Gaz pedalı yazılmla çalıştığı için gaz pedalının daha çok itilebilmesinin bir anlamı olmayabilir. Yani gaz pedalı bir yerden sonra sature oluyor olabilir. Bu durumda o plastiği çıkarmak bir şeyi değiştirmeyecektir.
2.Bizim arabalar en fazla 25 litre civarı benzin harcıyor (95hp benzinli). Acaba bu palstiği çıkarıp gazı sonuna kadar köklediğimde daha fazla yaktığını görecekmiyim yani hala gazın devamı var mı? Beyler denemesi çok kolay korkmayın o plastik kırılmıyor. Tornavida ile çekin gelecek.

Hepinizin yorumunu bekliyorum.
Sizin fikriniz hangisi?
Başka bir ihtimal olmayacağını düşünüyorum
Toplam ağırlık 14kg olacak. Bece çok değil.

StrawBeeRy
31/10/2010, 21:26
üst üste sakın yapmayın arabaya ağırlık yapar çok yorar haberiniz olsun hani çok yapimde sağlam olsun diye bir düşünce olmasın kimsede :)

faithless1905
01/11/2010, 10:54
bende bagaj ve ön koltuklara kadar kapladım dün psikolojik mi bilemiyorum sanki önden daha çok ses var gibi şimdi :)

OzzY
01/11/2010, 18:22
Beyler bugün sürücü tarafının tabanını arka taraf dahil iki kat kapladım. Gelecek haftasonuda diğer yarıyı yapacağım. Size çok ilginç gelecek bir şey söyleyeceğim. Tabanda zaten ziftten ve keçeden oluşan bir izolasyon var. Görünce çok şaşırdım. Zira daha dün arkadaşın ford focusuna yaptık. İzolasyon namına hiç bir şey yoktu.
Bu işe çok şaşırdım.Sonucu gelecek hafta sonu paylaşırım. Henüz yarım kalan bir iş sonuçta.Birde inanılmaz garip bir şey gördüm gaz pedalının hemen altında, döşemeyi tutan 10cm çapında plastik bir somun var. O plastiği bir tornavida yardımı ile sökün ve gaz pedalını ittirin bakalım ne göreceksiniz. Meğer biz gazı gerçekten kökleyemiyor muşuz. O plastik somun gaz pedalını engelliyor pedal döşemeye değil o plastikle engelleniyor.

Şimdi soru şu:
1. Gaz pedalı yazılmla çalıştığı için gaz pedalının daha çok itilebilmesinin bir anlamı olmayabilir. Yani gaz pedalı bir yerden sonra sature oluyor olabilir. Bu durumda o plastiği çıkarmak bir şeyi değiştirmeyecektir.
2.Bizim arabalar en fazla 25 litre civarı benzin harcıyor (95hp benzinli). Acaba bu palstiği çıkarıp gazı sonuna kadar köklediğimde daha fazla yaktığını görecekmiyim yani hala gazın devamı var mı? Beyler denemesi çok kolay korkmayın o plastik kırılmıyor. Tornavida ile çekin gelecek.

Hepinizin yorumunu bekliyorum.
Sizin fikriniz hangisi?
Başka bir ihtimal olmayacağını düşünüyorum
Toplam ağırlık 14kg olacak. Bece çok değil.
gaz pedalına daha fazla basabilmek bişey değiştirirmi bilmiyorum ama 25 lt yol bilgisayarının gösterebildiği maximum o değişmez.

fortune
01/11/2010, 20:07
gaz pedalına daha fazla basabilmek bişey değiştirirmi bilmiyorum ama 25 lt yol bilgisayarının gösterebildiği maximum o değişmez.

Tanıdığım kadariyle benim bildim ozan bunu dener :D :D hatta o plastiğe bakmıştır ilk fırsatta :D

ozz
01/11/2010, 20:56
Bugün arkadaşın focusundaki ses ölçümlerini karşılaştırdık. Çalıştığım yerde baba bir audio laboratuarı var. Oradan aldığımız audio sepctrumunu ölçen bir db metre ile öncesi sonrası yaptık. Aynı yolda ayı hızda ve aynı vitesde yapılan test sonucuna göre genel bir düşüş var. Audio bandının genelinde 3-4db bir fark var. Ama en güzeli insan kulağının çok iyi duyduğu 1ile 3Khz civarında 8-10dB kadar bir fark oluşuyor. Ne yazıkki ben üşendiğim için önce ve sonra ölçüm yapmadım. Zaten daha yolcu tarafını yapacağım. İş hala bitmedi. İşin cılkını çıkarsanız tabanı 2 kat yapsanız bagajı 1kat. Kapı içlerini bir kat en fazla 5metre malzeme gidiyor bu tam olarak 19kg haberiniz olsun. Ayrıca ben bagaja ek olarak keçede uyguladım.

GRDEDE
02/11/2010, 01:41
Gençler ben bu bitum malzemeyi 5 ay kadar önce kapı içleri komple bagaj ,stepne yuvası ve çamurluklarda uyguladım.çok şey değişti.müzik sistemi bile artık daha iyi ses veriyor.Jeotekstil malzemeyi kapı içlerinde kullanmanızı önermiyorum su ve toz tutar.Bitum malzeme,dynamat muadili sayılabilir ve oldukça hesaplı.Koku yapmıyor su ve terleme sorunu yok.Bu arada zemine uygulamadım zira zeminde zaten uygulama yapılmış.Herkeze tavsiye ederim.

OzzY
02/11/2010, 01:57
Tanıdığım kadariyle benim bildim ozan bunu dener :D :D hatta o plastiğe bakmıştır ilk fırsatta :D

yarın umarım bugun park lambaları ile meşguldum. :D

çok konu dışı ama dirençleri yanlış hesaplayınca pvc sıcak su borusunu hamur haline getircek ısı ürettim. şuan tam sınırdan ayarladım ama :D öyle ki araba çalıştıktan sonra yaklaşık 10 sn arıza lambası yanıyo :D

faithless1905
02/11/2010, 12:15
maşallah maşallah ben de bu hafta sonu bitüselfi halledeceğim malzeme iskenderunda yok malesef

faithless1905
08/11/2010, 16:47
evet komple kapı içleri bagajın içi özelliklede çamurlukları yaptım 10 numara oldu tavsiye ederim...

ozz
11/11/2010, 00:51
Evet tabana izolasyon işi bitti önce bir kat 3mm ziftli mebran sonra 1cm keçe sonra tekrar 3mm ziftli mebran kullandım. Beyler bu modifikasyonu şiddetle öneriyorum.
Sonuç budur...
Bagajı kapı içlerini kaplamıştım daha önce bunun yanından bile geçecek kadar sonuç alamamıştım. Sadece hoperlörlerdeki baslar artmıştı.

Taban izolasyon yapın arabanız izolasyonda sınıf atlasın...

Bu arada bunu tavsiye eden kişi senelerce discolara barlara izolasyon yapmış ses sitemi kurmuş bir mühendis arkadaş. Bizim şirketin sağlam bir audio labı var. Bende tasarım mühendisi olarak çalışıyorum. Bu yapı pi filtre adı verilen elektronik devreye benziyor. Yada mekanikteki yay ve dampere. kısaca arabanızdaki süspansiyon ne ise keçe ve zift o. Nasıl ki yay olmazsa damper tek başına yetersiz ve sıkıntılı kalır. Ziftli tabaka da öyle.

Size ilginç bir bilgi vereceğim. En iyi ses yalıtkanlarından biri kurşun plakalardır. Ama kurşun direkt titreşimi yüzey boyunce iletebilir.Bu nedenle asla tek başına kullanılamaz. Önce keçe benzeri ses enerjisini ısıya dönüştüren bir malzeme sonra sesin azaltılması istenen dış kısıma kurşun levha yerleştirilir. Sonra bir miktar daha keçe. 0.5mm kalınlığındaki kurşun inanılmaz bir ses yalıtımı yapmaktadır. Hemde ziftin bile başarısız kaldığı düşük frekanslarda bile.

Kurşun sandwiç tipi özel keçeler,çok pahalı yatlarda kullanılmaktadır. Düşünün 30 milyon dolarlık yat.Motor çalışınca gürültü içeride yankılanacak olacak iş değil. kurşun levhaları internette araştırırsanız bu yat işinde kullanılan malzemeyi bulacaksınız. Ama sadece bilgi için. Yapan malzemeyi yatlar için tasarlamış yani yer kaygısı pek yok. Haliyle kalın keçe kullanmış. Bir de metrekare fiyatı 400YTL. Ona göre düşünün.

Ama en ucuzu ziftli mebran ve keçe. Tavsiye ederim.

faithless1905
11/11/2010, 12:30
hımmm tabana keçeyi düşünüyordum ama bu şekilde daha başarılı olacaksa bunu da yapmak lazım o zaman :)

fraust
15/11/2010, 11:08
AKUSTI FOAM Teknik Sünger San. Tic. Ltd. Şti. (https://www.akustifoam.com/#/tasarimlarimiz/akustik) ürünler
Sartema zolasyon Atermit Eternit Betopan zocam Camyn Tayn Onduline Membran Yaltm Akustik Snger Alpan Geotekstil Kee Osb Shingle ngl Strafor Asmolen Kpk, Akustik zolasyon Malzemeleri Akustik zole Akustik Kpk Akustik Levha Akustik Piramit Snger Akustik (https://www.sartema.com.tr/default.asp?git=9&urun=272358)

Bu ürünü kullanan var mı?
Uygulasak nasıl olur aceba?

StrawBeeRy
15/11/2010, 21:37
akustik pahalıdır ve bir top olarak almanız lazım parça olarak tanıdık filan yoksa bulmanız zor olabilir