Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bence devrim gibi bir haber!!



ugurozer
10/09/2010, 18:25
Yeni araç alacakların biraz daha beklemesini öderiyorum zira verimli ve düşük emisyonlu çok seri araçlarda var ve bu araçlarda çok büyük bir indirim olabileceğini düşünüyorum.

Eski araca yüksek vergi

Otomotive yeni vergi düzenlemesi geliyor. Uzun süredir tartışılan Türkiye’deki ÖTV ve MTV sistemi, Avrupa Birliği’ne uygun hale getirilecek.
Motor silindir hacmine göre alınan ÖTV, karbon salınımına göre yeniden düzenlenecek. Çevreci araçların vergisi daha düşük olacak. Elektrikli ve hibrid araçlara vergi teşviği verilecek. MTV’de ise çarpıklık gideriliyor. Buna göre yaşlı araçlar, daha yüksek MTV ödeyecek. Düzenleme yılbaşına yetiştirilmeye çalışılıyor.
Hükümet, motorlu araçlara uygulanan vergi düzenlemelerine “karbon salınımı” kıstasını sokmaya hazırlanıyor. Halen motor silindir hacmine göre alınan verginin, çevre dostu araçları teşvik edecek şekilde, “karbon salınımına” göre yeniden düzenlenmesi gündemde. Bu kapsamda araçların alım satımında geçerli olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve her yıl düzenli olarak alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sisteminde yapılacak değişikliklerle ilgili düzenleme hazırlanıyor.
MTV ve ÖTV düzenlemelerine, çevreci araçları dikkate alacak bazı istisna ve teşvikler konulması planlanıyor. Böylece başta elektrikli ve hibrid modeller olmak üzere çevre dostu otomobiller, önemli vergi kolaylığına kavuşacak. Yeni araçlar daha düşük vergiye tabi tutulurken, Türkiye’de eski ve yaşlı araçların daha düşük vergiyle ödüllendirilmesi çarpıklığı da giderilmiş olacak. Halen yürütülmekte olan çalışma kapsamında, şu anda kullanımdaki araçlarda yeni ve çevre dostu olanlar ile karbondioksit salınımı düşük araçlar daha az vergi öderken, istisna ve muafiyetlerden faydalanamayacak yaşlı araçlar, diğerlerine göre daha yüksek vergiye muhatap olacak.
Düzenleme yılbaşına yetişecek Türkiye’nin uluslararası alanda altına imza koyduğu “çevre” konulu protokoller nedeniyle hayata geçirmek zorunda olduğu bu düzenlemeyi, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen uluslararası otomotiv şirketleri de uzun zamandır bekliyordu. Düzenlemeyle ilgili çalışmanın yılbaşına yetiştirilmesi planlanıyor. Vergide ters orantı var Ekonomi yönetiminin uzun zamandır üzerinde çalıştığı “karbon salımını”na göre vergi düzenlemesine ilişkin çalışma, öncelikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda son halini alacak. Çalışmaya Sanayi Bakanlığı ile Dış Ticaretten Sorumlu Bakanlık katkı sağlarken, düzenleme ağırlıklı olarak Maliye Bakanlığı tarafından yürütülüyor.
Çalışmanın genel çerçevesiyle ilgili önceki gün katıldığı bir televizyon programında açıklayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlemenin yılsonuna yetiştirilmeye çalışıldığını söyledi. Babacan “Enerjide daha tasarruflu olan ya da temiz enerjili otomobillerin üretilmesi ve Türkiye’de satılmasıyla ilgili daha fazla ne yapabiliriz, bunu daha çok nasıl özendirebiliriz bununla ilgili bir çalışma başlattık. İki ayrı çalışma grubu kurduk. Bir tanesi ‘Türkiye’de bu tür otomobillerin üretimini desteklemek için neler yapabiliriz?’ konusunu araştırıyor. Diğer çalışma grubumuz da ‘bu tip aracın Türkiye’de kullanımını daha çok teşvik etmek için neler yapabiliriz’in üzerinde çalışıyor. Yeni bir vergi düzenlemesinin söz konusu olması muhtemel” açıklaması yaptı.
MTV’de halihazırda ters bir orantının uygulandığını hatırlatan Babacan, şöyle devam etti: “Bizim vergimiz motor hacmiyle ilgili. Ancak bizim şu anda emisyonla ilgili bir vergi uygulamamız yok. Yani karbon salınımıyla alakalı bir vergi uygulamamız yok. Hatta tam tersine, halen eski otomobillerden daha düşük vergi alındığını düşünürsek motorlu taşıt vergisi olarak, sanki çevreyi daha çok kirleten, çevreye daha çok zarar veren otomobillerden daha az vergi alıyoruz gibi de orada bir ters orantı var. Şimdi burada bizim çevreyi kirletmeyle alakalı özellikle, karbon salınımıyla alakalı da bir vergi düzenlemesi yapmamız gerekiyor.
Tüketicilerin, göreceli olarak, çevre dostu araçlara daha uygun koşullarla kavuşmasını sağlar. Yani alırken ÖTV, kullanırken MTV. Bu çalışma ekibimiz ikisine de zaten ayrı ayrı bakıyor. Bu yıl herhalde bunun bir nihai kararını veririz, diye bekliyorum ben. Çünkü, Türkiye’nin G -20 üyesi olarak çevreyle ilgili sorumlulukları da var.“
BANTLARDAN ÇIKAN FLUENCE Z.E.’NİN EN BÜYÜK PAZARI İSRAİL
Oyak Renault’da üretilen ilk elektrikli araç Fluence Z.E, bantlardan indirildi. Törene Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Faruk Çelik ile Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar katıldı. 2011 ortasında yollara çıkacak Fluence’en en büyük pazarı 100 bin adetle İsrail olacak.
HEM ÜRETİMDE HEM SATIŞTA DESTEK
Hükümette yürütülen çalışmanın ana hatları şekillenince Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ilk müjdeyi dün Bursa’da Oyak Renault’ya verdi. Bakan Çağlayan, Oyak Renault tarafından üretilen ilk elektrikli otomobil Fluence’la ilgili incelemelerde bulundu. Bakanlar Faruk Çelik ve Egemen Bağış’la birlikte şirketin 2011’in ortasında piyasaya sürmeyi hedeflediği elektrikli Fluence Z.E.’yi inceleyen Çağlayan, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu’ndan bilgi aldı.
Çağlayan, Çelik ile Bağış, elektrikli araçların banttan indirilişini alkışlayarak kutladı. Fabrikada çevreye salınan zararlı karbondioksit oranına göre araçlara vergi teşviği getireceklerinin müjdesini veren Çağlayan, “Çevre dostu otomobillerin üretimini ve satışını destekleyeceğiz” dedi.
Çağlayan, şöyle konuştu: “Çevre dostu, sıfır emisyon araçlar... Geçmişte dünya yapar biz bakardık, ama bugün ülkemizde proaktif davranışa girilmiştir. Bu konuyla ilgili Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda görüştük. Elektrikli araç üretimi konusunda tabii ki bir takım devlet destekleri gerekiyor. Bunun şarj, batarya ünitesi, şarj istasyonlarından tutun, otomobilin satışı ve üretimi için bir takım desteklere ihtiyacı var. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri, elektrikli oto üretimine çeşitli destekler veriyor. Vergisel veya otomobilin satışında verilen destekler var. Biz de hangi modele nasıl vergi sistemi uygulayacağımız üzerinde çalışıyoruz. Elektrikli oto üretimini sonuna kadar destekliyorum.”
Otoda en düşük MTV 405 TL
(Yıllık-TL) 1-3 yaş 16 yaş 1.300 cc ve aşağısı 405 45 1301-1600 cc 648 78 1601-1800 cc 1.140 127 1801-2000 cc 1.793 194 2001-2500 cc 2.690 291 2501-3000 cc 3.750 405 3001-3500 cc 5.711 570 3500-4000 cc 8.976 814
1 yaşındaki otomobilin MTV’si 1.140 TL 16 yaşındakinin 127 TL
TÜRKİYE’DE uzun yıllardır Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki (MTV) çarpık sistem tartışılıyor. Yaşlı ve çevreye zararlı araçlardan daha az vergi alınması, buna karşın yenilerden daha fazla vergi toplanması tepkiye yol açıyordu. Otomotiv sektörü, tıpkı Avrupa Birliği ülkelerinde uygulandığı gibi çevreci araçların MTV’sinin daha az olması gerektiğini savunuyordu. İşte mevcut MTV sisteminden bir örnek: 1-3 yaş arasındaki 1601-1800 cc motor hacmine sahip bir araç için 2010’da toplam 1.140 TL MTV ödeniyor. 16 yaş ve üzerindeki aynı motor gücündeki bir araç için sadece 127 TL veriliyor. (Vatan)

ugurozer
10/09/2010, 18:26
elinde emisyon değerlerinin düşükten yüksek olana göre bir araç listesi ve fiyat listesi olan arkadaşlarımız varsa burda paylaşsınlar hangi araçlara güzel indirimler gelebilir bir görelim :)

OzzY
10/09/2010, 22:48
aslında emisyona göre vergilendirmekte mantıklı değil bence, yapılan km yi sokmak lazım aslında işin içine ama oda şuan pratikte mümkün değil.

GRDEDE
10/09/2010, 22:54
Evet bu konuda fabrika verileri esas alınacaktır ama bakımsız araçların değerleri çok farklı olabilir.

KaMiKaZe
10/09/2010, 23:03
VCAcarfueldata.org.uk - New Car VED Calculator (https://www.vcacarfueldata.org.uk/ved/) araçlara ait emisyon değerini görebilirsiniz.

HasanAliz
10/09/2010, 23:57
tam ali cengiz oyunu yapacaklar MTV.de :) devlet yine ocakta nasıl yüsek vergi alırım diye düşünüyor anlayacağınız. düşük modelli araçların vergisi az. bunların vergisini yükseltip gizli zam yapacaklar :) çok komikler. bizde yedik.

şekerlioğlu
11/09/2010, 00:05
Bu düzenleme getirilirken,ülkelerin alım gücü neden değerlendirmeye alınmıyor.Herşeyi avrupaya uyduruyoruzda şu maaşları neden,avrupa seviyesine getirmiyoruz.ve kısıtlı imkanları ile hasbelkader eski bir araba alabilmiş insanların yakasına yapışıyoruz.yazıkdır günahdır.

Almanyada çalışan bir asgari ücretli kaç aylık maaşı ile yeni bir araba alabilir acaba,buna karşılık türkiyede bir asgari ücretli işçi kaç ayda alır.
Türkiyede asgari ücret,(2010 yılı) bürüt 760 tl,net'i ise 600 (599,50),tl'dir.
Almanyada bugün taban saat ücreti,7.50 euro.,günde 8 saat çalışma üzerinden hesab edersek,günlük 60 euro,aylık 26 iş gününden ise,ayda 1560 euro yapar.(eğer türkiyedeki gibi 12 saat çalışan işçi ise,günlük 90 euro-aylık 2340 euro yapar.)

Türkiyede üretilen araçlardan,reno clio fiyatı(kampanyalı)26.500 tl.-fiat palıo 18,900 den satılmakta.
Bugün türkiyede eretilen en ucuz araba olan palio almak istenirse.
19,000/2340=8 ay-almanya için
19,000/1560=12 ay-almanya için
19,000/600 =31 ay türkiye için

avrupanın en pahalı benzinin
avrupanın en ağır taşıt vergisinin olduğu,buna karşılık,avrupanın en kötü yollarının bulunduğu bir ülkede,avrupaya uyumu düşündükleri kadar kendi insanlarını düşünmeyen siyasetçilerin olduğu bir ülkede,bu yeni bir kazık kapısıdır.
şuna aldanmayın bu değerleri yakalasanızda vergiler düşmez.bu sadece eski araçlardan daha çok vergi almak içindir.

uraaal
11/09/2010, 00:40
düşsün tabi bıktım artık iğrenç iğrenç duman çıkaran dizellerden trafikte cam açık gitmek mümkün değil.çevreci teknolojiler yapılıyor ama ısrarla bizim milletimiz gidip kamyon gibi duman çıkaran araçlar alıyor.şöyle düşünün EUda emisyona göre vergi alınıyor ve s&s gibi bir sistem standart neden ?

ugurozer
11/09/2010, 13:04
Bu düzenleme getirilirken,ülkelerin alım gücü neden değerlendirmeye alınmıyor.Herşeyi avrupaya uyduruyoruzda şu maaşları neden,avrupa seviyesine getirmiyoruz.ve kısıtlı imkanları ile hasbelkader eski bir araba alabilmiş insanların yakasına yapışıyoruz.yazıkdır günahdır.

Almanyada çalışan bir asgari ücretli kaç aylık maaşı ile yeni bir araba alabilir acaba,buna karşılık türkiyede bir asgari ücretli işçi kaç ayda alır.
Türkiyede asgari ücret,(2010 yılı) bürüt 760 tl,net'i ise 600 (599,50),tl'dir.
Almanyada bugün taban saat ücreti,7.50 euro.,günde 8 saat çalışma üzerinden hesab edersek,günlük 60 euro,aylık 26 iş gününden ise,ayda 1560 euro yapar.(eğer türkiyedeki gibi 12 saat çalışan işçi ise,günlük 90 euro-aylık 2340 euro yapar.)

Türkiyede üretilen araçlardan,reno clio fiyatı(kampanyalı)26.500 tl.-fiat palıo 18,900 den satılmakta.
Bugün türkiyede eretilen en ucuz araba olan palio almak istenirse.
19,000/2340=8 ay-almanya için
19,000/1560=12 ay-almanya için
19,000/600 =31 ay türkiye için

avrupanın en pahalı benzinin
avrupanın en ağır taşıt vergisinin olduğu,buna karşılık,avrupanın en kötü yollarının bulunduğu bir ülkede,avrupaya uyumu düşündükleri kadar kendi insanlarını düşünmeyen siyasetçilerin olduğu bir ülkede,bu yeni bir kazık kapısıdır.
şuna aldanmayın bu değerleri yakalasanızda vergiler düşmez.bu sadece eski araçlardan daha çok vergi almak içindir.

inşallah dediğiniz gibi olmaz, dediğiniz gibi olması için hem silindir hacmine göre vergilendirme hem emisyon değerlerine göre bir vergilendirme yapmaları lazım ancak yazıda silindir hacmine göre olan sistemin kalkacağı söyleniyor, buda 1600 cc ve 2000 cc araçlar arasındaki uçurumun kapanması hatta 2000 cc dizel araçların çok büyük bir indirime gitmesi demek oluyor, ülkemizde satılan honda ve toyotanın hybrid araçlarınında çok uygun bir vergiye tabi tutulması gerek. Silindir hacmine göre vergilendirmeyi kaldırmayı vazgeçtik üstüne bide çok co2 salımı yapanlara artı vergi koycaz diyecek kadarda haysiyetsiz ******** satılık hainler değildirler yahu :(( yoksa o kadar var mıdırlar???

fatihhhh
13/09/2010, 09:59
ha bire yeni modelli araba almaya zorlamak bence haksızlık.
bir tane araç almışız işte güç bela,
ve o arac, sonuna kadar kullanmak istiyoruz.
araç yaşlandı diye fazla vergi almak, insanları zorla yeni modelli araba almaya zorlamak gerçekten haksızlık.
tmm, temiz araçlar ve temiz yakıt teşfik edilsin,
düşük emisyon değerleri teşfik edilsin ama gariban ın sırtına binilmesin.