Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Güneş ve Ay



JASMINE
25/08/2010, 23:19
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan on yedisine bastığında, iki kişi ...onunla evlenmek ister. Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farsca’da “Güneş ve Ay” anlamına gelir. Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeriyse Mimar Sinan’dır.
Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir.
Koca Sinan evlidir, ellisindedir ve de Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır! Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır ama, aşkını, olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
Üsküdar’a, Saray’ın isteğiyle elbet, 1540 yılında Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atar ve 1548’de bitirir. Camiyi yaparken, eserine sanki “etekleri yerleri süpüren bir kadının” dış çizgilerini verir.

Derken, ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da, pek kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine, ikinci bir eser yapmaya koyulur Mihrimah Sultan’a. Cami küçücüktür. Minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeyse 161 pencere, camiin iç güzeliğini aydınlatır. İçerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana. İşte, aşka adanmış iki eser.

Şimdi, gidin Edirnekapı ve Üsküdar’daki camileri aynı anda görebileceğiniz bi yer seçin. Ve 21 Mart’ta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin. Unutmadan, 21 Mart Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür.
Göreceğiniz manzaraysa şudur mirim:

Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin ardından ay doğar! Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay. Bu nasıl akıllara ziyan bir hesaplamadır; nasıl bir güzellik anlayışıdır ....




Alıntıdır.

StrawBeeRy
25/08/2010, 23:20
vay be gidip bakmak lazım teşekkürler jass abla

Genius
25/08/2010, 23:21
Abartmanın alemi yok :D

JASMINE
25/08/2010, 23:33
vay be gidip bakmak lazım teşekkürler jass abla


Sen gidip bak Mert. Bizede anlat sonra ;)

StrawBeeRy
25/08/2010, 23:37
Sen gidip bak Mert. Bizede anlat sonra ;)
:D:D

ozdem
25/08/2010, 23:43
valla söylenecek söz yok, tekrar teşekkürler...

no_fear
26/08/2010, 02:44
harıka baska ne denılebılır kı...

alpimmm
26/08/2010, 03:15
Mimar Sinan gerçekten çok değerli bir insan. O'nun yaptığı eserlerin benzeri dahi yapılamadı. matematiği ve geometriyi sanatla bu denli harika birleştiren Mimar Sinan'a minnettarız, hayranız. (sadece biz değil)

teşekkürler Yasemin.

Scottie
26/08/2010, 09:24
Paylaşım için sağol...

ademtahir
26/08/2010, 09:58
ilk istanbul çıkarması yaptığımda bu mevzunun derinliklerini ineceğim :)

tşkler yasemin..

PLaTiNuN
26/08/2010, 10:41
Sadece bununla kalmamış Mimar Sinan bakmış ki camilerin kubbelerine güvercinler gelip pisliyor öyle bir cami yapmış ki boğazda bir tane dahi güvercin kubbesine konamıyormuş rüzgardan...Tabi caminin ismini sorarsanız hatırlamıyorum :D

zafermutlu
26/08/2010, 11:34
Mimar Sinan gerçekten çok değerli bir insan. O'nun yaptığı eserlerin benzeri dahi yapılamadı. matematiği ve geometriyi sanatla bu denli harika birleştiren Mimar Sinan'a minnettarız, hayranız. (sadece biz değil)

teşekkürler Yasemin.

güzel yorum bu yoruma katabilecegim birşey olmadıgından aynen katılıyorum...

evolodi
26/08/2010, 15:12
şimdiki zamanda diyoruz ne teknojiler var insan eli değmeden yapilan ama o zamanlarin insanlari o yıllarda neler düşünüp ne eser birakmişlar bizlere.tarihimize kültürümüze sahip çikmaliyiz.
teşekkürler yasmin