Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arabayı ilk çalıştırırken

squidward
06/07/2010, 23:29
Arkadaşlar arabaya bindiğimizde anahtarı soktuktan sonra çalıştırıken ABS ve diğer ikaz lambalarının sönmesini bekliyor musunuz? Ayrıca arabayı çalıştırken debriyaja basıyor musunuz yoksa hiç bir şeye basmadan mı çalıştırıyorsunuz?

(Bu arada puntoforum sticker'ımı bugün aldım emeği geçen herkese teşekkür ederim)

Son bir sorum daha olacak ben yokuş veya bayır aşağı giderken hep debriyaja basıyorum daha hızlı gidiyo araç bir sorun teşkil eder mi sizce? Teşekkür ederim..

EvoKoray
06/07/2010, 23:34
çalıştırmadan önce ben ikaz lambalarının sönmesini bekliyorum,her zaman vites boşta olsa da debriaja basıp çalıştırıyorum,bayır aşağı viteste inmen hem daha ekonomik hem daha güvenli olur ;)

squidward
06/07/2010, 23:39
çalıştırmadan önce ben ikaz lambalarının sönmesini bekliyorum,her zaman vites boşta olsa da debriaja basıp çalıştırıyorum,bayır aşağı viteste inmen hem daha ekonomik hem daha güvenli olur ;)
ama viteste baya yavaş gidiyor araç bi de her türlü 2.0 lt gösteriyor ekranda anlık tüketimde denedim

utku952
06/07/2010, 23:42
debriyaja basmak yerine boşa alsanız en azından debriyajın ömürünü uzatırsınız ama boşa alınca da bizim dizellerde tüketim az da olsa artırıyor. Viteste inerken de hep 2.0 gösterir.

PUNTO33
07/07/2010, 00:01
:thumbup1:

siyah
07/07/2010, 00:03
çalıştırırken hiçbişeye basmana gerek yok boşta ve abs vesayre lambaları söndümü çalıştır ben öle yapıyorum ve bayırdan aşağıya inerkende debriyajda inme bence tabi hızlanır boşa çıkarıyor debriyajı :P ama ben hiç basmam boşta iniyodum ama oda tartışılır bugün yazdım onu pek kişi boşta gitmeyi tavsiye etmedi ama bana sanki öle daha az yakıyor gibime gelmişti...

ZAK1980
07/07/2010, 00:18
Arkadaşlar arabaya bindiğimizde anahtarı soktuktan sonra çalıştırıken ABS ve diğer ikaz lambalarının sönmesini bekliyor musunuz? Ayrıca arabayı çalıştırken debriyaja basıyor musunuz yoksa hiç bir şeye basmadan mı çalıştırıyorsunuz?

(Bu arada puntoforum sticker'ımı bugün aldım emeği geçen herkese teşekkür ederim)

Son bir sorum daha olacak ben yokuş veya bayır aşağı giderken hep debriyaja basıyorum daha hızlı gidiyo araç bir sorun teşkil eder mi sizce? Teşekkür ederim..
Arkadasım tum ısıklar sondukten sonra hareket eder ısen aracında uyarı veren ıkaza gore ne yapacagını bılırsın demek ıstedıgım su motor uyarısının ısıkları halen yanıyorsa ve sen uyarıyı gormemıs ve yola devam etmıs ısen aracındakı arıza dahada buyur.
arabayı calıstırırıken debreyaja basıyorum cunkı dalgınlık unutkanlıkta arac vıteste ıken calıstırısan arac öne atar ondekı cısıme vurusun tamponu buda ıkıncı masraf sana
yokus yukarı ıner ıken bosa alma anlık tuketım fırlıyor yakıt tuketımı fazla oyor ve acıl durumlarda frenın bosalırsa o panıkle motor frenı yapamayabılırsın yokus asagı arac 2 vıteste devır 3000 de ıse vıtesı al 3 e arabada yorulmaz boylece neredeyse yakıtta yakmıyor zaten 3000 devırde vıtesı yukselterek ın debrıyaja basarsan ıse erken bıter baskı balata benzınden uc kurusluk kar edelım derken baskı balata ucretı olur sana 300-400 tl

alperyonar
07/07/2010, 00:20
İkaz lambalarının sönmesini beklerim.
Çalıştırıken daima debriyaja basarım.
Asla vitesi boşa almam.(Hem balataların ömrü uzuyor, hem daha yakıtta tasarruf oluyor, hemde daha güvenli oluyor ;) )

ZAK1980
07/07/2010, 00:21
çalıştırırken hiçbişeye basmana gerek yok boşta ve abs vesayre lambaları söndümü çalıştır ben öle yapıyorum ve bayırdan aşağıya inerkende debriyajda inme bence tabi hızlanır boşa çıkarıyor debriyajı :P ama ben hiç basmam boşta iniyodum ama oda tartışılır bugün yazdım onu pek kişi boşta gitmeyi tavsiye etmedi ama bana sanki öle daha az yakıyor gibime gelmişti...
senol bosta ıken az yakmıyor kardes %1000 kesın bu denedım bır kac kez yokus asagı bosa aldım anlık tuketım 4.6 ve yukselıyır vıtesı 2-3 e aldıgımda 4.6 dan baslıyır yazmaya ama 2.0 a dusuyor yavas yavas bosta ıse tam tersı yukselıyor

Du Hast
07/07/2010, 01:12
dizellerde kışın; immobilizer ve ısıtma bujisi ışıkları söndükten sonra marş yapın diğerlerini beklemeyin. kızdırma (ısıtma) bujileri çabuk ısınıp soğuyan yapıya sahip. siz diğer ışıkların sönmesini beklerseniz o esnada soğuyacaklar ve sağlıklı marş yapamayacaksınız ve daha uzun marşa basmak zorunda kalacaksınız.

benzinlide ise isterseniz 1 saat sonra basın :)

Punto_Can
07/07/2010, 01:41
aracı çalıştırırken araç viteste olsa da olmasa da debriyaja basılarak çalışması yararlı, babam bu şekilde motorun daha rahat çalışacağını söyler hep...

utku952
07/07/2010, 01:53
aracı çalıştırırken araç viteste olsa da olmasa da debriyaja basılarak çalışması yararlı, babam bu şekilde motorun daha rahat çalışacağını söyler hep...

kışın özellikle, bende öle biliyorum...

Romeo_er2
07/07/2010, 02:19
hep sönmesini beklerim,boşta çalıştırırım debriyaja basarak..akünün akımı tam güce ulaşmadan hiçbir elektroniği çalıştırmam ve arabayı yürütmem..

squidward
07/07/2010, 09:25
teşekkür ederim arkadaşlar

GP COSKUN
07/07/2010, 13:00

baban yerden göğe kadar haklı
yaz kış debriyaja basarak marş yapmak en yararlı yöntemdir
debriyaja bastığınız anda aktarma organlarını ayırmış olurunuz
prizdirek mili dönmeden marş yaparak motorun daha kolay dönmesini
sağlarsınız
babana tebrikler

Kriminal
07/07/2010, 13:02
sağlarsınız
babana tebrikler

Wayy bişey daha ögrendık

siyah
07/07/2010, 15:28
senol bosta ıken az yakmıyor kardes %1000 kesın bu denedım bır kac kez yokus asagı bosa aldım anlık tuketım 4.6 ve yukselıyır vıtesı 2-3 e aldıgımda 4.6 dan baslıyır yazmaya ama 2.0 a dusuyor yavas yavas bosta ıse tam tersı yukselıyor

teşekürler zeynel artık boş yok :)

Punto_Can
07/07/2010, 19:49
sağlarsınız
babana tebrikler

:D teşekkür ederim coşkun abi ileticem :)
bu arada babamda 8 sene uzun yolda tır şoförlüğü yapmış, sizden biri yani :)

krakercocuk
07/07/2010, 19:57
= ışıkları söndür debriyaja basılı tut öyle çalıştır = yokuş aşağı vitesde motor freni ile in (yakıt ekonomiği ve fren güvenliği için) = arabanı çalıştırdıkdan sonra hemen kalkış yapma en az 10 sn ye bekle yağlansın = karda kışda el freni çekme vs..vs...:)

fuzzylife
07/07/2010, 20:39
yeni yeni şeyler öğrenmek ne kadar güzel yaaa..... :)

squidward
08/07/2010, 09:56
evet bende hergün yeni şeyler öğreniyorum arabayla ilgili ama anlamadığım şu bayır aşağı giderken araba tamam viteste ama debriyaja basılı tutsam yakıt haricinde bi problem teşkil etmez diyenler de var ?

GP COSKUN
08/07/2010, 11:36
evet bende hergün yeni şeyler öğreniyorum arabayla ilgili ama anlamadığım şu bayır aşağı giderken araba tamam viteste ama debriyaja basılı tutsam yakıt haricinde bi problem teşkil etmez diyenler de var ?

hayır yok böyle bir şey bayır aşağıya inerken boşa almak yerine debriyaja basılı tutarsan debriyaj bilyasını ve bilya yatağını balatanın göbeğini dağıtırsın sakın yapma debriyaja basmak boşta gitmek için kullanılmaz

squidward
08/07/2010, 12:44
hayır yok böyle bir şey bayır aşağıya inerken boşa almak yerine debriyaja basılı tutarsan debriyaj bilyasını ve bilya yatağını balatanın göbeğini dağıtırsın sakın yapma debriyaja basmak boşta gitmek için kullanılmaz
teşekkür ederim

ExTReMe_
08/07/2010, 14:20
boşa alsanızda benim bildiğim çok denedim 2.0 lt den aşağı düşmüyor ben boşa alıp debriyajla çalıştırırm . yokuş aşağı ,inerken kompressör de vites de inerim en sağlıklı o tüketim açısında motor açısında da.Devir çok yüksek olmamk şartıyla en düşük vites tabiki.

pilotender
08/07/2010, 14:31
ben arabayı çalıştırırken her zaman vitesi boşa alıp, debriyaja basarak çalıştırıyorum.yokuş aşağı veya düz yolda hiçbir zaman boş viteste yol almıyorum. boşa alacağıma beşe alıp gazdan çekiyorum ayağımı yine çok rahat bir şekilde araba yol alıyor. arabayı çalıştırırken ise her zaman öncelikle ışıkların sönmesini bekliyorum. marşa basarken teyp, farlar, iç lamba vs. elektrik tüketen hiçbir aleti açık konumda bulundurmuyorum. gereksiz yere aküye fazla yük bindirmeye gerek yok. ayrıca, bence debriyaj sadece vites değiştirmek için kullanılır. yolda giderken daha hızlı gitsin diye ayak debriyaja basılı gitmek bana anlamsız geldi.

krakercocuk
08/07/2010, 14:37
boşa alsanızda benim bildiğim çok denedim 2.0 lt den aşağı düşmüyor ben boşa alıp debriyajla çalıştırırm . yokuş aşağı ,inerken kompressör de vites de inerim en sağlıklı o tüketim açısında motor açısında da.Devir çok yüksek olmamk şartıyla en düşük vites tabiki.

2,0 lt rolanti devridir

edelsang
08/07/2010, 15:06
kontağı çeviriyom ışıkların sönmesini bekliyorum
debrajı köklüyorum vitesi boşa alıyorum
(ayak hala debriyajda)marş yapıyorum :D

byspayn
08/07/2010, 15:33
debriyaj basılı çalıştırma alışkanlığım yok malesf aslında kullanma kılavuzunda öyle yazmışlar. alışkanlık haline getirmeye çalışıyorum debriyaja basmayı :)

E_N_D_E_R_
08/07/2010, 15:56
Dizel araçlarda vites boşta ve debrayaja basık halde çelıştırmak çok sağlıklı bir davranış.bence herkes bunu edinmeli...birde ıkaz lambalarının sönmesini bekleyelim arkadaşlar....teşekkürler.

mustafa
03/10/2010, 00:21
Arkadaşlar arabayı çalıştırırken kontağı çevirme anında bir titreme hissediyorum. Eskiden yoktu. Neden olabilir? Servise gitmemi gerektiren bir durum var mı sizce?

NyhatShu
03/10/2010, 14:36
Geçen gün Trafikte arabayı stop ettirdim. motorunda start stop devre dışı. arkada trafik dehşet ışıkların sönmesini bekledim :) debriyaja basıyorum calıstırıyorm vitesim sürekli boşta el freni çekili halde park ediyorum arabayı. çok dik yokuş değilse. yokuş aşağıda viteste otoyoldaysa 6. vites dewam ara sıra gaz veririm

mesut eyvaz
03/10/2010, 17:01
ben alırken aracımı debriyaja basmanıza gerek yok dendi alıştım 1 ay debriyaja basmadan çalıştırdım tabi ikaz ışıkları sönünce ama son 1 haftadır debriyaja basıyorum aslında kullanma klavuzundada debriyaja yada frene basarak çalıştırın yazıyor

byspayn
05/10/2010, 18:35
Arkadaşlar arabayı çalıştırırken kontağı çevirme anında bir titreme hissediyorum. Eskiden yoktu. Neden olabilir? Servise gitmemi gerektiren bir durum var mı sizce?

mustafa abi sorununu biraz daha açabilir misin ne gibi bi titreme?

abulbul08
05/10/2010, 20:23
Arabayı çalıştırırken Benzinli araçlar için klavuzda ışıkların sönmesine gerek yok diyor.Bende hiç beklemiyorum hemen kontağa basıyorum araba çalışıyor.şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım.Servise sormuştum onlarda beklemeye gerek yok demiştiler.

uraaal
05/10/2010, 23:33
rolanti fln beklemiroum dümdüz ilk işim basıp gitmek oluyor :D:D tabi siz denemeyin :D

onderbaki
06/10/2010, 16:56
BENDE Debriyaja basma nedeni ŞÖYLE AÇIKLAYABİLİRİM:
ÖZellikle soğuk havalarda işe yarar. Baskı balata denilen tertibat( yada aktarma organı) adına ne derseniz, BİTİŞİK VAZİYETTEDİR. ÖZELLİKLE Debriyaja basıLIR Kİ aktarma organı devreden çıkSIN yani baskı balata denen tertibat ayrılır ilk çalışmada balata sıyırmamış olur.
DAHA DENEYİMLİ ARKADAŞLAR YANLIŞIM VARSA DÜZELTSİN LTF.

culudamar
07/10/2010, 19:01
Merhaba,
Kullanma kılavuzunda "Dizel modellerde kontak yarım çevriliyken yanan kilit (motor da olabilir) şeklindeki lamba sönünce tamamen çevirerek çalıştırın" diyordu.

Yokuş aşağı boşa alınca benim anlık tüketim 2'de kalıyor. Ancak başka model araçlarda 2'nin altında da anlık tüketim gösteriliyor, bu modellerde duyduğuma göre boşa almak 0,2 gibi bir tüketim, viteste inmek 0 tüketim yapıyormuş.

Ama babamın arabasında (Seat Ibiza) her iki durumda da 0 gösteriyor.

Yalnız benim tecrübem uzun ve hafif yokuşlarda boşa alınca araç gaz vermeden daha uzun süre gidiyor, bu da az tüketim demektir.

tutkuaydin41
07/10/2010, 19:08
bnde farkettım gecen gun bosta gıderken 2,2 witeste giderken 2,0 da kalıyor. asagıya hıc dusuremedm

Kriminal
07/10/2010, 19:21
Arkadaşlar viteste ınersenız yakıt otomatık kesılıyor.Boşta ınersenız yer bıtırır

krakercocuk
07/10/2010, 19:27
cut off denen olay....
vitesdeyken devreye girer ve yakıtı kesmekle beraber fren güvenliğinizi sağlar..ve bir çok organı ani tepkimeye karşı devrede tutar..boşda ise yakıt tüketir ve frenleri boşaltma riski vardır..panelde 2,0 gösterir her iki uygulamada da ancak boşda gitmek yakıt yer..ekran sizi yanıltmasın...bende her ikiside 2,0 sıfır gösteriyor..ne altı ne üstü;)

kolombo
07/10/2010, 19:27
Arkadaşlar viteste ınersenız yakıt otomatık kesılıyor.Boşta ınersenız yer bıtırır deniz araba boşta giderse benzin nasıl biter açıklarmısın.

krakercocuk
07/10/2010, 19:28
hocam bi önceki mesajda açıkladım