PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Notebook batarya kullanımı

ZAK1980
30/04/2010, 00:59
Arkadaslar notebook batrayam rahmete kavustu full dolu ıken 30 dk gıder oldu Asus garantı dısında ıken degıstırdı pcler 24 ay batarya 12 ay dır garantı su an 96 usd+kdv yanı 150 tl ye patlayacaktı .Nasıl kullanılması hakkında ders ,makale ,üreticilerin önerısı bılmeme ragmen Turke bısey olmaz mantıgı ıle salladım durdum takı basıma gelene kadar asagıdakı word ekınde ısınıze yarayacak bılgıler mevcut paylasmak ıstedım sızınle

OzzY
30/04/2010, 01:17
tamamını okudum,

son maddeye kadar vay be ilk defa adam akıllı yazılmış bişey çıktı karşıma derken son maddeyi okuyunca yine kızdım. bide kırmızıyla yazılmış.

17) Yeni alınan bir bataryanın ilk kullanımı çok önemlidir ve bataryanın gelecekteki ömrü ve performansı büyük oranda ilk kullanımda belirlenir. Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız:
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz. Bu işlemi 4-5 kez tekrar ediniz. Bataryanız gelecekteki kullanımı için en verimli şekilde hazırlanmış olacaktır.

bu olay tamamen hikaye hiç bir dayanağı yok. şarj ederken kapalı olmasını anlarım. çünkü, bilgisayar açıkken adaptörden gelen gücün bi kısmıyla bilgisayar çalışır bi kısmıyla batarya şarj olur.(inanmayan düşük güçte adaptörle denesin, bilgisayar çalışırken şarj oluyomu olmuyomu.)

10-12 saat olayına gelince...
yazıldığı üzere bataryanın üzerinde control devresi vardır, batarya dolduktan sonra istediğiniz kadar güç verin batarya o gücü almaz yoksa patlar. yani dolum bitince şarj zaten kesilir, isterseniz 100 yıl bekleyin bişey değişmez.

birde örnek veriyim, apple dünya devi bir marka, iphone milyonlarca satılmış bi ürünü...
peki neden iphone kapalıyken şarj edilemiyo? şarjı sıfırlıyıp takınca bile otomatik açılıyo?

haa tabi ya pil ömrünü kısaltıp pil satmak için tabiki...

ZAK1980
30/04/2010, 01:29
Ozan 17 maddeye hıkaye dıyorsun işin gercegi 10-12 saat sarj banada mantıklı gelmedı ama Asus Ankara serıvısındekı eleman abı batarya 12-13 saat cekmeden sarj olsundedı ve senın dedıgın gıbı full olunca sarj etmıyorgozukuyor.
Fakat su bı gercek batarya full oldugu halde pcde acık ıse fısı cekmek lazım 13 aydır ben hep busekılde kullandım bataryam bozuldu su an %1oo dolunca cekıyorum fısı %5 te makına kendını hazıra alıyor zaten %6 da fısı gerı takıyorum .
Bu arada ne kızıyon kardesim ben yaptım yazı rengını kırmızı. :))

makeles
30/04/2010, 02:30
boş pil dolarken hızlı bir şekilde akımı depolarken doluluk oranı %90 üzerine gelince dolum hızı düşer damla damla dolmaya başlar.. ilk dolumda mevcut kapasitenin tamamını doldurmak amaçlı 10-12 saat olmasa da en azından 6 saat şarj etmek faydalıdr.. 12 saat dolsun farketmez maximum kapasiteye ulaşmış olur bir defaya mahsus bir zararı yoktur faydası çoktur.. li-ion piller için çok önemli değil ama yapmakta fayda var. kalem pillerde ise kesinlikle ilk şarj 24 saat olmalı.. evde 60 a yakın doldurabilir pilim var ve en sağlıklı sonucu ilk şarjı uzun olanlarda aldım aynı seri ürünler içinde farkediliyor..

notebooklarda eski jenerasyon beslemelerde özellikle pil ve fiş takılı saatlerce hatta dosya indireyim diye günlerce prize takılı piller daha hızlı yıpranıyorlar.. notebookta dosya çekenlere tavsiyem pili çıkarın fişi harici bir usp ye takın hem pil yıpranmaz hem de elektrik kesintisinden etkilenmez.. bu arada yeni jenerasyon notebooklarda fişi takınca önce pil doluyor sonra pil devreden çıkıp usp görevi görüyor yalnızca, şarjı kesiyor.. yeni notebooklarda bu özelliği olan tipleri tercih etmek lazım..

OzzY
30/04/2010, 02:55
zeynel abi sen yaptıysan sorun yok yazan yapınca biraz kızdım :)
teknik servis elemanlarına fazla güvenmemek lazım zaten genel olarak

yazdıklarımın tamamı lion pillerde geçerli, kalem pillerde vs değil yanlış anlaşılma olmasın.

pillerin %100 doyuma ulaşması diye bişey olamaz zaten bunun için sonsuz zaman gerekir. biyerden sonra çok yavaşlar biyerden sonrada dolu kabul edilir.

Mehmet abi, ben laptop kullanmaya başladığımdan beri, 2004ten beri, pil doldumu şarjı kesiyo. hatta öncesinde 2002den beri cep telefonlarımda dolunca şarjı kesiyo.

ben 2004ten beri sürekli pil+priz kullanıyorum. pili sadece gerektiği zamanlarda kullanıyorum.
6 yıllık pil şuan sağlam sadece kapasitesi iyice düşmüş durumda yarım saat ancak dayanıyor.
2,5 yıllık olanda gayet sağlam 1 saat 15 dakika kadar götürüyo(sıfırkende 2nin üstüne çıkamamıştım)
babamın bilgisayarıda aynı şekilde ama onun değerlerini bilmiyorum.

UPS olmadan bataryayı çıkartmayı kesinlikle ama kesinlikle tavsiye etmem.

Misafir-1
30/04/2010, 03:29
LG X130 mini notebook eger hiç batarya ve fiş takılıyken kullanmazsan 6 saat ile 8 saat arası gidiyor bataryası fakat şaş kaza fişe takılıyken pilde takılı ise çalıştırdıysan hemen belli ediyor kendini 8 saat e banamısın demeyen bataraya 4 saat e iniyor

makeles
30/04/2010, 11:32
Ozan senin laptop ta şarj bitince pili devre dışı bırakıyor demek ki.. sülalede kim varsa pil+fiş takılı kullanan 1-2 yılda bitirdi ömrünü.. bahsettiğim gibi hep dosya çekimi için takılı olanlarda oldu.. çin işi japon işi farkı da olabilir..

narkoz30
30/04/2010, 12:35
asus kullanıyordum f3sv modelini ve yaklaşık 2 sene dolmasına 1 ay kala sattım amerikadan qosmio toshiba i7 notebook getirdim bu notebook da da asus f3 de de ileri teknoloji pil kullanılmış asusun fili 2 sene kullanmama rağmen bitmedi sapa sağlamdı qosmio nun ise yeni olmasına ragmen ilk doldurmadan hemen sonra kullanmaya başladım eski teknolojilerde dökümna dogru ama yeni teknoloji piller kesinlikle daha dayanıklı.
Eskiden nikel metal piller vardı limdi info lithium piller var sony kullanıyor gerçekten harika bu arada benim notebook pil ile 2.5 saat gidiyor bir süre sonra bu 2 saate iner ama en azından 2 yıl rahatım bunu biliyorum.
Teknoloji marketlerinde ve servislerde çalışanların bilgilerinin çoğu sallama yada eski bilgidir bizlere araştırma için gerekli tek şey internet ve google dir. :)

berkeraaa
02/05/2010, 22:30
laptop ı evde kullanırken yada priz bulunan bir ortamda bulunurken ben pili çıkartıp direkt olarak prize bağlı şekilde kullanıyorum.UPS olmadığı için veri kaybı ihtimalim var ancak sık sık verileri kaydettikten sonra hiçbir problem olacağını düşünmüyorum....

OzzY
02/05/2010, 22:48
laptop ı evde kullanırken yada priz bulunan bir ortamda bulunurken ben pili çıkartıp direkt olarak prize bağlı şekilde kullanıyorum.UPS olmadığı için veri kaybı ihtimalim var ancak sık sık verileri kaydettikten sonra hiçbir problem olacağını düşünmüyorum....

sadece veri kaybı değil donanımsal zararda oluşabilir.

berkeraaa
02/05/2010, 22:56
ozan bu durum biraz şebekeden gelen akım ile alakalı...eğer benim donanımlarıma zarar verebilecek kadar yüksek bir akım oluşursa bu evdeki tüm elektronik cihazlarımın yanması anlamına gelecektir...Pilin takılı olmasınında bu yüksek akıma hiçbir faydası olmaz diye düşünüyorum...Tabi pili doldurup şarjdan çekersem laptop ı kurtarabilirim belki :D :D