Orijinalini görmek için tıklayınız : Depoyu fullemek tüketimi arttırır mı?
bugün benzincide kafama bir soru takıldı,yakıt tasarrufu konusunda söylenen şeylerin başında "aracınızdaki (bagaj vs) fazla ağırlıklardan kurtulun" önerisinde bulunuluyor.peki ortalama 45 lt benzin alan araçlarımızı şehir içinde kullanırken dibine kadar kullanmamak şartıyla azar azar benzin almak yakıt tasarrufu sağlamaz mı? örn,20-25 lt lik benzin aldığımızda bu bizi tam dolu bir depoya göre 20 lt lik bir ağırlıktan kurtarmaz mı?
Depoyu fullemek hic akil kari birsey degil zaten haybeden aracinda 50 kg tasiyorsun. İhtiyacin kadarini alip kullanmak en dogrusu
Murat Gürakan
22/02/2010, 20:47
Arttırır tabikide. Şöyleki 60lt depo ise tam dolu depo minimum 40kg gelir ancak sürekli çeyrek yarım arasında gezilse araçta sürekli 20-25kg hafiflik olcaktır. Yakıt tasarrufu için bagajda gereksiz eşya taşımayan derler onlarda zaten gereksiz 10-20kg dir. Onda çok farkedilir düzelyde olmasa bile 100km de 0.1'lt azaltır diyorum. :)
Kriminal
22/02/2010, 20:52
Yakıt Tüketim Tasarrufu
Araç sürüş tarzınız yumuşak olmalı. Araç kaip mesafeniz doğru olmalı. Bu sayede hem kazalardan sakınmış olursunuz, hem de gaz ve fren pedallarını daha az kullanmış olursunuz. Ani frenler yapıp , hızla gaz pedalına basmak yakıt tüketimini % 4 artırır.
Şehirlerarası yolda en verimli hız 80-90 km. arasındadır. 90 km.´nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yüzde 1 arttırır. Son vitesteki 90 km.´lik hız yaklaşık 3.000-3.300 motor devrine eşittir. Diğer viteslerde de motorunuzu 2.750-3.000 devirler arasında çalıştırın (Bunun için takometreden faydalanın).
Motorun harareti (ısısı) yakıt tüketimini artırır. Fazla ısınmış bir motor daha fazla yakıt tüketir. Ancak soğuk bir motorun ısınması için geçen sürede tüketilen yakıt %25 lere varır. Çok kısa mesafeler için araç kullanmak tahmin ettiğinizden pahalı olacaktır.
Doğru lastik basıncı hem lastiğin ömrünü uzatır, hem de yuvarlanma direncini azalltığı için yakıt sarfiyatında tasarruf sağlar.
Otomobildeki ağırlık arttıkça yakıt tüketimi de artar. Arabadaki her 50 kg ağırlık azaltığınızda yüzde 2 yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz.
Tavan rayları vb dış otomobil aksesuarlar (https://www.otogazete.com/otomobil_aksesuar.asp) rüzgara karşı direnç oluşturduğu için yakıt tüketimini artırır.
Deponuzu pompanın yavaş hızı ile doldurmanız uçuşu engeller.
Sabah veya akşam geç saatlerinde hava serinken deponuzu doldurun.
Dolu depoda buharlaşma az olacaktır. Deponuzu dolu tutmaya çalışın
Aşırı fazla olmamak la beraber illaki tüketimi artırıyordur..Mesela ben sürekli doldururum..İllaki artırıyordur ama değerleri ne düzeydedir onu bilemicem...
tolgaank88
22/02/2010, 21:14
kesinlikle artış olucaktır,ancak bu artış ne kadar hissedilir olur veya ne kadar olculebilir olur hiç bir fikrim yok.belki çok belki az etkiler ama mutlaka etkiler ;)
Yakıt Tüketim Tasarrufu
*Otomobildeki ağırlık arttıkça yakıt tüketimi de artar. Arabadaki her 50 kg ağırlık azaltığınızda yüzde 2 yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz.
*Dolu depoda buharlaşma az olacaktır. Deponuzu dolu tutmaya çalışın
bunu söylüyorum zaten,bu iki madde birbiriyle çelişiyor,
Bence boş depoyla gezinmenin getirdiği ağırlık avantajı buharlaşmanın getireceği negatiflikten daha fazla olacaktır. Ben sürekli depoyu doldururum ama :)
GP COSKUN
22/02/2010, 23:38
arkadaşlar tahmininizin aksine dolu depo ile yakıt tüketimi daha düşük olacaktır
ağırlık dezavantaj gibi gözüksede boş depoda buharlaşma sandığınızdan daha fazla gerçekleşir üstelik depolarınızın hava tahliyesinden de devamlı buharlaşma olduğunu
ve bu buharlaşmanın dolu depo ile meydana gelen buharlaşmadan 3-4 kat daha fazla
gerçekleşeceği bilimsel bir doğrudur
bunu araştırırsanız bütün otomobil uzmanlarınında bu şekilde yorumladığını göreceksiniz
serdar2362
22/02/2010, 23:50
Arabanın katalog değerlerinin dolu depo olarak verildiğinin de dikkate alınması lazım. "aracınız 100km de 5,2 yakıt tüketir" gibi.
Ah o katalogdaki değerleri bi yakalasak abi :D gerçi forumda var yakalayanda :D bana nasip olmadı bi türlü :D
bide şu var zırt pırt zam geldiği için zam öncesi dolu depo olması çok güzel oluyo :D
GP COSKUN
23/02/2010, 00:36
bide şu var zırt pırt zam geldiği için zam öncesi dolu depo olması çok güzel oluyo :D
yaw ozan sen yaşıyomusun nerelerdesin :cool0000:
tabi paralı adamın hali başka herhalde hep dolu depoyla geziyosunki
bak neleri hesaplamışsın :busted_b:
Arabanın katalog değerlerinin dolu depo olarak verildiğinin de dikkate alınması lazım. "aracınız 100km de 5,2 yakıt tüketir" gibi.
Serdar Abi, o zaman boş depoyla 5.5lt/100km tüketir diye belirtmeleri lazım Türkiyede.Çünkü birçok insan depoya benzin koyacak parayı bulamıyor :)
alperyonar
23/02/2010, 00:54
Zırt pırt benzinciye girmektense doldurmak en iyisi:D
Zırt pırt benzinciye girmektense doldurmak en iyisi:D
ayyne öyle! :D
15 günde bir depoyu tek atım doldururum..ayda iki kere istasyona girerim!
bu arada yaklaşık 6-7 aydır PO V-max'a iyi sardım!
istasyonumda sabittir..
Kriminal
23/02/2010, 09:23
bunu söylüyorum zaten,bu iki madde birbiriyle çelişiyor,
Mustafa abı işin bilimsel yönüne girersek
1 litre benzin=0680-0760 gr/cm3 'tür.
Buda ortalama 30 kg eder e zaten azda olsa deponuzu dolduruyosunuz yanı arabaya 15 kılo fazla yuk buyuk olcude yakıt masrafını artırmaz....Deponuz dolu olsun en azından huzurlu olun...
Farklı bir bakış açısı olacak ama dolu depo ile şiddetli bir kaza yaparsanız depo patlaması imkansızdır fakat çeyrek depoda risk maksimumdur. (depo içi hava-yakıt karışım oranı nedeni ile), tabii kaç araç kaza yapıp havaya uçuyor derseniz orasını bilemem :).
Bence dolu depo ile tüketim artabilir, sebebi tamamen piskolojik :D. Bence depo yarının altına inince gaz pedalına daha narin davranıyorum depoyu tam görünce bazen kendime hakim olamayabiliyorum..
Ozaman parası olan doldurucak gezicek :) parası olmayan öğrenci işi yapıcak :)
Zaten öyle aman aman bir değişim olcağını sanmıyorum..
yaw ozan sen yaşıyomusun nerelerdesin :cool0000:
tabi paralı adamın hali başka herhalde hep dolu depoyla geziyosunki
bak neleri hesaplamışsın :busted_b:
bu ara okul çok yoğun abi ya başımı kaşıcak vaktim yok nerdeyse :S
altımda araba olsa dolu depo gezmeye çalışırımda, dolu ayakkabıyla idare ediyoruz şimdilik :D
bekle beni 2 nisan :D:D
Arkadaşlar son zamlardan sonra depoyu bugün fullerseniz para tüketiminiz dolayısıyla da yakıt tüketiminiz daha az olacaktır :)
Kriminal
24/02/2010, 14:49
Arkadaşlar P.O nin mazotu harika deneyin ne dedıgımı anlayacaksınız..Yeni geliştirilmiş haliyle super...
Arkadaşlar P.O nin mazotu harika deneyin ne dedıgımı anlayacaksınız..Yeni geliştirilmiş haliyle super...
opetten sonra yakıt arayışındayım, ne gibi farklılıkları var? performanstan çok temiz motor ve ekonomi peşindeyim.
sonuçta performans peşinde olsam benzinli araç alırdım.
Kriminal
24/02/2010, 20:01
Ekonomi yonunden hem 1-2 kurus ucuz:)
Hem bellı edıyor kendını ..Kullan hak verıceksın
Ayrıca arabamızı kucumseme ne benzınlılere performans attırır bılıoomusun
küçümsemek ne demek elbette güçlü, ama benzinli puntolar gibi atak değil :D
Murat Gürakan
25/02/2010, 20:37
Bugün dedim madem bilimsel araştırma varmış tam doldurunca daha fazlada yaksa uçamayan benzin onu karşılıyormuş, bende doldurayım dedim depomu sonuna kadar.
ÇEyrek deponun çeyreği kadar daha vardı ve girdim dedim kardeş fulle.
:(
Demez olaydım :( 192 lira tuttu. Arabam az yakarmı bilmem ama ben ruhsal olarak bayağa bi yaktım bu olaydan sonra. LANET OLSUN İÇİMDEKİ ARABA SEVGİSİNE.
Kriminal
25/02/2010, 20:40
Murat naptın sen ben hep 50 tl alıyorum..
Nasıl uyuycaksın merak edıyorum...
Şaka bı yana sana baya bı gıder o depo hem uçmazda:P
Murat Gürakan
25/02/2010, 20:42
Abi dur bide sen üstüme gelme yaa :( Ben ne güzel 50 75 koyuyordum canım acımıyordu. Azmı yakar çokmu bilmiyorum ama ben çok yakıcam bi müddet ve kilo veririm sanırım üzüntü stres şok herşey var :(
Kriminal
25/02/2010, 20:46
Deposu buyuk araba almıcaksın abıcım
Arkadasımda opel ınsıgnıa var 50 tl atıyorum ışık sönmuyo dıyo:)
Deposu buyuk araba almıcaksın abıcım
Arkadasımda opel ınsıgnıa var 50 tl atıyorum ışık sönmuyo dıyo:)
hehe o araba ömür yer. tavsiyene uydum bugün petrol ofisinden yakıt aldım, ilk izlenimim araba gitmek için eskisi kadar gaz istemiyor.
GP COSKUN
25/02/2010, 23:19
LANET OLSUN İÇİMDEKİ ARABA SEVGİSİNE.
bu sözü tuttum
Depoyu fullemek yakıt tüketimini mutlaka arttıracaktır ama fark edilir düzeyde mi arttırır bilemiyorum.
Sadece şöyle düşünüyorum. 50 kg %1 etki ederse 15 kg. en fazla %0.5 etki etsin diyelim.
Yılda 2000 lira benzin harcıyorum. Elde edeceğim tasarruf 10 lira.
Bizim araçlarda nasıldır bilmiyorum ama eski araçlar için, eğer sürücünün depoyu yarım bırakma gibi bir alışkanlığı varsa hava ile temas eden yerler paslanırdı. (Uzun vadede, 8-10 yıl gibi bir süre) Bu nedenle depo dibinde oluşan tortu yakıt sistemini tıkadığında araba kafa sallar, gaz yemez ve bazen de yolda kalırdı. Geçici çözüm ise depo kapağını açıp, yakıt hortumundan geriye hava pompalayıp depodan fokurdama sesini duymaktı.
Şimdi, depom 10 yılda paslansa, bu günün yılda 10 liradan 100 lira yapar.
Eğer bu gün bir depo temizletmenin veya yolda kalmanın maliyeti 100 lirayı geçiyorsa ki geçiyordur, ben depoyu dolu tutmayı tercih ederim. Depoyu dolu tutmanın başka avantajları:
- Yolda Opet (veya sürekli müşterisi olduğunuz başka petrol) e yetişebilirmiyim endişesi yok.
- Benzine zam geldiğinde yüzünüzde bir Polyanna gülümsemesi olabiliyor
- Acaba kışın şehirler arası yok kapanırda (Örnek: Eskişehir - Bursa arası mezit dereleri kapanır bazen) içeride ısınacak benzinim olurmu kış günü diye endişe olmuyor
vs. vs.
Ha, 'arabayı sıfır alırım, 5 sene sonra da satarım' bu arada da depo falan paslanmaz diyorsanız o ayrı.
'GP nin deposu boşken de paslanmaz' diyorsanız o daha da ayrı, onu hiç bilmiyorum öğrenirsem memnun olurum.
Kriminal
26/02/2010, 09:48
hehe o araba ömür yer. tavsiyene uydum bugün petrol ofisinden yakıt aldım, ilk izlenimim araba gitmek için eskisi kadar gaz istemiyor.
Hakancım kazasız belasız...
'GP nin deposu boşken de paslanmaz' diyorsanız o daha da ayrı, onu hiç bilmiyorum öğrenirsem memnun olurum.
artık depolar metal değil :) dolayısıyla evet paslanmaz
GP COSKUN
26/02/2010, 10:16
Depoyu fullemek yakıt tüketimini mutlaka arttıracaktır ama fark edilir düzeyde mi arttırır bilemiyorum.
Sadece şöyle düşünüyorum. 50 kg %1 etki ederse 15 kg. en fazla %0.5 etki etsin diyelim.
Yılda 2000 lira benzin harcıyorum. Elde edeceğim tasarruf 10 lira.
Bizim araçlarda nasıldır bilmiyorum ama eski araçlar için, eğer sürücünün depoyu yarım bırakma gibi bir alışkanlığı varsa hava ile temas eden yerler paslanırdı. (Uzun vadede, 8-10 yıl gibi bir süre) Bu nedenle depo dibinde oluşan tortu yakıt sistemini tıkadığında araba kafa sallar, gaz yemez ve bazen de yolda kalırdı. Geçici çözüm ise depo kapağını açıp, yakıt hortumundan geriye hava pompalayıp depodan fokurdama sesini duymaktı.
Şimdi, depom 10 yılda paslansa, bu günün yılda 10 liradan 100 lira yapar.
Eğer bu gün bir depo temizletmenin veya yolda kalmanın maliyeti 100 lirayı geçiyorsa ki geçiyordur, ben depoyu dolu tutmayı tercih ederim. Depoyu dolu tutmanın başka avantajları:
- Yolda Opet (veya sürekli müşterisi olduğunuz başka petrol) e yetişebilirmiyim endişesi yok.
- Benzine zam geldiğinde yüzünüzde bir Polyanna gülümsemesi olabiliyor
- Acaba kışın şehirler arası yok kapanırda (Örnek: Eskişehir - Bursa arası mezit dereleri kapanır bazen) içeride ısınacak benzinim olurmu kış günü diye endişe olmuyor
vs. vs.
Ha, 'arabayı sıfır alırım, 5 sene sonra da satarım' bu arada da depo falan paslanmaz diyorsanız o ayrı.
bizim araçlar ve artık bir çok araçta metal depo kullanılmıyo hem depo hem yakıt boruları artık plastikten bakalitten imal ediliyor
cemal arslan
26/02/2010, 10:16
işim gereği sık sık şehir dışına giderim ve eskiden beri alışkanlık olacak ki depoyu genelde fullerdim....dim dedim çünkü artık aracım yok :)
ancak ne ilginçtir bir çok kez denedim ve bunda o kadar çok eminim ki...
full depo hatta tıka basa dolu depo...da buharlaşma az olacağı için daha fazla yol alıyor...tezine şiddetle katılıyorum...
bir çok kez denedim. pompa attığında bıraktığımda yaptığım yol km hesabı ile full tıka basa yol km hesabı çok farklı çıkıyor.
misal atıyorum. pompa attı. 100 km gittim sallıyom 13 kuruş yaktı.
full tıka basa taşana kadar dolduruyorum 100km gidiyom 10 krş yakıyor.
ister inanın ister inanmayın ama ben bunu defalarca denedim ve iddia ediyorum ki full depo ile gitmek ekonomi yaptırıyor.
bugüne kadar buna bir cevap bulamamıştım ama yukarıdaki bir yazıda full depoda buharlaşma daha az olacağı için yazısını görünce aradığım cevabı bulduğum için bende yazma gereği duydum.
birde düzeltme yapalım depolar artık metal değil geneli plastik bu yüzden paslanma yada korozyon olmaz....
O paslanma olayları kalmadı artık metalden dolayı :)
Bende depoyu geçen doldurdum 141 lira aldı :****( ağlassamı yaksammı kendimi napsam