Orijinalini görmek için tıklayınız : Grande Punto 1.4 dynamic 2007 direksiyon arıza ışığı yanıyor ne yapabilirim?
maksimus99
22/11/2009, 23:15
merhaba bana yardımcı olabılcek bırılerii varmı...arabayı bınıp kontagımı cevırdıgımde kırmızı renkte bır dıreksıyon ışığı yanıyor ve gosterge panelımde ıngılızce olarak " have power steering checked see handbook " yazıyor vıtre dıreksıyon agırlasıp sağa sola donmuyor...bır ıkı kere kontagı acıp kapattıgımda ısık yanmayıp arız vermedıgınde calısıyor eskısı gıbı...yalnız bu sefer dıreksıyonumu sağa dondururken ağırlasıyor ve tıtreme yapıyorrr...servıse goturdugumde 2000 tl cıvarında masraf ıstedıler bunun baska bır cozum yolunu bılen arkadaslarımın yardımı ıstıyorummm
GP COSKUN
22/11/2009, 23:54
malesef kötü haber
cıty motor arızası meydana gelmiş
grande puntoların bilinen en kronik arızası bu
aracınızın garantisi yoksa işiniz biraz zorlaşıyor ama
baskı yapıp diretip fiat müşt hizmetleriyle görüşen bazı arkadaşlarımız aracları garantide olmadığı halde garantiden değiştirdiler
sizde bu yola başvurabilirsiniz en son ihtimal 2000 tl yiödeyip değiştireceksiniz
cıty motoru değiştirilmeden arızanın giderilme şansı üzülerek söylüyorumki yok
çok geçmiş olsun
saygılar
https://forum.grandepuntotr.com/teknik-yardim/10473-fiata-davayi-aciyorum-tek-eksigim-yardimlariniz-6.html iyi okumalısın...geçmiş olsun...aslında tamiri var ama uğraşacak adam lazım...ince işler elektronik ve tecrübe işi...bu işe el atan ustalar ileride iyi para kazanacaklar...o kesin...araştırmalarıma göre en çok arıza yapan şu resimde gördüğünüz röleler sağ ve sol siyah kübik *ler...kerameti 3-5 lira cinsinden ...ama ne hikmetse komple değişime gidiliyor...pire için deve gidiyor arkadaşlar...ve sakın gerekmedikçe sürekli city* yi açık kullanmayalım (benim fikrim) çünkü CİTY açıkken röleler daha büyük bir gerlim altındadır normale göre ve daha çabuk yıpranma arızalanma durumu ortaya çıkıyor...diye düşünüyorum...
maksimus99
23/11/2009, 00:33
tşk edrım verdıgın bılgılerın ıcın.....cok saol ama burda servıse mı dıretıcezzz bunu garantıden czelım dıyeee.yada musterı hızmetlerınden mı cozucezzz...nasıl halledıcezzz
maksimus99
23/11/2009, 00:40
pekii bu arızayı halledınce bır daha yapma sansı var mı aracın ??????
chngrrrrrr
23/11/2009, 00:54
malesef var
başlıkları iyi okursan forumda birkaç tane daha konu var bu arızayla ilgili ...umarım cevap bulabilirsin...
maksimus99
23/11/2009, 01:22
boyle sıkıntıyla bır daha karsılasmamak ıcın aracı yaptırıp elden cıkarmak mı gerekıyor o zaman...ne yanii fiatt iyi araba üretemıyor demek oluyor bu
Aslinda bende ayni kanidayim.ciyt arizasi benimde basima geldi. Ve yemin ederim aracima gönül rahatligiyla binemiyorum. Acaba yine bozulurmu diye. Paranoyak oldum. Aractan gelen sesleri denlemeye basladim sürekli.ilk arizayi garanti kapsamindan yaptik. Ama garanti bitii. Işte korkularim şimdi basladi
maksimus99
23/11/2009, 10:45
direksiyon ışıgını yanması bu anlamamı geıyor......cıty arızası mı demek yaniii....soyle bır sey var bırde her defasında arıza vernıyor araç...ama eskıden nadır yapıyordu sımdı ıse kontagı 3-4 kere acıp kapatmadan gecmyor...bana yolda gıderken her hangıbır arıza cıkarır mıı??
GP COSKUN
23/11/2009, 10:49
valla siz ne kadar inanmak istemesenizde kendinizi avutmaya çalışsanızda bu bir cıty arızası bunu kabullenmeniz gerek
maalesefki değişimden başka yapacak bir şey yok
saygılar
https://forum.grandepuntotr.com/teknik-yardim/10473-fiata-davayi-aciyorum-tek-eksigim-yardimlariniz-6.html iyi okumalısın...geçmiş olsun...aslında tamiri var ama uğraşacak adam lazım...ince işler elektronik ve tecrübe işi...bu işe el atan ustalar ileride iyi para kazanacaklar...o kesin...araştırmalarıma göre en çok arıza yapan şu resimde gördüğünüz röleler sağ ve sol siyah kübik *ler...kerameti 3-5 lira cinsinden ...ama ne hikmetse komple değişime gidiliyor...pire için deve gidiyor arkadaşlar...ve sakın gerekmedikçe sürekli city* yi açık kullanmayalım (benim fikrim) çünkü CİTY açıkken röleler daha büyük bir gerlim altındadır normale göre ve daha çabuk yıpranma arızalanma durumu ortaya çıkıyor...diye düşünüyorum...
Daha evvel o konularada yazmıştım. Bir çok kişi bu konuda bilgili kişilerde aynı şeyi söylüyor. sistem aynı. Gösterdiğiniz açı sensörünün devresidir. birde onun sensör kısmı var. Esas bozulan kısım sensör kısmı 6 tane (sanırım) birbirine sürtünen platin olması muhtmel uclar var. Altısıda direksiyonun açısına göre okuduğu değeri devre kartına gönderiyor. Devre kartıda bu değerleri işliyor. ona göre servo motora akım gönderiyor. kart işlemcisinde kayıtlı programa göre açı değerini işleyerek mesela aracın hızına göre direksiyonun sertleşmesi gibi programındaki şekilde işleyerek servo motora gönderir. Bu bozulması zor. Esas bozulan kısım acı sensöründeki platin ayaklar. 1. ve en sık arıza acı sensörüdür. Türkiye yollarında ki titreşimler direksiyon ve tekerlere gelen darbeler azda olsa orayıda etkiliyor. buda zamanla yıpranmasına sebeb oluyor. 2. sorun sebebide gelen akım değerine göre servo motorun dönüşü. Eğer tekeri mesela park yaparken kaldırıma yakın durdunuz direksiyonu cevirmeye kalktınız ama teker dönmüyor. bu durumda kartın gönderidiği akım servo motorun ısımasına sebep olur. akım ve sıcaklık bir seviyeye geldiğinde devre korumaya alır kendini ve açıp kapanmaya başlar.(mesela dedğim örnekte karşılaşmış kişiler hala tekerin takıldıgını anlamayıp ısrar ederlerse kısa süre sonra direksiyondan tireşim ve ses gelir sebebi korumadır.) diğer bir örnekte yolda cukurların tekerlere verdiği döndürme darbeleridir.
Sonucta citynin bu olaylarda etkisi yoktur. Bu olaylar hepsi olur. City nin tek zararı diyebiliceğim şey yukarda verdiğim örnekte oldugu gibi tekerin takıldıgını hissetmemenizden gelen etkidir. Çünkü city açık ken direksiyon çok yumşadıgından özelikle park halinde tekerin takıldıgını hissetmek zorlaşır. Ama zarar miktarı değişmez. Bu nedenle direksiyon arızası için tekşey, mümkün olduğu kadar çukur ve darbelerden korumak, aracı park ederken dikkat etmek. Ve mümkün ise tam sağda ve tam sola dönük halde direksiyonu bırakmamak.
Açı sönsürü ve devreyi içeren kutunun maliyetinin 150-200 tl geceğini sanmam ama servo motor lar pahalıdır. direksiyondaki gibi bir servo motor rahat 1000 tl vardır. Fiat ın hatası toyota gibi açı sensörü ve devre kutusu ile servo motoru ayırması gerekli idi. En azından en sık arıza yapan açı sensörünü 300-400 tl gibi fiyatlar ile değiştirirdik.
punto elx2001
23/11/2009, 11:43
tam bir bucuk yildir gostergedeki o kirmizi direksiyon ile yasiyorum, yaptirmadim yaptirmayacagim, su an bir sorunum yok (alisincada direksiyon normal geliyor) direksiyonun agir olmasindan baska bir sorun yok.
maksimus99
23/11/2009, 11:51
Tmm iyi guzelde ben yaşamak isterim ama kontagi her cevirdigim de hata verip yaniyor ve direksiyon donmiyor saha sola bir kac denemeden sonra vermiyor hata.sizde nasil oluyorrr..yolda giderken de ariza verir saga sola donmezse pekiii
punto elx2001
24/11/2009, 16:10
benim direksiyon ariza isigi devamli online yaniyor, direksiyonda saga sola donuyor
KaMiKaZe
24/11/2009, 22:24
benim araç garantili 5 sene boyunca city i kapatmıyacam bakalım bir sıkıntı olucakmı ?
ÇANAKKALE
30/12/2009, 20:36
aynı sorun bendede başladı ışık yanmaya ve yol bilgisayarında ikaz ediyor.çalıştırıp ilerlediğimde ikazlar sönüyor.sadece sensörlerinmi değişmesi lazım yoksa direksiyon ünitesinin komplemi.yardımsı olursanız sevinirim.yol bilgisayarına türkçe menü yüklenebiliyormu
GP COSKUN
30/12/2009, 21:55
aynı sorun bendede başladı ışık yanmaya ve yol bilgisayarında ikaz ediyor.çalıştırıp ilerlediğimde ikazlar sönüyor.sadece sensörlerinmi değişmesi lazım yoksa direksiyon ünitesinin komplemi.yardımsı olursanız sevinirim.yol bilgisayarına türkçe menü yüklenebiliyormu
servise gidip göstermeniz gerek
arkadaşlar bu sorunun asıl kaynağı fiat ın kendisidir,kendinizi boşuna strese de sokmayın aracınızın garantisi dolmuş bile olsa serviste ısrarcı olun,benimde garantim bittiği halde garantiden yaptırdım.
monster_89
31/12/2009, 02:04
dün servisteydim ve ustayla muhabbet ederken bu city motoruyla ilgili de konuştuk ve ustanın sölediği şunlar oldu.. eskiden çok sorunlar yaşadık bu konuda ama şimdi fiat direksiyon motorlarına ömür boyu garanti getirdi.. yani hiç korkma bi sorun olduğunda garanti olmasa bile değişim yapılıyor.. ama tabi birazda servisine göre değişir dedi. ama sonuç olarak ömür boyu garanti geldiğini söyledi. ben ustanın yalancısıyım tabi ama durum böyle=)
maksimus99
31/12/2009, 10:01
evet kardeşş...benimde aynı sorunla basladı ..anahtarı kontaga sokup actıgımda dıreksıyon ısaretı cıkıyordu ve dıreksıyon kılitlenıyorduu....sonradan bunu sıklıkla yapmaya basladıı...servıse gıttıgımde bır kutu degısecegını soyledıı... degıstırelım dedım fıyatı duydugumda sok oldumm....musterı hızmetlerını aradım ve durumu anlattımmm...anlıycan servısıne ısrar eder dıretırsen ıyı nıyet garantısı altında yardımcı oluyorlarrr
ÇANAKKALE
03/01/2010, 15:05
müşteri hizmetlerine sorunumu anlattım ilgilendiler.1 saat sonra çanakkale miller otodan aradılar ve ilgileneceklerini aracımın güncellenmesi gerektiğini belirterek salı gününe randevu verdiler.sonucu paylaşıcam sizlerle.
aslında arıza yapan küçük bir sensör.ancak ünitenin tümünü değiştirmeleri veya ünitenin değişmesi saçma tabi buda müşterinin değil fiat ın sorunu bence.
sorun çözülmüş işte ne güzel. Fiat ta odun değil arkadaşlar adının lekelenmesini ister mi? Biraz usulden konuşmak yeterlidir.
ÇANAKKALE
05/01/2010, 13:04
bu gün çanakkale miller otoya gittim arkadaşlar city sorunumu anlattım.ilgilendiler ve direksiyon ünitesini iyi niyet garantisi kapsamında değiştireceklerini ifade ettiler.parçanın siparişini verdiler parça geldiğinde arayıp çağıracaklar.şimdilik beklemedeyim gelişmelerden sizleride haberdar edicem.yalnız küçük hesaplar yapıp servis haricinde bakım yaptırmayın sakınçşimdiden miller otoya ve servis çalışanlarına teşekkürler.......
stotinka
05/01/2010, 15:24
2006 model 2007 şubat trafiğe çıkışlı 1.4 starjet 95bg aracım city arızası verdi 2 ay önce servise gittim garanti süresi bittiği için city motorunun maliyetinin 2.000._tl olduğunu söylediler. tabiki değiştirmedim çünkü city motoru arızası benim hatam değil kanatindeyim g.punto nun kronikleşmiş arızası bu. daha sonra fiat müşteri hizmetlerini aradım saolsunlar çok ilgilendiler aracımın km sini sordular km si 28.000 de ve km nin düşük olduğunu söyleyerek 2 ay önce gittiğim servis kanalıyla siparişin verildiğini ve CİTY MOTORUNU ücretsiz olarak değiştireleceğini söylediler FİAT a TEŞEKKÜRLER.
Garantin varsa servise git bendede yaniyordu bugun gittim direksiyonu degistiriyorlar
dün servisteydim ve ustayla muhabbet ederken bu city motoruyla ilgili de konuştuk ve ustanın sölediği şunlar oldu.. eskiden çok sorunlar yaşadık bu konuda ama şimdi fiat direksiyon motorlarına ömür boyu garanti getirdi.. yani hiç korkma bi sorun olduğunda garanti olmasa bile değişim yapılıyor.. ama tabi birazda servisine göre değişir dedi. ama sonuç olarak ömür boyu garanti geldiğini söyledi. ben ustanın yalancısıyım tabi ama durum böyle=)
sayın çağıl,
sanırım manisa şendildeki ustalar size böyle söylediler. doğru mu?
benim grandepunto 2006 model. direksiyon sorunu var. enriko alibertiye götüreceğim. eğer onlar sorunu çözmezse şendile götüreyim. sanırım şendil çözer.
aslans77
21/01/2010, 21:29
evet arkadaşlar aynı sorunlar benim aracımda da meydana geldi şu an sadece bir kaç telefon görüşmesi yaptım bakalım inş. dava açmak zorunda kalmam. para verir yaptırırsamda bundan sonra fiat diye bir marka benim için olmayacak vede hiçkimseye tavsiye bile etmeyeceğimede eminim.
SpyHunter33
24/01/2010, 13:23
Fransa da bir arkadaşım var adaşım :) onun da kız arkadaşının 2006 model eski kasa puntosu bunun kullandığı bir sırada arıza yapmış ona da 1000 euro gibi bir maaliyet söylemişler. Fiatın yabancı forum sitelerini araştırın ca kronikleşmiş bu sorun için bazı öneriler söylenmiş ki oda ilk sayfada verilen rölelerin değiştirilmesi aynı röleyi 3 euro gibi bir fiata alıp değişimini kendisi yapmış ve sonuç harika...Yani denildiği gibi pire için yorgan yakılıyor...