PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Polis ve kimlik sorgulaması hakkında

berkeraaa
10/10/2009, 02:31
arkadaşlar bu aksam basımdan geçen ilginç bir konuyu sizlerle paylasmak ve bir iki sey sormak istedim...saat 8 sularında bir arkadaşımla izbe ve karanlık bir yerde oturmuş sohbet ediyorduk ki yanımıza bir hyundai accent yanasti iki kisi telsizlerinide göstererek polis olduklarını söylediler ve kimliklerimizi rica ettiler.verdik gbt mize baktılar aracı incelediler ve tesekkür edip gittiler..sonuc biim durduk yerde canımız sıkılmış oldu...sizlerinde basına bu tarz olaylar geliyormu acaba?? Yoksa bu benim kaderimmi :D kaldıki orda su dakikadan sonra bi suç unsuru oluşsa direkt olarak beni şüpheli durumuna sokarlar... Sizler bu tarz uygulamaları doğru buluyormusunuz acaba ??

deltree
10/10/2009, 02:58
Şimdi polis arkadaşların günlük gbt bakma zorunlulukarı var sanırım 100 civarı birşeydi.
İstanbulda koca otobüsleri durdurup (Belediye yada Halk Otobüsü) herkese tektek bakıyorlar. Ve bunu her akşam iş çıkışında yapıp ortalama 20 dk kaybetmenize sebep oluyorlar. Otobüsle eve gittiğim dönemde 3 gün arka arkaya başıma gelmişti. Homurdananlar oluyor ama fayda etmiyor elinde alet otomatiğe bağlamış amcalar.

Erdem Bozdağ
10/10/2009, 04:35
Kesnlikile katılıyorum Cihana.Benim de başıma gelior bazen onlar sorgulamayı yaparken ben de muhabbet edıyorum ve cok degısık anıları oluyor gercekten

OzzY
10/10/2009, 05:08
yazın evin bahçesinde yolun kenarında sigara içiyodum saat 4 filan bi accent yanaştı iyi geceler genç polis, burdamı oturuyon dedi evet dedim sigara kaçamağımı dedi evet dedim devam etti evin giriş kapısının önünde durdu sanırım kapı açık olunca gitti. kimlik vs istemedi ama polis olduklarını zannetmiyorum çünkü hırsızlar çok dolaşıyo ve genelde sivil değil normal polis arabaları devriye geziyo. dikkatli olmak lazım kimin kim olduğu hiç belli değil

GP COSKUN
10/10/2009, 09:27
valla şahsen bu kontrollerden memnunum sizinde memnun olmanız lazım
demekki polis görevini yapıyor
düşünsene sizin sokakta dün akşam arabana hırsız girseydi şimdi ne diyecektin
ulan bu kadar polis var birisi bile gece devriye gezmiyor
toplumun huzur ve refahı için polisi sevin

mustafaf
10/10/2009, 09:51
ben bu durumdan cok memnunum.bızım burda aksamları arabasını alan denız kenarına cekıyor.kımısı kız arkadasıyla, kımısı arkadaslarıyla beraber oturup sohbet muhabbet edıyorlar.polısde yarım saatte bır gelıp, yenı gelen aracların kımlık sorgulamasını yapıyor.durum boyle olunca, kımse taskınlık yapmaya cesaret edemıyor.sonuc olarak herkes huzurlu bır sekılde vakıt gecırıyor.kımlık ısterkende gayet kıbar bır sekılde, rıca edıyorlar.muhabbet ettıgınızde aslında bunun sızın guvenlıgınız ıcın yapılan bır uygulama oldugunu anlıyorsunuz...

femoli
10/10/2009, 10:04
Valla herkese katılıyorum :) Gbt kontrolü çok güzel bir olay ama durduk yere seni suçlu durumuna düşürüp konuşmaları ile tavıları ile sert tepkilerle iş yapanlarıda kınıyorum ...

Biz 5 arkdaş etlik'in gözde yeri aşşağı eğlencede gezerken bir transit geldi yanımızda durdu ve bizi polis aracına bindirdiler merkeze götürdüler kimliklerimizi aldılar kodese attılar ne oluyor diye birbirimize sorduk ama ne telefon var ne bişi her şeyi aldılar bir saat bekledik sonra saldılar ve tek kelime etmediler temiz çıktınız daha ne istiyorsunuz dediler :S bizde allah razı olsun ya temiz çıkmasaydık sonra ne yapardık diye kendi kendimize sevindik :) sizce bu hakmı hukukmu kaybettiğin vakitemi, tekrarrdan yürüdüğün yolamı, suçlu gibi araça bindirildiğimizemi yoksa daha ne istiyorsunuz temiz çıktınız ya cevabınamı yanalım :)

serdar2362
10/10/2009, 10:44
Valla herkese katılıyorum :) Gbt kontrolü çok güzel bir olay ama durduk yere seni suçlu durumuna düşürüp konuşmaları ile tavıları ile sert tepkilerle iş yapanlarıda kınıyorum ...

Biz 5 arkdaş etlik'in gözde yeri aşşağı eğlencede gezerken bir transit geldi yanımızda durdu ve bizi polis aracına bindirdiler merkeze götürdüler kimliklerimizi aldılar kodese attılar ne oluyor diye birbirimize sorduk ama ne telefon var ne bişi her şeyi aldılar bir saat bekledik sonra saldılar ve tek kelime etmediler temiz çıktınız daha ne istiyorsunuz dediler :S bizde allah razı olsun ya temiz çıkmasaydık sonra ne yapardık diye kendi kendimize sevindik :) sizce bu hakmı hukukmu kaybettiğin vakitemi, tekrarrdan yürüdüğün yolamı, suçlu gibi araça bindirildiğimizemi yoksa daha ne istiyorsunuz temiz çıktınız ya cevabınamı yanalım :)

Bundan 40 sene önce Etlik'te toplasan 20 ev vardı. Sen de 40 ev. Şimdiki polis karakolunun yerinde ahırdan bozma bir ev ve toplam 3 polis 2 bekçi görev yapıyordu. Hırsızlar cirit atıyor kimse bişey yapamıyordu. Zaman geçti orada şimdi 843535 kişi (2007) yaşıyor.
Uzatmayalım. Büyük şehirlerde bu kalabalığın emniyeti ve huzuru için gerekli polislerimizin sayısı az. Gece yada gündüz her an uygulama yapmak zorundalar ki kötü niyetli kişilerin meydanı boş görmesini engellemek için.

Herhangi adli bir durumu olmayan arkadaşların böyle uygulamalar karşısında kesinlikle gocunmaması, gücenmemesi ve hatta yardımcı olması gerektiğine inanıyorum. Hepimize huzurlu yaşamak dileğiyle.

femoli
10/10/2009, 10:54
Ben görevlerini yapmalarından yanayım ama karşındaki insanada ben patronum sen ırgat ne dersem yapacaksın tarzındaki muameleler yanlış ,elbette yapacaklar bu onların görevi ama görevlerini daha iyi yapabilirler daha nazik daha çabuk ve daha güzel..:)

pdr42
10/10/2009, 10:58
arkadaslar haksız ve sacma uygulamalr bazen yapılıyor ama polisin kesinlikle bu sekilde davranmasına gocunmayalım yarın bir iş gelince basımıza ilk polisi suclarız bıraın gorevlerini yapsınlar

serdar2362
10/10/2009, 13:33
Haklısın. Her meslekte olduğu gibi bu meslektede karaktersizler var.

erhan
10/10/2009, 14:37
evet bazen sorunlar oluyor ancak polisin suçu önleme görevi olduğundan süpheli gördüğü herkesin kimlik bilgilerini kontrol etmesi gerekiyor. ha bunu yaparken karşındaki insanıda rencide etmeden yapacaksın o başka bir konu. fakat şuda unutulmamalı ben suçlu değilim neden benim durduk yere kimliğim kontrol ediliyor diye düşünmemek gerekiyor. kimsenin alnında suçlu yada suç işlemeye meyilli veya aranıyor diye yazmıyor. bu arada teknoloji ile birlikte hızlı bir şekilde kimseyi mağdur etmeden bilgiler sorgulanabiliyor. eskiden yazı yaz faks çek cevabını bekle hele birde köyde kayıtlıysan yandın bir hafta nezarette sonuç gelsin diye bekle. sonuç olarak iki tarafında birbirlerine karşı saygılı ve anlayışlı olması gerekiyor.

Riddle
10/10/2009, 14:43
Resmi arabayla gelen dışında ; Polis resmi veya sivil olsun harektlerinden şüphleneiyorsanız kimlik sormak sizin de en doğal hakkınız. Özellikle sivile kimlik kesinlikle sorulmalı.

Bu arada kontrol geceleri kesinlikle gerekli . Yurdışındayken o çok modern gördüğümüz Avrupa ülkelerinde yola resmen barikat kurup(7-8 araçla bi kaçı zırhlı) arama yapıldığını gördüm.

Sonuçta poliste bu yurdun insanı elbette görevini suistimal eden olabilir ama bu sayının en fazla 1000 de 1 lerde kalacağını düşünmekteyim.

Punto_Can
10/10/2009, 15:02
kız arkadaşım abidinpaşa tarafında oturuyo, onu eve bıraktığım zaman her 3-4 günde bir bizde gbt ye tabii tutuluyoruz, ama hep farklı kişiler denk geliyo :) ben uygulamadan gayet memnunum ve hiç de kocunmuyorum, sonuçta orası sessiz sakin bir semt ve çoğu zaman vukuatlı bir bölge olarak adını duyurması, bu uygulamanın ne kadar yerinde bir davranış olduğunu gösteriyor.
ama bunun tam aksine çankaya gibi bir semtte yunuslar tarafından durdurulup camı açınca "ehliyetini ver lan!!" kelimesini duyduktan sonra verdiğiniz tepkiye karşılık o geceyi nezarette geçirme ihtimalinizde var :D

batuhann80
10/10/2009, 15:22
kontrollerin sıklıgı iyi birseydir.hiç yorulmam usanmam isterse günde 10 kere durdursunlar..
ama femolinin yasadıgını anlıyorum,bu cok aşşagılayıcı bir durum.
oturdugum bölgenin asayişi jandarma tarafından yapılıyor.
ve gercekten jandarmanın davranısıyla,polisin davranısı arasında daglar kadar fark var...

anvil
11/10/2009, 11:56
memleket o kadar kötüye gidiyorki, hergün gazetelerde hunharca cinayetler, meydanlarda olaylar, vs. vs. o yüzden denetimlerin sıkılaştırılması lazım. bizlerin de yardımcı olması lazım.