Orijinalini görmek için tıklayınız : Sürücünün can düşmanı
GP COSKUN
17/09/2009, 01:42
1- GÖZ KAPAKLARININ AĞIRLAŞMASI KAPANACAK DURUMA GELMESİ
2- ARACI YOL ŞERİT ÇİZGİLERİNİN İÇİNDE TUTAMAMAK YOLDA GEZİNTİ
3- ESNEME VE GÖZLERİ OVUŞTURMA
4- HALİSÜNASYONLAR VE HAYAL GİBİ ŞEYLER GÖRMEK
5- ARACIN DEVRİNİN DÜŞMESİ YAVAŞ YAVAŞ BAYILMASI GAZ PEDALINI HİSSETMEME
6- VİTES DEĞİŞTİRMEME İSTEĞİ SİNYAL VE SELLÖKTÖR YAPMAYA ÜŞENME ERİNME
gündüz yolculuklarında 45 dakikalık mola yeterli bir zamandır
ancak
gece yolculuklarında yukarıda sıraladığımız olaylar aksetmişse en az 2 saat uyku öngörmekte uzmanlar
hatta bu sürenin trafik kurallarında bile yeri var
4 saat devamlı kullanım = 2 saat dinlenme
kamyonlarında takometreleri bu kurala göre ayarlanmıştır
bilgilerinize
biz uzun yol şöförlerinin arasında bir söz vardır
yoldaki en büyük düşman
can düşmanı uykudur
uykuyla asla şaka olmaz
yalnız olmazsam sorun yaşamıyorum ama geçen izmir ankara arasında sonlara doğru yoruldum biraz gece olmasınında etkisi vardı tabii 15dk*2 kere mola verdim.
cuma gün 15:30da dönüş yapıcam sanırım bu sefer daha çok molalı gitmem lazım.
İnsanın uykusu gelir gibi olduğu zaman aracı durdurup temiz bir hava alması, yakını biri ile telefonda konusması, aracı havalandırması, bir 10-15 dakka kafa dağıtması iyi olur. Bu şekilde anlık gelen uykuyu atlatabilirsiniz ama uyku 2. kere basarsa o zaman gerçekten uykunuz var demektir ve aracı müsait bir yere çekip uyumak en güzelidir :)
Torpido gözünde yedek energy drink var, +2 saat daha kazandırıyor insana.
GP COSKUN
17/09/2009, 10:20
torpido gözünde yedek energy drink var, +2 saat daha kazandırıyor insana.
sen yinede fazla güvenme o enerji içeceklerine
ben şahsen 2 tane red bull u peş peşe vurupta uyuya kalip yoldan çikanini gördüm
uyku geldimi 2 saat falan hikaye yani
serdar2362
17/09/2009, 11:37
sen yinede fazla güvenme o enerji içeceklerine
ben şahsen 2 tane red bull u peş peşe vurupta uyuya kalip yoldan çikanini gördüm
uyku geldimi 2 saat falan hikaye yani
Geçmişte uzun yola çok çıkardık. Gece yarısı 2 gripin işi çözerdi. Şimdi düşününce ne kadar yanlış yaptığımızı anlıyorum. Şimdi enerji içeceği var. Onuda denedim. Çok fazla artısı olmadığı gibi yorgunluğu daha sonra 2 katına çıkararak davetiye çıkarıyor. Uyku geldimi gerisi boş. Akıllı olmak lazım. :closedey::sleep2:
poyraz_o
17/09/2009, 12:04
güzel bir paylaşım çok teşekkürler...
Bende kamyoncuların gripin kullandığını duymuştum en iyisi müsait bir yerde biraz kestirmek ben birgün anamurdan dönerken silifke erdemli arasında uyku bastırdı tırtar'a kadar gideyim orada biraz kestireyim diye düşünüyordum 2-3 km vardı önümdeki aracın fren yaptığını farkettiğimde çok geçti frenledim ama arkadan çarptım adam hiç durmadı bastı gitti benim aracın tampon ve farın biri değişti aracım hyundai accent idi
emrequzel
18/09/2009, 09:20
Wlla bende bi arada 2-3 sn de olsa direksiyon basında uyuya kaldıgımı hatırlıyorum.ama allahtan duz ve bos bi yoldu da bişi olmadı.. Dikkat etmek lazım kendıne guvenmıyosan trafiğe cıkmamak gerekr
GP COSKUN
18/09/2009, 09:41
kendine güvensen dahi eğer uykun varsa yatacaksın kardeşim
yoksa direksiyon başında uyursan ölürsün
genelde böyle konuşuyoruz ancak direksiyon başına geçtiğimiz zaman en büyük hatayı yine bizler yapıyoruz. 'ben biraz daha dayanırım, uyumam. ne kaldıki şunun şurasında' diye kendimizi kandırıyoruz ve kaçınılmaz son oluyor. en iyi ihtimal şarampole yuvarlanmak ve uyumaya devam etmek (ben orta refuje düşmüş ve uyumaya devam eden bir taksici görmüştüm :) ).
ister gece olsun ister gündüz uzun süreli araç kullanımı dikkati dağıtmakta ve anlık tepki vermemizi geciktirmektedir. geceleri bu duruma daha sıklıkla rastlanmaktadır. bu nedenle belirli bir periyot aralığında aracımızı durdurup 5-10 dakika dinlenmek, hava almak, vb. hareketler yapmak lazım diye düşünüyorum. en azından aracın motorunu da bu sayede dinlendirmiş oluyoruz.
GP COSKUN
18/09/2009, 10:57
Asliun da şu nefes filminde komutanin askerlere uyuduklari için bağirdiği bir sahne var
işte oradaki konuşmayi cd lere dağitip bütün sürücüler gece yollculuklarin da her yarim saatte bir bunu dinletmeli
düşünsenize devamli başinizda komutan bağiriyor
(uyursan ölürsün,sen uyursan ölürsün ,sende uyursan ölürsün ,istanbullu uyursan ölürsün ,ankarali sende uyursan ölürsün uyursaniz ölürsünüz )
direksiyon başına uyumanın nasıl kötü bir şey olduğunu kötü bir şekilde tecrübe edindim. yorgunluktan ve birkaç gecelik uykusuzluktan sonra gecenin 4'ünde araba kullanıyordum. öyle bir uykuya daldım ki pat diye bir anda rüya görmeye başladım. rüyamda da gözlerimi kapatmamla beraber kaldığım yerden rüyamda araba kullanmaya devam ediyorum. 5 saniye geçmedi büyük bir sarsıntı ile uyandım. uyandığımda farkettim ki arabamla otoyoldan çıkıp sağdaki tepelik tarlaya uçmuşum. uçmuşum çünkü arada kocaman suların aklmasını sağlayan kanal vardı (refüj deniliyodu galiba). kendime geldiğimde araba hala gidiyordu sonra doğrultup tekrar yola girdim. allah korusun takla bile atabilirdim. hatta 50 metre geç yoldan çıksam az ilerdeki göprü ayağına bodoslama girecektim.
ne yaparsanız yapın uykunuz geldi mi kaçışınız yok. istediğiniz kadar idare edemiyorsunuz. bir noktadan sonra pat diye bayılıyorsunuz.
serdar2362
18/09/2009, 14:26
Bu konuya ek olarak. SÜRÜCÜNÜN İLK DÜŞMANI UYKUSUZLUK İKİNCİ DÜŞMANI KARARSIZLIK diyorum.:yawn::sleep_10::sleep2::shifty:
ibrahim06
07/08/2011, 22:52
yanımızda sıcak suyu ve kahveyi eksik etmemek lazım
erosistanbul
08/08/2011, 00:44
güzel ve yararlı paylaşım için teşekkürler.
Punto_Can
08/08/2011, 00:45
ibrahim abi konuyu hortlatmışsın :)
siverek-ankara arası 1000km yolda 1 kere aksarayda 30dk'lık mola veriyorum o kadar :)
hiç uykum gelmiyor desem yeridir, çünkü araba sürmekten inanılmaz zevk alıyorum, sürdükçe mutlu oluyorum :)
Ben genelde uzun süre araç kullanabiliyorum ama yine de uzun yola çıktığımda şu cihazı kulağıma takıyorum. Gerçekten çok işe yarıyor herkese tavsiye ederim.
https://www.ucuzshop.com/img/p/856-1135-large.jpg
Fiyatı da 3.90'lira çok uygun.
WiSTaRiA
08/08/2011, 02:15
Varya arkadaşlar konuların tarihine hiç bakmadan yazılan yazıları okuyordum ve merhum serdar abimizin yazılarına gelince tüylerim diken diken oldu... Dedim hayırdır onun userıyla acaba müzeyyen ablamı girdi diye ama can kardeşim ibrahim abi konuyu hortlatmışsın deyince fena oldum.... Allah rahmet eğlesin....
Gerçekten unutulmuyacak bir konu... Aman uykusuz yola çıkmayalım arkadaşlar...
Varya arkadaşlar konuların tarihine hiç bakmadan yazılan yazıları okuyordum ve merhum serdar abimizin yazılarına gelince tüylerim diken diken oldu... Dedim hayırdır onun userıyla acaba müzeyyen ablamı girdi diye ama can kardeşim ibrahim abi konuyu hortlatmışsın deyince fena oldum.... Allah rahmet eğlesin....
Gerçekten unutulmuyacak bir konu... Aman uykusuz yola çıkmayalım arkadaşlar...
bende vefat ettikten sonra aracını görmüştüm gerçekten içim burkuldu. önceden sürekli görüyordum hatta farlarını nereden aldığını falan soracaktım nasip olmadı.
Allah rahmet eylesin.
WiSTaRiA
08/08/2011, 03:38
Unutulmuyor ama alışılıyor cancım...
fatihhhh
08/08/2011, 17:03
madem hortlamış.
uyumakla olan anı ve düşüncelerimi yazayım.
acemi şöförüm(2006 nisan).
broadwayım var.
erzurumdan ankaraya sürüyorum.
arkada annem.
elmadağ yokuşunda, ankaraya az kalmış.
bir sarsıntı ile uyandım.
annem arkada ben önde uyumuşuz.
ani bi manevra ile yola girdim.
bu seferde damperli bir kamyonun arka tekerleklerine bindiriyordum.
son anda gene kurtuldum.
vademiz dolmamış, ölmedik. amaa ölümü haketmiştik.
bir şeyi bilmekle, idrak etmek arasında fark vardır.
uykulu şekilde araba kullanmanın tehlikeli olduğunu hep bilirdim ama hiç idrak etmemiştim.
taaa ki uykulu şekilde araba kullanıp, uyuyup, yoldan çıkana dek.
antalyadan dönen acemi arkadaşımada aynı hikayeyi anlattım ve onu çok ciddi şekilde uyardım
e tehlikeli ve en sinsi düşman uykusuzluktur diye.
dinlemedi beni.
yolda bir gürültüyle uyanmış, karşı şeride girmiş.
hemmen toplamış.
yolculuk bittiğinde ön tamponda dikine büyük bir göçük varmış.
neye çarptığını bile bilmiyor.
siz siz olun, uykusuz araba sürmeyin.
5 dk kaldı dayanırım demeyin.
"AKILLI İNSANLAR, BAŞLARINA GELENLERDEN DERS ALIR.
DAHA DAHA AKILLI İNSANLAR, BAŞKALARININ BAŞLARINA GELENLERDEN DERS ALIR"
farukileri
13/08/2011, 12:50
görünce yazayım dedim...iki defa yolda gözlerim kapanıp tekrar açıldığında(allaha şükür ki bir kaza yapmadım) direk olarak kenara çekip bir süre kendime gelmeye çalıştım yüzüme su çarpıp yanıma su ve/veya kahve alıp devam ettim.Ancak şu var ki kafein belirli bir noktaya kadar götürüyor sizi,bir noktadan sonra uykunun açılması için çikolata ve türevlerinden tüketilirse eğer enerji kazanımı söz konusu olacağından uyku açılır ve daha dikkatli bir şekilde gidersiniz.Kana çok hızlı bir şekilde karışıp kan şekerini artırdığı için dikkati de artırmış olur(uykusuz gecelerde ders çalışmada uyguladığım bir yöntemdir bu).
Bu yazdığım uykum geldiğinde kenara çekip uyumuyorum anlamına gelmesin,kesinlikle o konuya çok dikkat ederim.Uykum geldiğinde kesinlikle en yakın yerde kenara çeker uyumam gerekirse uyuyorum,ya da uzun yola gideceksem ve yol üstünde tanıdık bir yerde durabilme imkanım varsa yolu ikiye bölüp o şekilde gidiyorum.Denizli-İstanbul arasını bu şekilde bölmüştüm ve çok da iyi geldi tek başıma gittiğim için.