PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÖTV indirimi bizleri nasıl etkileyecek

pdr42
16/03/2009, 23:52
ötv indirimi ile sıfır arabada 5 milyara yakın bir indirim söz konusu oluyor gerci fiatın sitesini inceledigimde fiyatları yukarı cıkarmıslar yada ben yeni farkediyorum 1.4. active 5 kp 26000 de 5 milyar ile 21 oo0 olacak bu durumda bizim araclar 15 ooo binemi dusecek sizler ne dusunuyosunuz

pettro
17/03/2009, 00:09
15000 de çok herhalde 10000 e düşer

mustafaf
17/03/2009, 10:16
dun aksam bır arkadasıma, otv ındırımınden once lıste fıyatı 38.500TL olan, Fıat Bravo Dynamıc 1.6 105HP Multıjet aracı 31.250TL aldık.dedıgınız gıbı Grande Punto 5K 1.4 77HP Actıve ıcın de 21.500TL fıyat verıyorlardı...

akin78
17/03/2009, 10:48
Her ne kadar bu ötv indirimi 3 ay sürecek olsada 2.el araçların değerini çok eritecek.Arabasını ötv indiriminden önce 20 bin liraya alan kişi değer kaybını göze alıp aracını 15 bin liraya satabiliyordu ama ötv indirimiyle birlikte 15 bin liraya alan 12 bin liraya bile satsa 2.elde kaybı yinede diğer kişiden az.Dolayısıyla 2.el çok daha sıkıntılı günlere gebe.Umarızki bu 3 aylık sürede çok araç satılmaz :)

e_cag
17/03/2009, 11:12
Bakınız: forumun geçen hafta katılan üyeleri:( Neyse ki eski aracımı takasa bırakarak aldım. İkinci elde olan/olacak düşüşü hesaba katınca zararımın nispeten azaldığını düşünüyorum. Sadece bayinin bu konuda tek kelime etmemesi ağırıma gidiyor...

usermm1
17/03/2009, 11:48
bu kadar sert iniş 2.el piyasa miyasa bırakmaz. vergi indirimi güzel birşey ama keşke dolaylı vergiler(ötv, kdv vs) ne bu kadar çıksaydı nede inseydi.

uygar ülkelerde verginin çoğunluğu gelirden(dolaysız vergi) alınıyor, bizim gibi giderden değil. tabi bizde devlet kayıtdışını yokedemediği için dolaylı vergiler abarıyor. inişler çıkışlar insanları mağdur ediyor.

bizim gibi arabasını kısa bir süre önce alanlar kendini enayi gibi hissedecekler. arabasını satanada artık Allah yardım etsin.

narkoz30
17/03/2009, 15:12
35000ytl ye 2007 model mercedes b150 veriyorlar. 2.el

OzzY
17/03/2009, 15:52
2 ay öncede veriyolardı :)

dagored
17/03/2009, 15:52
Bir süredir takip ettiğim bir araba;

GRANDE PUNTO 3K 1.4 TURBO T-JET 120 HP SPORT 6AB ESP ABS ECC AJ

Ötv indiriminden önce Fiatın sitesinde 30000 küsür bir fiyat yazıyordu, hatta bayilerle telefonda konuştuğumda 28000 civarı bir fiyat alabiliyordum (koç indirimi ile)...

Ama şimdi ne kadar yazmışlar web sayfalarında; 33000!

Çok güzel! bir ÖTV indirimi yapmışlar tebrik etmek lazım kendilerini!

narkoz30
17/03/2009, 15:58
Fiat ın sitesindeki fiyatlar gerçekten çok abartılı ya sıfır gp alacağıma örnegin 1 yaşında veya 2 yaşında b150 alırım daha iyi değilmi yani ne varsa mercedes te var
Bizim ailede yaşlılarımız hep belli bir süre sonra mercedes alıp son duraklarının bu araç oldugunu söylüyorlar en az benim hatırladığım kadarı ile 3 mercedes var 2 si clasic araç nerede ise 1977 model amcalarım dayılarım da sırada onlar da yeni c180 düşünüyorlar sıfırı 36000 euro cıvarına gerilemiş. Para olsa yada alacakları tahsil etsem bende b150 ye geçerdim whalla :)

ozzy ben bilmiyordum 2 ay önce 35000 e verdiklerini yoksa kredi çeker zıplardım ama GP den de memnunum hani. belki 40 a merdiven dayayınca bizde bir c180 alırız umud edelim kriz çabuk geçsin ekonomi canlansın.

mustafaf
17/03/2009, 16:07
Bir süredir takip ettiğim bir araba;

GRANDE PUNTO 3K 1.4 TURBO T-JET 120 HP SPORT 6AB ESP ABS ECC AJ

Ötv indiriminden önce Fiatın sitesinde 30000 küsür bir fiyat yazıyordu, hatta bayilerle telefonda konuştuğumda 28000 civarı bir fiyat alabiliyordum (koç indirimi ile)...

Ama şimdi ne kadar yazmışlar web sayfalarında; 33000!

Çok güzel! bir ÖTV indirimi yapmışlar tebrik etmek lazım kendilerini!

Fıat, resmı websıtesındekı fıyatları henuz guncellemedı.bu yuzdendır kı dun aksam, 31.250TL 'ye aldıgımız Bravo Dynamıc 1.6 Multıjet 105HP hala lıstede 38.500TL gorunuyor...

dagored
17/03/2009, 16:15
Fıat, resmı websıtesındekı fıyatları henuz guncellemedı.bu yuzdendır kı dun aksam, 31.250TL 'ye aldıgımız Bravo Dynamıc 1.6 Multıjet 105HP hala lıstede 38.500TL gorunuyor...

ÖTV indirimi henüz belli değilken ne kadar yazıyordu sitede ve sen ne kadara alabiliyordun onu da öğrenmek lazım...

ÖTV indiriminden önce hafif bir indirim, sonra güzel bir bindirim yapsınlar, sonrasında da fiyatlarını güncellesinler, ve ÖTV indirimi yaptık desinler!

e_cag
17/03/2009, 16:16
Bu arada, yeni vergi avantajları hatrı sayılır seviyede olduğundan, Tofaş'ın bayi iskontolarını geri çektiğini duyuyorum.

femoli
17/03/2009, 16:20
Yani pek değişen olmadı devlet karına fiat ortak oldu yani burada kazanan yine fiat yada otomobil firmaları :)

mustafaf
17/03/2009, 16:21
ÖTV indirimi henüz belli değilken ne kadar yazıyordu sitede ve sen ne kadara alabiliyordun onu da öğrenmek lazım...

ÖTV indiriminden önce hafif bir indirim, sonra güzel bir bindirim yapsınlar, sonrasında da fiyatlarını güncellesinler, ve ÖTV indirimi yaptık desinler!

otv ındırımı bellı degılken, bahsettıgım arac sıtedekı fıyat lıstesınde, yıne 38.500TL olarak gorunuyordu.bayıler ıse pazarlıkla 37.000TL'ye verıyorlardı.sansımızı oldu bu otv ındırımı.bız normalde bu hafta aracı 37.000TL ye almayı planlıyorduk.subat ayının ortasından berı gorusuyorduk.boyle bır avantaj olunca, gayet guzel oldu...

ayrıca sunuda eklemek ıstıyorum; Grande Punto 5K 1.4 77HP Actıve ıcın yıne dun aksam verdıklerı fıyat 21.500TL.o da lıstede 26.000TL gorunuyor...

ABNEW
17/03/2009, 16:22
Ötv indirimi 2. eli tabiki etkileyecek ama bu etki sıfır araç farkı kadar da olmaz.Yani 5000TL lik indirim ikinci ele de aynı şekilde yansımaz.Örneğin bu indirimden önce 20000TL ye satılan bir kullanılmış araç şimdi 18000-19000TL ye rahat satılır.Tabi bu benim fikrim:)

dagored
17/03/2009, 16:27
Yani pek değişen olmadı devlet karına fiat ortak oldu yani burada kazanan yine fiat yada otomobil firmaları :)

İşte benim anlatmak istediğimde bu Mehmet...

Başka markaları bilemem ama Fiat ÖTV indirimi yapmadı bence, sadece küçük bir indirim yaptı...

narkoz30
17/03/2009, 16:30
Ötv indirimi 2. eli tabiki etkileyecek ama bu etki sıfır araç farkı kadar da olmaz.Yani 5000TL lik indirim ikinci ele de aynı şekilde yansımaz.Örneğin bu indirimden önce 20000TL ye satılan bir kullanılmış araç şimdi 18000-19000TL ye rahat satılır.Tabi bu benim fikrim:)
Fikrinize katılıyorum örneğin 20000tl ye satılan 2.el bir araç ötv indirimi gibi 5000tl birden düşse piyasada kaos olur zaten araç sahipleri şu anda satma girişimini ertelemiş görünüyor bu indirim sanırım kalıcı da olabilir 3 ayda otomotiv sanayisi düzelmez bence çünkü yeni oto alacaklar hep yazı bekliyor insanları bu indirimle birlikte başka indirimler gelebilir mi? beklentisine sokacaklar sonra hepten şaşıracak herkes mesela benim gp den zararım yaklaşık 2000ytl ancak kullandıgım için sorun yok bana aldıgın fiyata ver deseler vermem çünkü yeniden almak için temiz araç aramak satın alma prosedürleri noter trafik cart curt buna verecek vaktim yok :)
yani bazı şeyler para ile ölçülemez zaten iş de yok bol bol xbox360 ımda oyun oynuyorum oyuna her zaman vakit varrr.

femoli
17/03/2009, 16:31
İşte benim anlatmak istediğimde bu Mehmet...

Başka markaları bilemem ama Fiat ÖTV indirimi yapmadı bence, sadece küçük bir indirim yaptı...
İndirimi kendi lehlerine çekip bunun reklamı ile yararlanıyorlar . Aslında verilen oran dorultusunda indirilmedi kendi iskontoları ile birlikte 4 hatta 5 bin lira oynayacakken sadece 1 yada 2 bin oynuyor ..

palombaro
17/03/2009, 17:32
dun aksam bır arkadasıma, otv ındırımınden once lıste fıyatı 38.500TL olan, Fıat Bravo Dynamıc 1.6 105HP Multıjet aracı 31.250TL aldık.dedıgınız gıbı Grande Punto 5K 1.4 77HP Actıve ıcın de 21.500TL fıyat verıyorlardı...

ötv nın sıfıra etkısı ortada , sıfırın fıyatı dustugu ıcınde ıkıncı ele etkısıde bu kadar olmasada olacaktır bence.
daha once 37bın e dustuklerını soylemıssınız yanı 5.750 lıra karla almıssınız , ıkıncı elınede bu mıktarın yarısı kadar düşer gibi gelıyor bana.

OzzY
17/03/2009, 17:42
Fiat ın sitesindeki fiyatlar gerçekten çok abartılı ya sıfır gp alacağıma örnegin 1 yaşında veya 2 yaşında b150 alırım daha iyi değilmi yani ne varsa mercedes te var
Bizim ailede yaşlılarımız hep belli bir süre sonra mercedes alıp son duraklarının bu araç oldugunu söylüyorlar en az benim hatırladığım kadarı ile 3 mercedes var 2 si clasic araç nerede ise 1977 model amcalarım dayılarım da sırada onlar da yeni c180 düşünüyorlar sıfırı 36000 euro cıvarına gerilemiş. Para olsa yada alacakları tahsil etsem bende b150 ye geçerdim whalla :)

ozzy ben bilmiyordum 2 ay önce 35000 e verdiklerini yoksa kredi çeker zıplardım ama GP den de memnunum hani. belki 40 a merdiven dayayınca bizde bir c180 alırız umud edelim kriz çabuk geçsin ekonomi canlansın.
2 ay kadar önce bi tanıdğıa bakıyoduk ozamanda o civardaydı fiyatlar, b150 çok tavsiye edilen bi araç değil performansı nedeniyle yani hızlı gitmiyodan ziyade gitmiyo :D kesinlikle kullanmadan almayın.

akin78
17/03/2009, 17:52
Fiat yönetimininde internetle ne kadar ilgili !! oldukları ortada.Diğer firmalar güncellemek için yarışırlarken Fiat olayın farkında bile değil.İşte kurumsallaşamama ve müşteriye verilen önem bu kadar.

onur1907
17/03/2009, 18:45
Fiat yönetimininde internetle ne kadar ilgili !! oldukları ortada.Diğer firmalar güncellemek için yarışırlarken Fiat olayın farkında bile değil.İşte kurumsallaşamama ve müşteriye verilen önem bu kadar.

bu farkındalık meselesı işlerine gelen bişey oldugundan olabilirmi..

civcivx
17/03/2009, 18:45
ÖTV indiriminin gerçek anlamıyla fiyatlara yansıyacağını düşünmüyorum. Firmalar belki hemen olmasa da önümüzdeki birkaç hafta içinde gelen yoğun taelbe paralel olarak fiyatlarını yukarı doğru çekip, ÖTV farkını tamamen olmasa bile hatırı sayılır miktarda kapatacaklardır. Hele öyle 15 Haziran'a kadar falan fiyatların aynı kalacağını tamamen hayal olarak görüyorum.

Maalesef, ülkemizin her alanında zihniyet böyle. Ben bugüne kadar vergi indirimlerinin halka yansıdığını hiç görmedim desem, yalan sayılmaz. Gıda sektöründe KDV %18'den %8'e indi, hangi firma fiyatlarını indirdi? Giyim sektörü de aynı şekilde yaklaştı olaya. İndirmleri kendilerine yonttular.

Daha bugünkü Hürriyet'in arka sayfasında Audi'nin yarım sayfa ilanı var. A3 Sportback 19.300 Euro'dan başlayan fiyatlarla diye. Sabah saatlerinde ise Audi'nin sayfasında fiyatlar güncelleniyor yazıyordu. Şimdi baktığımda en ucuz A3 Sportback 1.6'nın fiyatı (ÖTV indirimli) 22.460 Euro.
https://www.audi.com.tr/fiyatlar/fiyatlistesi.asp

ince5757
17/03/2009, 18:57
Samsun Birmot benim arabaya aralık sonunda 19 vermişti dün sorduğumda 16 verdiler.Nasıl ama.Acrive dizel 75 lik puntoya 25,500 demişlerdi şuan 25,200 dediler.Tabi bunlar pazarlıksız telefonda yapılmış konuşmalar.Ama ikinc elde ne olursa olsun benim arabamda 16 milyar etmez,komik rakamlar bunlar.

pdr42
17/03/2009, 22:39
Yeni fiyatlar

grande punto 3k 1.4 fire 77 hp fun dab abs ac aj 23.000
grande punto 3k 1.4 starjet 95 hp fun dab abs ac aj 24.080
grande punto 3k 1.4 turbo t-jet 120 hp sport 6ab esp abs ecc aj 28.600
grande punto 3k 1.3 multijet 75 hp fun dab abs ac aj 25.860
grande punto 3k 1.3 multijet 90 hp fun dab abs ac aj 26.980
grande punto 5k 1.4 fire 77 hp active dab abs ac 22.570
grande punto 5k 1.4 fire 77 hp fun dab abs ac aj 23.860
grande punto 5k 1.4 fire 77 hp dynamic 4ab abs ecc 23.860
grande punto 5k 1.4 starjet 95 hp fun dab abs ac aj 24.940
grande punto 5k 1.4 starjet 95 hp dynamic 4ab abs ecc 24.940
grande punto 5k 1.4 starjet 95 hp emotion 6ab esp abs ecc aj 26.230
grande punto 5k 1.4 turbo t-jet 120 hp dynamic 4ab esp abs ecc 26.450
grande punto 5k 1.3 multijet 75 hp active dab abs ac 25.430
grande punto 5k 1.3 multijet 75 hp fun dab abs ac aj 26.720
grande punto 5k 1.3 multijet 75 hp dynamic 4ab abs ecc 26.720
grande punto 5k 1.3 multijet 90 hp active dab abs ac 26.510
grande punto 5k 1.3 multijet 90 hp fun dab abs ac aj 27.790
grande punto 5k 1.3 multijet 90 hp dynamic 4ab abs ecc 27.800
grande punto 5k 1.3 multijet 90 hp emotion 6ab esp abs ecc aj 29.090

siromar
17/03/2009, 23:07
Benim farkettigim arabası olan herkes ötv indiriminden hafif de olsa bir rahatsızlık duymus durumda. Sebebi de elimizde olan araçların 2. ellerinin de dusecek olması. Ama benim gibi arabasını satmayı dusunmeyen biri icin pek rahatsız edici degil. Hatta ötv indiriminin acıklandıgı gunden once de 2. el araba almış biri olarak:) (2006 Otomatik 68000'de en full Kalosa 14000 verdim) Bence Ötv indirimi cok yerinde bir karardı. Deli gibi piyasada para donuyor bu aralar. Millet fırsat bu fırsat dedi ve cıkardı yastık altından paralarını sonunda. Tamam 1 hafta once alanların içi burkulmuştur. "Tuhh be" demişlerdir ama sonucta o para devletimize gitti onun bunun cebine degil (umarım Oyledir)
Cok can sıkmamak lazım hersey olacagına varır. Tek şu kriz başımızdan defolup gitseydi...

civcivx
17/03/2009, 23:32
Şu sıralar aracını satmak isteyenin, -eğer yerine yeni araba almayacaksa tabii- birkaç ay ertelemeside tabii ki fayda var. Ama bu fiyat indirimi, kanunda yapıldığı oranda sıfır araçlara yansıyacaksa (şu an bazı istisnalar haricinde öyle olduğu da görünüyor), aracını 2.elde satmak isteyenler açısından sıkıntı yok. Sonuçta yeni aracı 3-4 bin lira indirimli alacak, eskisini de o kadar indirimli satması sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum. Elde var sıfır yani :)

Ama şunu da eklemek istiyorum: Bizim insanımız indirim var diye, ihtiyacı bile olmayan şeyleri veya bütçesini aşan şeyleri almaya pek meraklıdır. Aklında olmayan bile araba almaya kalkışabilir. Son dönemde, kullandıkları ev kredileri yüzünden sıkıntı yaşayanlara otomobil kredisi kullananlar da katılmaz umarım.

Aşağıdaki mesaja da bir ekleme yapayım: İlker'in dediği gibi, 15 Haziran'dan itibaren otomobil bayilerini oldukça sıkıntılı günler terkar bekliyor, buna göre hazırlıklı olurlar inşallah. Aslında aylardır sıkıntı yaşayan sektöre böyle birden bire yardım eli! uzatılmasının ardında başka hesaplar olduğu apaçık ortada ama forumda siyasi içerik yasak, biliyorsunuz ;)

iongun
17/03/2009, 23:37
Daha öncede baska konuda yazmısdım fiat daha önce liste fiyatı uzerınden 2 3 hatta 4 mılyar ındırım yapıyordu artık onu yapmıcak yada cok az yapacak ve bayıler bu yoldan guzel para kazanacaklar.Tabıkı arabası olanlar bu ındırımden rahatsız cunku elındekı aracın degerı dustu.Ama haklılar yarın bırgun paraya ıhtıyacımız olsa arabamızı satmaya kalksak ne olcak.Bu indirim bu kadar keskin olmamalıydı bence.Yavaş yavaş indirilseydi daha iyi olurdu.3 ay sonra ne olacak bayıler yıne araba satamıyacak ozamn ne yapcaklar merak ediyorum.

narkoz30
18/03/2009, 11:18
Sıfır alacağıma her zaman 2. el alırım 22000ytl ye aldıgım arabanın fiyatı 29000 ytl ye düşmüş 33.750 den 29 000 e düşmesi aradaki ötv farkını karşılıyormu bilemeyecem ama şimdi olmuş olsaydı 7000 ytl fazla verip hem garantili sıfır hem de yeni model 2 yaş daha genç arabaya binmeyi elbette tercih ederdim. Durumu sıfır alacak kadar olmayan arkadaşlar elbette benim gibi 2. elden vazgeçmeyeceklerdir.
Bence yazın sıfır araç satışı durur 2. el satışı patlar çünkü dolara zam gelirse bir süre sonra ötv indirimi de hikaye olacak tüm fabrika girdileri dolarla çünkü :) ya fabrikalar zam yapacaklar yada üretimi durdurup kilit asacaklar. Bence doların gidişatını frenlemek lazım yoksa kısa zamanda yüksek satış elde etmek ileri aylardaki kar marjlarını baskılayacak hatta frenleyecektir. Bunları bilmek için ekonomist olmaya gerek yok.
İthal ettiğimiz ürünler bunlar ancak
yurtdışına satılan araçlar elbette ülkemize gelir getiriyor unutmayalım iç piyasa durma noktasındaysa dış piyasa da durma noktasında görünüyor general motor dolayısıyla opel de batma noktasında mesela.
Fiat ın bu kalitede arabaları ile tüketicinin diğer firmalara tercih sebebi olamayacağını görüyorum. (Tüm dünya için geçerli bir durum)

mustafaf
18/03/2009, 11:53
ufak bır dıpnot ekleyeyım, bayıde satıs muduru abımız, otv ındırımınden sonra aracların, ındırımden oncekı fıyatlardan daha yuksek fıyatlara cıkacagını soyledı.dolayısıyla ıkıncı el aracını satmak ısteyen arkadasların, ındırımden sonrasını beklemelerını tavsıye ederım...

orhanokay
18/03/2009, 12:39
Grande Punto 5K 1.4 77HP Active ıcın 21.300 TL e fiyat aldık. Kaporamızı verdik. Fiyat cok iyi ama tek araç olduğundan bahsediyorlar, başka araç yokmuş. Baska renk, doseme, opsiyon vs yok, alirsanız alın dediler :S Böyle bişey olabilir mi? Fabrikada nasıl araba olmaz ya ????

akin78
18/03/2009, 13:46
Bence bu ötv indirimi 3 aydan daha fazla sürer otomotivciler bastırır uzatırlar yıl sonuna kadar.

ABNEW
18/03/2009, 14:41
ufak bır dıpnot ekleyeyım, bayıde satıs muduru abımız, otv ındırımınden sonra aracların, ındırımden oncekı fıyatlardan daha yuksek fıyatlara cıkacagını soyledı.dolayısıyla ıkıncı el aracını satmak ısteyen arkadasların, ındırımden sonrasını beklemelerını tavsıye ederım...

Haklısın Mustafa, önceden de belirttiğim gibi döviz kurlarındaki artış buna neden olarak gösterilecektir doğru olsa da olmasa da.Hatta bence bu üç aylık sürenin ilerleyen haftalarında araç fiyatları artmaya başlar gibi:) Bayiler öncelikle üretilmiş modelleri satmaya çalışacaklardır.Yani stokları sıfırlayıp yeni üretim araçlar getirecekler.Tabi bunlar için daha fazla fiyat isteyecekler,

Bence sıfır araç alacaklar zaman kaybetmeyip işlerini halletmeye baksınlar:)

orhanokay
18/03/2009, 16:16
katılıyorum.

Bence sıfır araç alacaklar zaman kaybetmeyip işlerini halletmeye baksınlar:)

pdr42
18/03/2009, 21:18
bu ötv indimri uzamasa bile fabrikalar uzattık kampanyası ile kendileri indirim yapmaya baslarlar yukarıda 21300 den bahsediliyor 5k active icin liste fiyaıtna baktıgımızda 1 milyar fazla gozukuyor dolaysıyla kampanyayı surdurebilriler ..

kukart
18/03/2009, 23:30
bugün birmot (samsun) a gittim
ben aracın S2 si 25 civarı
takasta benm araca (2006) 16 verdiler
durum vahim

pdr42
18/03/2009, 23:33
takasta ucuz verirler 1ooo tl ustu dusun 17 bin ozaman benm araaba ne kadaar 13 liramı

Stalker
18/03/2009, 23:59
Bence ötv indrimi sonrası sıkıntılı günler abartılı hatta alınmasınlar palavra... Şu anda ellerinde 3ay veya daha fazla birikmiş araç bolluğu var, markadan markaya, modelden modele değişir. Bu araçlar ister yerli montaj ister ithal olsun döviz kurları düşükken üretilen araçlardı ve maliyetlerle TL cinsinden daha düşüktü. ÖTV olayı kalkınca tabiiki fiyatlar artacak, bence bazı modellerde stoklar cok daha hızlı eriyecek ve 3 ay dolmadan bu artış fiyatlara yansıyacak.
AMA bu demek değildirki firmalar son aylardaki sıkıntının aynısını çekecekler, şu anda hepsi krizi biliyorlar ve ona göre üretim adetleri var. Birçoğuda izinler olsun, işçi çıkarmaları olsun kendilerini düşük üretim adetlerine göre çoktan ayarladılar. Ötv durumunun biteceği tarihte şimdiden belli ondan şapa oturma durumu da olmayacak tabiri caizse. Ellerinde bir daha bu kadar büyük miktar stok sorunu olacağınıda zannetmiyorum. Artık krizin süreceğini düşünerek pozisyon alıyorlar sonuçta.

Sonuç olarak paranız varsa ya da ödeme gücünüz varsa araç sıfırlamak için ideal zaman şu an. 2.el satan arkadaşlar kızmasın ama bu 3 ay allah size sabır versin maalesef fiyatlar düşecek, sonuç itabarı ile ser piyasa. Ancak 3 ay sonra 2.el fiyatı taleple birlikte bana göre ötv indirimi öncesinin bile üstüne fırlayabilir sonuçta hem sıfırların fiyatları yükselecek hem de pazarda sıfır araç talebi bir nevi doyacak ve geride kalanlar 2.ele saldıracak.

Not: 2.el takas ile araç satan servisler bu durumdan bence çok faydalanacak. Hemen hemen hepsi takas araçları ötv indirimi bitene satmaya kasmayıp, indirim sonrası ucuza kapadıkları araçları pahalıya satacaklar...

civcivx
19/03/2009, 10:33
Aslında indirim-damping-kampanya gibi lafların insanlar üzerinde yarattığı bilinen ilk heyecanının etkisi yavaş yavaş geçince, gerçekler daha iyi görülmeye başlanacak.

Bana göre bu indirim istenen sonucu getirmeyecek. Ne yani, ülkedeki sıkıntılar, ekonomik kriz sadece arabaların fiyatı 3-5 bin lira yüksek diye miydi yani? Tamaaam fiyatlar indi 3-5 bin lira, kriz bitti haydi alışverişe, haydi bankalara gidip kredileri çekmeye, mi diyecek insanlar? Eğer öyle ise, bu ülkede zaten kriz yokmuş.

Zamanla göreceğiz.

Zatoichi
19/03/2009, 11:19
Nihayetinde bu ÖTV indirimi rüyasının sırları tüketici tarafından ivedilikle çözülmüş gibi görünüyor. İndirim içerisindeki bindirimler kimsenin gözünden kaçmadı. Bu da günü kurtarma adına üreticiler tarafından uygulanan bir strateji ve haklı yönleri de yok değil. Çünkü ötv indiriminin gecikmesi nedeniyle firmalar kendi başlarının çaresine bakıp cüzi de olsa indirim yoluna gitmişlerdi. Ötv indirimiyle birlikte üzerlerindeki bu ağır yük azıcık hafiflediğinde hemen ötv öncesi indirimlerini azalttı ya da tamamen ortadan kaldırdılar.

Tabi bu durum firmadan firmaya farklılık gösterdi. Stok yönetimi konusunda iyi performans sergileyen ve stoklarında çok araç biriktirmemiş olan firmalar indirimlerde temkinli davrandılar. Bun karşın üretim kapasitesi yüksek ve stok hacmi geniş, büyük oranda da dolu olan firmalar indirimin hakkını verdiler. Burada özellikle Hyundai markası dizel segmentinde indirimin hakkını tam anlamıyla vermiş gibi duruyor. Accent Era 1.5 crdi aksesuarsız versiyonu 20 bin civarından, klimalı versiyonu da yine 20,5 bin TL gibi bir rakamdan satışa sunuldu.

Öte yandan ben krizin otomobil fiyatlarıyla doğrudan ilgili olmadığı yönündeki görüşlere pek katılmıyorum. Bu kriz yoksulun değil sermayenin kriziydi. (hoş yoksul ya da orta direk tarihte hiç bir zaman bir krizin sebebi olmadı gerçi:)

Bu sermayenin de büyük bir kısmını otomotiv sektörü oluşturuyordu. Bu nedenle alınan bu ötv indirimi önlemi kriz içerisinde başrolü oynayan otomotiv üreticilerini kapsaması nedeniyle doğrudan krize dönük bir önlem ya da iyileştirme denilebilir. Bu yüzden otomotiv sektöründeki canlılık kapsadığı diğer tüm yan sektörlerde de (örneğin yakıt, otomotiv üzerinden elde edilen kamu gelirleri, servis, yedek parça, araba yıkamacıları ve hatta aksesuar satan, ses sistemi satan firmalar vs vs diye uzar) bir canlılığa sebep olacak.

İkinci elde araba satışını erteleme, sıfırda kampanyaları takip etme günüdür bence. Hele de konu dizel olduğunda, 60-70 bin km deki 2.el dizel araçların 18.5-19 bin TL den satıldığı bir durumda 20 bin TL'ye sıfır bir dizel araç tercih etmemek büyük hata olur.

Ayrıca siparişle getirilen araçların hazirana yetişmemesi durumunda fatura kesilerek indirimden faydalanılacağı söylenmiş ama aracın tam anlamıyla satışının yapılmış olması için plakanın da alınmış olması gerekmiyor mu?

everest22
21/03/2009, 13:56
arkadaşlar ocak ayının ilk haftası gp 1.4 fire 77 hb dynamic+dualogıc vites+ kıt+park senserü+motor koruma+kasko hediye 28000 ytl almıştım.egzotik kırmızı renk.geçen gün bayiyle konuştum aynı özellikler 26500 diyor.bu nasıl ötv indirimi.hani 3-4 bin olacaktı.

ABNEW
21/03/2009, 14:42
Mehmet, bayiler ötv indiriminden faydalanıp araçlarına zam yapmaya başladılar.Belki verilen fiyatta bir karışıklık da olmuştur.Araç fiyatı azaldıkça yapılan indirim miktarı da azalmakta,

ötv ile ilgili konulara bakabilirsin daha ayrıntılı bilgi için...

Şimdi Fiat ın sitesine baktım.1.4 fire dyn. dualogic+ kit ile yaklaşık 26000TL ye geliyor.Size önceden verilen fiyatta sanıyorum yaklaşık 2000TL lik bayi indirimi bulunmakta...

Stalker
21/03/2009, 15:32
Güzel ülkemin çakal pazarlamacıları...

fgezgini
22/03/2009, 00:20
Merhaba,
Öncelikle ÖTV ile ilgili oduğunu düşündüğümden bu konuya yazmayı uygun buldum. Tavsiyeye ihtiyacım var. ÖTV kapsamında 28 M. GP Emotion 90bg mi yoksa 29.5 M Bravo Dizel Active'mi. Oldukça kafam karışık, özellikle zamanında 19 Milyara Dizel Active GP leri bile alamazken, Emotion fiyatları 23 Milyara düşmüş vaziyetteyken. Gerçekten de sisteme yapılan bu ani ÖTV müdahalesinin sonuçlarını kestirmek güç.

İlginize teşekkür ederim.

OzzY
22/03/2009, 00:47
bence GP, bravo zayıf kalır bence donanım açısından

ABNEW
22/03/2009, 00:54
Merhaba,
Öncelikle ÖTV ile ilgili oduğunu düşündüğümden bu konuya yazmayı uygun buldum. Tavsiyeye ihtiyacım var. ÖTV kapsamında 28 M. GP Emotion 90bg mi yoksa 29.5 M Bravo Dizel Active'mi. Oldukça kafam karışık, özellikle zamanında 19 Milyara Dizel Active GP leri bile alamazken, Emotion fiyatları 23 Milyara düşmüş vaziyetteyken. Gerçekten de sisteme yapılan bu ani ÖTV müdahalesinin sonuçlarını kestirmek güç.

İlginize teşekkür ederim.

Burada öncelikle belirlenmesi gereken hangi sınıf araç alınacağı.B segmenti GP ile C segmenti Bravo arasındaki en önemli farklılıklar iç mekan-bagaj hacmi ve konfor.Geniş bir araç düşünülüyorsa her şekilde Bravo tercih edilmeli.

Yaklaşık aynı paraya dolu bir GP ile boş bir Bravo alınabiliyor.Tabi baz donanım da olsa Bravonun standartları oldukça iyi.İki araç da yaklaşık aynı performansı sergiler, tüketimleri de çok farklı olmaz.Ancak konfor ve yol sesi konusunda Bravo daha avantajlı.Puntoya göre daha yumuşak amortisörler seçilmesi Bravoyu daha konforlu yapmakta.

Benim tercihim GP olurdu, daha pahalı bile olsa:) Çünkü uzun süredir takip ettiğim ve kullandığım, vazgeçemediğim bir araç punto.Ancak önceden de belirttiğim gibi tercihler doğrultusunda karar vermek en mantıklısı.Rahat, geniş bir araç düşünen aileler için Bravo, biraz daha spor, ufak ve donanıma önem verenler için GP tercih edilebilir...

fgezgini
22/03/2009, 01:12
Teşekkürler, açıkcası bu tür kararlarda, konuşacak ve danışacak kişilerin olması oldukça önemli. Ama ilerde 2. elde sanki GP kaybı daha fazla olur diye korkuyorum.

ABNEW
22/03/2009, 01:27
Bence oranlanırsa Gp daki değer kaybı Bravodan daha az olacaktır.Çünkü daha ucuza satılan ve Tr de gerçekten tutmuş piyasası olan bir araç GP.Tabi tüm modellerde Tofaş-Fiat ın Tr deki imajından kaynaklanan haksız bir değer kaybı bulunmakta...

narkoz30
22/03/2009, 11:02
Bence oranlanırsa Gp daki değer kaybı Bravodan daha az olacaktır.Çünkü daha ucuza satılan ve Tr de gerçekten tutmuş piyasası olan bir araç GP.Tabi tüm modellerde Tofaş-Fiat ın Tr deki imajından kaynaklanan haksız bir değer kaybı bulunmakta...
Size katılıyorum. Örneğin 2000 li yıllarda Dogan aracım vardı ve fiyatı 7000tl civarlarındaydı 2. el olarak aynı zamanda bravo fiyatlarına baktıgımda sıfır olarak yada çok az kullanılmış bravolar 8-9000tl civarındaydı fiyatları şimdi ise çok ucuz ama dandik ve bakımı kolay motor kaporta masrafı ucuz olan dogan-şahin kuş gurubu hala 5-6-7000 liradan alıcı bulabiliyor istanbul dışına ise daha yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Ancak bravo ve marealardan herkes hatta galericiler bile uzak duruyor. 2. elde bence türk kullanıcısı her zaman çokluktan yanadır.
Bu arada mercedes c180k görüyorum şu sıralar yollarda konusu değil ama fiyatları 79000tl imiş sıfır ötv indirimli olarak. Fiyatları burada https://www.mercedes-benz.com.tr/NR/rdonlyres/50C662C3-3221-4696-AC4B-C8E3CEF0D61B/0/C_Prices2_march2009.pdf
Dün de maslakta otodoguş a gittim plazalarında hiçbir aracın kalmadıgını tamamını sattıklarını gördüm. :cool0000: Ekonomi canlanıyor desenize araçlar değer kaybediyor ama ekonomi canlanacak ise varsın kaybetsin.