Orijinalini görmek için tıklayınız : Tek tuşla %10 tasarruf hemde bedava
blackpunto35
17/02/2009, 00:36
arkadaşlar denedim aracımızdaki bir tuş varki bize kolaylık sağlıyor ama bilmeden bu tuşu sürekli açık tutuyoruz gerektiğinde basıp kullandığımızda %10 tasarruf sağlıyoruz bu bilgiyi denemek amacı ile aracımın gazı bitince aracıma 20 ytl. lik gas koydum ve aracım şehir içinde toplam 107.5 km yol aldığını gördüm ardından tekrar 20 ytl. lik gaz koydum ama bu sefer o tuşa basarak yani aracımızın bir özelliğini devre dışı bırakarak kullandım aracımın gazı bittiğinde aracımın 119.4 km gittiğini gördüm şimdi o tuşu söylüyorum...
CİTY MODUNDA DİREKSİYON ÇOK GÜZEL AMA ELEKTRİKLİ OLDUĞU İÇİN MOTORA GÜÇ BİNDİRİYOR BU SEBEB İLE ARAÇ DAHA FAZLA YAKIYOR.
aramızda bazı arkadaşlar muhakkak şöyle diyecektir 30 km. den sonra city devre dışı kalıyor neden daha çok yaksın ki (bende aynı şeyi söyledim :) ) servise sordum ve nedenini öğrendim city modu 30 km de nasıl çalışıyorsa 190 km de giderkende aynı şekilde çalışıyor. bu özelliği sadece park yaparken kullanmanızı öneririm başka arkadaşlarında denemesini mümkünse onlarda sonuçlarını buraya yazsın
allaa ala yuzde 10 iddalı bir rakam bende deneyecegim bakalım gercekten oylemi
bencede city tasaruf açısından değerlendirilirse harcanan yakıt miktarını artırabilir..
şöyleki biraz saçma olacak :P
uzun yolda araçlarımızın az yakmasını da buna bağlayabilir...;
uzun yolda, direksiyonu fazla çevirmediğimiz için yakıt tüketimi en aza iniyor diyebiliriz... :)
Bende city sürekli açık bende bir deneyeyim bakalım anamurun virajlı yollarında ne kadar fark edecek
Doğru bir tesbit, bende city motorunu kullanmıyorum sadece oda her zaman değil park yaparken kullanıyorum hep yakıttan motorun ömrünün uzun olması için.
Devreden çıktığı net olarak söylendiği için, tasarruf da bana saçma geldi. Üstelik bunu test etmek için, aynı hızda belirli bir mesafe yol kateden iki aracın yakıtlarını kıyaslamak gerekir.
%10 çok iddialı bir rakam. %0,1 tasarruf için, onca para harcayan firmaların, bu kadar yük bindirecek bir aleti, araçlarına koyacaklarını da hiç zannetmiyorum...
Yanlış anlama Tuna, seni yalanlamak gibi bir niyetim yok, sadece bana mantıklı gelmedi. Büyük ihtimalle, iki kullanım arasındaki, sürüş tekniğinden kaynaklanmıştır bu durum.
City motorunun kapalı tutulmasının gereksiz güç sarfiyatını engelleyeceğine ben de eminim...
Ama sonucun %10 gibi bir rakam çıkması biraz zor geliyor bana...
Bu konuda Murat'ın dediğine katılıyorum...
Yakıt sarfiyatında yapılan km kadar...Hava sıcaklığı,yolun kuru/ıslak oluşu,trafik yoğunluğu vs. vs. bir sürü etken var...
Elbette elinizden geldiğince dikkatli ölçmüşsünüzdür ama %100 objektif olmanız
zor gözüküyor..
blackpunto35
17/02/2009, 03:18
bu bilgi servise fabrika tarafından verilmiştir bende az bir miktar olacağını tahmin ettim çünkü bu güne kadar bir çok araç sahibi oldum tasarruf için bir çok yol da denedim hepsi tırışka çıktı bende %10 civarında çıkacağını tahmin etmedim ama çıktı kafalardaki bir kaç soru işaretini daha sileyim 40 ytl lik yakıtı 3 günde harcıyorum tamamı şehir içidir drive farkı yoktur yakıt fiyat farkı yoktur iklim şartları birbirine çok yakındı bence bir deneyin bende denemeden önce hadi ya ne kadar farkedecek dedim servis görevlisi bana gülerek bayağı farkediyormuş dene dedi bu yüzden hemen servisten böyle dediler arkadaşlarlar diyeler konuyu açmadım önce denedim sonra yazdım.
city motorunun beslemesini bilen var mı? mesela en basit bir oto buzdolabı 12v 45watt çekiyor.. araçta elektrik çekilen her durumda yakıt etkilenecektir ancak city motoru ne kadar güçle beslendiğini bilmek lazım.. tahminim city nin ancak farlar kadar etkisi olacağı yönünde o da çalıştığı zamanlarda.. 190km ile giderken city nin standby olması gerek aksi takdirde harcanan enerji ne olacak? direksiyon ısınmadığına göre nereye gidiyor enerji? servis elemanlarının efsanesi bence.. saygılar..
mustafaf
17/02/2009, 09:49
ben arabayı aldıgım gunden berı hıc kapatmadım cıty modunu.ara sıra sehır dısına cıktıgımda, otobanda veya uzun yollarda kapalı tuttum.onun harıcınde hıc kapatmadım.boyle bırseyın olması mumkun gıbı gorunuyor fakat, bu kadar fark edermı? orasını deneyıp gormek lazım...
Banada biraz mantıklı geldi, Klimayı açınca klimanın motora yük bindirmesi gibi bişi olabilir bu city in mantığıda Denemek lazım Bende hiç kapatmıyorum ctiy i...
EnginBERK
17/02/2009, 10:07
ben araci aldigimdan beri hiç açmadim bile :)
Evet tuna city performansıda etkiliyor kalkış esnasında yani öyle kendi aramızda kalkacağımız zman hep city kapatırım mutlak bir performans hissi veriyor .. Bu gayette tabi yakıta etkisi olur ama % 10 mu olur onu bilemem ...
extanbul
17/02/2009, 10:25
her gün okula gidip geliyorum,izmit e. Bugun deneyeceğim bu olayı. haftasonuna kadar netleşir durum, çünki hesaplıyorum her zaman yakıt miktarını.
ugurozer
17/02/2009, 11:23
BENCE YANLIŞ TESPİT BUNLAR, CİTY MOTORU ARAC HAREKET HAİNDE DEGİLKEN VEYA COK DUSUK HIZDA SEYİRDE İKEN ANİ CEVİRMELERDE BELKİ BİRKAC KW ARACTAN CEKEBİLİR ANCAK DUZ YOLDA BUTUN GUCUNUZLE SERİ OLARAK SAGA SOLA CEVİREMEYECEGİNİZ İCİN ARACTAN GUC ÇEKMEYECEKTİR, AYRICA ARACINIZ HIZLANDIGI ANDA BU MOTOR DEVREDEN ÇIKIYOR. HİÇ ÇIKMASA SUREKLİ GUC CEKSE BİLE HARCADIGI GUC EN FAZLA 1 KW OLUR ODA BİNDE BİRE FALAN TEKABUL EDER AMA MALESEF BOYLE BİR İHTİMALDE YOK. Guzel dusunceler irdelemeler ancak bu seferlik yanlış tespit.
Şöyle bir örnek vereyim: Bir kişi zayıflamak için rejim yapıyor birkaçgün sonra havadan dolayı üşütüyor ve kendi kendine 'Ben rejim yapmayım rejim hastalanmama neden oluyor' diyor.
Bence yukardaki mantık da aynı başka faktörlerden dolayı (trafiğin daha sıkışık olması, yükün daha ağır olması gibi) nedenlerden araba daha az yakmış ancak bu tarafınızca city modu kapatılınca az yakıyor şeklinde yorumlanmıştır bence. Bu tür teorilerle değerli vaktimizi boşa harcatmayın lütfen.
Vakti boşa harcama konusuna katılmıyorum, Yüzde 1 etkisi olsa forumdaki 100 kişi 10bin km kapatsa toplamda 10bin km tasarruf olur.
Şöyle bir örnek vereyim: Bir kişi zayıflamak için rejim yapıyor birkaçgün sonra havadan dolayı üşütüyor ve kendi kendine 'Ben rejim yapmayım rejim hastalanmama neden oluyor' diyor.
Bence yukardaki mantık da aynı başka faktörlerden dolayı (trafiğin daha sıkışık olması, yükün daha ağır olması gibi) nedenlerden araba daha az yakmış ancak bu tarafınızca city modu kapatılınca az yakıyor şeklinde yorumlanmıştır bence. Bu tür teorilerle değerli vaktimizi boşa harcatmayın lütfen.
blackpunto35
17/02/2009, 12:55
Şöyle bir örnek vereyim: Bir kişi zayıflamak için rejim yapıyor birkaçgün sonra havadan dolayı üşütüyor ve kendi kendine 'Ben rejim yapmayım rejim hastalanmama neden oluyor' diyor.
Bence yukardaki mantık da aynı başka faktörlerden dolayı (trafiğin daha sıkışık olması, yükün daha ağır olması gibi) nedenlerden araba daha az yakmış ancak bu tarafınızca city modu kapatılınca az yakıyor şeklinde yorumlanmıştır bence. Bu tür teorilerle değerli vaktimizi boşa harcatmayın lütfen.
mustafacım sanırım trafik durumunun çok farklı olmadını okumadın yada unuttun ayrıca bu teori yada hipotez değil bir bilgi alınır değerlendirilir sonucu görülür paylaşılır olay bundan ibaret eğer servisten yada fabrikadan alınmış bir bilgiye güvenmeyeceksek nereden aldığımız bilgiye güvenmeliyiz eğer ben öğrenip denemeden yazsaydım o zaman senin yorumun haklı olabilirdi bende yüzde 10 gibi bir sonucu hiç tahmin etmezdim ya olamaz dediğim bir sonucu buldum benim tahminim muhakkak deneyen başka arkadaşlarda olacak ve burada paylaşılcak %7 ile %10 arasında sonuçlar bulunacağını tahmin ediyorum hatta biri çıkıp ben %30 buldum dersede şaşırmam :)
"City" modunun çalışma prensipleri iredelenmeden yapılan her yorum tahminden öteye geçemez ama sonuçta servisten konu hakkında bilgili birinin iddasını incelemekte fayda var. Benim şahsi fikrim %1-2 den fazla farkettirmez aksi halde müşterilere araç satılırken bu durum söylenir. Gerçi şuda var, aracın arkasına taktığımız "spoiler"lar bile yakıt tüketimini arttırır ve ben bunun çoğu bayi satış yapılırken bahsi bile geçmediğini düşünüyorum.
bana da pek mantıklı gelmedi. yakıt ölçümünü yaptığın sırada hava şartları aynımıydı? aynı devirde kullanabildin mi arabayı? bence asıl etken bunlardır diye düşünüyorum. city tabiki etkileyebilir ama %10 çok büyük bi oran.
Ziyaretçi047
17/02/2009, 15:02
Aradaki yakıt farkını CITY e bağlaman doğru değil bence. İnanıyorum ki CITY açıkken de aynı km yi yaparsın. Teknik olarak düşündüğümüz zaman evet arada yakıt farkı olabilir ama o kadar küçük bir farktır ki sen ben anlayabileceğimizi pek sanmıyorum. Yanlış demiyorum. Farlar, radyo vs. tüm elektrikli aksamlar için de aynı şey söylenebilir...
CITY devreden kesinlikle çıkıyor. Çıkmasa otobanda paso takla atardık. Sadece sistem aktif ama kullanım dışı. Yani Enabled but stopped gibi düşünülebilir. Kapalıyken tamamen disabled oluyor.
Yakıtı artırıyorsa açıkken evet artırır. Sonuçta aracın en fazla yaktığı an kalkış anlarıdır. O sırada bir de CITY aktif ise doğal olarak fark edecektir. Ama tekrar ediyorum minicik bir fark. Yeri gelmişken söyleyim bu fark sadece yakıtı artırmakla kalmaz aynı zamanda performanstan da çalar. Bu nedenle yarış otomobillerine dip gazda elektrik kullanımına güç vermeyen bir sistem takılır. Sistemin ismi şu an aklıma gelmedi.
İstatistik biliminde bir olguyu hesaplarken en az 30 örnek almak gerekir örneğin sadece 2 tane alman görüp almanlar esmerdir demek bilimsel değildir. Dolayısıyla sadece iki kere 100 km giderek hesaplanırsa yanlış yapılmış olur. Diğer faktörlerin etkisini minimuma indirmek ce en az birkaç depo kullanıp ondan sonra bir yergıya varmak gerekir.
biraz nette araştırayım dedim konu hakkında bilgi bulamadım yalnız şöyle bir habere rastladım..
Mynet otomobilden alıntı..
“Yeni C180 K BlueEfficiency, sınıfında 1600 cc motorla bu gücü üretebilen tek araç. Tabandaki aerodinamik iyileştirmeler, yüzde 10 daha az sürtünme sağlayan lastikler ve gerekmediğinde devreden çıkan direksiyon pompası sayesinde, yeni C180 K BlueEfficiency yüzde 10’a varan yakıt tüketimi avantajı sağlıyor”
#gerekmediğinde devreden çıkan direksiyon pompasından kasıtları bizim araçlarımızdaki city özelliği midir bilemiyorum ancak bizim city'nin performans ve yakıta etkisini ne kadar güç çektiğini bilmeden söyleyemeyiz kaldı ki en fazla gücü çeken hatta sömüren klimadır onun bile yakıta etkisi %10 civarlarındadır diye tahmin ediyorum.. (servisteki bi ustaya göre klima 5-6KW güç çekiyor)
#klima açıkken yol bilgisayarında yakıt artışını 0.1 yada 0.2 fark ettirdiğini görebiliyorum ancak city de böyle bir değişim yok..
Ziyaretçi047
17/02/2009, 23:44
Dediğim gibi etkiliyordur ama çok çok çok küçük...
TEZEL PUNTO 45
18/02/2009, 00:11
benim abimde hep city modunda gidiyo direksiyon yumuşak oluyo diye bi sölüyeyimde denesin bakalım :)
Araçta, kullanılmakta olan elektrikli ekipmanların tüketimi arttırdığı aşikar.Burada önemli olan servo motor çalışıyorken araçtan çektiği güç.City modunun tüketime etkisi vardır tabi ama ben de %10 gibi büyük bir miktarda olacağını sanmıyorum...
araçta enerji çok yakarmı bilmem ama city insan enerjisinden baya bi tasarruf sağladığı kesin..
onur1907
18/02/2009, 11:43
araçta enerji çok yakarmı bilmem ama city insan enerjisinden baya bi tasarruf sağladığı kesin..
karahan abi bu konuda tek katıldıgım nokta sızınde solediğiniz gibi city motorunun insan enerjisindeki tasarrufu...bunlara artı olarak sunuda söyleyebilirim araclarımızdaki city (elektrıklı servo dreksıyon) yeni nesil aracların coğunda mevcuttur eger %10 gibi ciddi rakamlarla (ki bana göre %5 bile ciddi) kapatıldıgında tasarruf saglayabilseydik bir cok firma bununla ilgili bildiriler yayınlardılar ve mumkun oldugunca kapalı tutulması konusunda uyarılarda bulunurlardı.bizde şükrederdik arabalarımızdaki cıty tusuna basarak sistemi kapatabildiğimize çünkü bu sistemi baska araclarda görmedim hepsi sürekli belirli bir kmh ye kadar aktif durumda olan sistemlerdi..(yanlış yada daha farklı olabilir).eger bir tasarruf varsada onu ölçücek boyutta oldugunu zannetmıyorum.tuna abi paylaşım içinde teşekkür ederim.
saygılar
shadow_dancer
18/02/2009, 11:51
%10 mu? Rüyanızda mı görüyorsunuz bu rakamları ya? City modu sadece elektrik destekli bi sistem o zaman radyoyu kapatsak klimayı hiç açmasak farları da yakmasak bizim arabalar hiç yakmayacak :)
ugurozer
18/02/2009, 11:59
anlamıyorum bu city motoru sayesinde nasıl ,insan enerjisinden tasarruf ediyorsunuz arkadaslar? Araclarınız hareket halinde degilken mi direksiyonu dondurmeye calisiyorsunuz? zaten bu sistem kapalı iken iyi bir sofor direksiyonu cevirirken hic zorlanmaz cunki aracı cok hafifde olsa hareket ettirmesi gerektigini bilir bu sayede ne tekerlekler nede o tekerleklerden sizin elinizle tuttugunuz direksiyona kadar olan hicbir aktarma organları zorlanmaz hicbir zarar gormez bosluklar sesler tıkırtılar zamanla olusmaz.
onur1907
18/02/2009, 12:29
anlamıyorum bu city motoru sayesinde nasıl ,insan enerjisinden tasarruf ediyorsunuz arkadaslar? .
eskiden babamın 89 model şahin'i vardı bılmem hiç kullandınmı ama ben kullanırken özellikle park halinde bin dereden su getirirdim....en az senin kadar araba kullanmasını bildiğimiz için arac hareket halindeyken daha kolay bu işin yapılacağını biliyorum..ben sahindeki enerjimi puntomda sarfetmiyorum bilmem anlatabildimmi..neyse konumuz bu değil.
tşk
saygılar
punto400
18/02/2009, 13:00
arkadaşlar slm benim bu city davası kafammı karıştırdı ya sanmam yakıtta fark ediceğini ama denicem
Benim bildiğim kadarıyla direksiyon hidroliğinin basıncını gereken değerde tutmak için harcanan güç elektrikli direksiyon motorunun çektiğine göre çok daha fazla. Hatta direksiyon hidrolik pompasını iptal ettirip tamamen servo sisteme döndüren meraklılar olduğunu duydum. Yani C 180'deki olay bu olabilir.
City motorunun tam yükte çektiği güç değeri bilinirse belki tahmini bir yük artışı söylenebilir ama klima tam açıkken bile % 10 artış çoğu zaman olmuyor; city motoru bu kadar etkileyememeli.
Ziyaretçi047
18/02/2009, 15:59
Lafı gelmişken söyleyim. Aracımızın direksiyonu elektro-hidrolik diye geçiyor. CITY kapalıyken bile aracımızın direksiyonu az bir miktar elektrik çekiyor. Bu çekmesinin arkasında direk elektrik desteği mi yatıyor yoksa hidrolik basıncın elektrik sistemi üzerindeki negatif etkisi mi bilmem. Bende voltaj göstergesi olduğu için denedim. Dururken ve CITY kapalıyken hızla sağ sol yaptığımda akü göstergesi azalma gösteriyor ama az. CITY açıkken bunu yaptığımda akü durum göstergesi baya baya azalıyor. Yani CITY elektrik yardımı alıyor fakat kapalıyken elektrik desteği tamamen kapanıyor mu bilmiyorum bu ayrı bir konu.
Babamın skoda da denedim. Farlar açıkken direksiyonu sağ sol yapın farların çekildiğini göreceksiniz. O araç elektro-hidrolik değil diye biliyorum. Gerçi eski palio mda da bu olay olurdu. Burdan şu sonucu çıkarabiliriz. Araçta yük bindiren her şey birbiri ile ilgili. Ben hidrolik direksiyonu zorladığımda demek ki az bişe motor da zorlanıyor, bundan ötürüdür ki şarj sistemi yavaşlıyor ve farlar zayıflıyor. Ek bilgi olsun diye yazdım.
blackpunto35
18/02/2009, 20:29
arkadaşlar bugün 20 ytl. lik gazı bitirdim km. 113.2 yazıyordu kullanım olarak özel bir çaba sarfetmiyorum aynı olsun diye hergün nasıl kullanıyorsam öyle kullanıyorum aracım km de 30 krş. da yaksa 50 krş. ta yaksa drıve hep aynıdır benim yaptığım tespit city aracın yakıt tüketimine etkisi olduğu ancak 14-15 lt lik yakıt tüketiminde ortalama 5-8 km arasında bunun sebebi olarak ta sanırım femoli söylemişti kalkış anında araçtan çektiği enerji ve bu enerjiyi yerine koymak için gazpedalına dokunmamız diye tahmin ediyorum
CITY kapalıyken arabanın direksiyonu şahin direksiyonu gibi oluyor ii ki yapmışlar ama banada biraz saçma geldi
mesela 1000w lık anfi ve baslı bir araçtada yükses seste müzik dinlerken araç fazla yakmazmı tesisatlı araçlar araçtaki elektrikten yaralanmıyormu
Ziyaretçi047
19/02/2009, 02:08
Şahin direksiyonu mu :) Abartmayalım lütfen. CITY i aldığım günden beri hiç kullanmadım diyebilirim. İhtiyaç bile hissetmiyorum. Şahine bindiğim günleri hatırlayınca bir acayip oldum ama :) Direksiyonu çevirmek için eşden dosttan yardım istiyordum. Bir de verdiğin örnek güzel etkisi vardır tabi ama çok çok küçük...
kendimce bir test yaptım..
sert zeminde direksiyonu hızla sağa sola çevirirken motor devrindeki hafif düşüş ve eski rölantisine gelişini gözlemledim.. benzer olayı farları ve uzunu yaktığımda da gördüm.. ~750rpm civarında iken önce ~700e geriliyor gibi ardından ~800e çıkıp tekrar 750 seviyelerine dönüyor.. klima ile deneyince çok daha belirgin bir devir oynaması var.. çok bilimsel değil ama sadece direksiyonu hızla çevirince (city tam yükte çalışıyor sanırım) oluşuyor.. yumuşak zeminde devir belirgin kıpırdamıyor.. tahminime göre çalıştığında 80w civarlarında güç çekiyordur (servise soracağım).. yine tahminimce yakıta etkisi %0.3 ten öteye gitmeyecektir.. :) klima en soğukta ve yüksek fan hızında çalışırken 1 depoda menzile şehir içi 70-100km fark ettiriyor.. city 1 depoda 2-3km fark ettirecektir bence.. :) ihmal edilebilir..
CITY kapalıyken arabanın direksiyonu şahin direksiyonu gibi oluyor ii ki yapmışlar ama banada biraz saçma geldi
Önceleri city'i hep açık bırakırdım... 3 aydır filan kapalı...Çok dar yerlere park ederken 2-3 git gel yapmam gerektiği zamanlarda kullanıyorum sadece...Hatta city kapalı moda alıştığım için mevcut direksiyon hafifliği bana yetiyor...
Ama Uğur'un bir kaç mesaj önce yazdığına da katılıyorum...Direksiyonu hareketsizken çevirmek belirli parçaların ömrünün azalmasına neden oluyor...Hareket yokken direnç daha fazla bu da da fazla aşınma demek...
narkoz30
20/02/2009, 00:26
Müspet test sonuçları varmıdır test eden arkadaşlar bir zahmet yazsınlar. Açık - Kapalı olayı arasında büyük fark var ise biz de city i kapatalım ancak şu sıralar iş yogunluğu nedeni ile pek araba kullanamıyorum iş yerinde yatıyorum :) yoksa ben testini yapıp yazardım. :)
nyesilyurt
20/02/2009, 01:17
Aramızda sevisi (sahibi,çalışanı vb) olanlar var..konu hakkında aydınlatıcı bilgi verirlerse ise seviniriz..( gerçi city belli bir hızdan sonra devre dışı kalıyor..)
shadow_dancer
20/02/2009, 01:44
Zaten alışkanlık yapıyor bu city modu başka arabaları kullanırken beton gibi geliyor direksiyon :)
dtunacik
20/02/2009, 02:27
Olurmu öyle şey nasıl 30 la giderkende aynı 190 la giderkende aynı.Allah aşkına 190 ı boş ver 60 km hızla git birde 20 km hızla direksiyonun sertliği arasındaki farkı gör.
Ziyaretçi047
20/02/2009, 09:45
Konuyla ilgili gereken tüm cevapların verildiğini düşünüyorum. Aynı sorular tekrar tekrar soruluyor. Bahsedilen konuya cevap verebilmek için servis çalışanı veya sahibi olmaya gerek yok. Tüm konuyu baştan sona herkes okursa soruların cevabını alabilecektir.
Bu olay bana atasözünü hatırlattı. Mesajı ilk yazan arkadaşı tenzih ederim kesinlikle onla alakası yok. Teşbihte hata olmaz. Delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış. Bu konu neden böyle uzatılıyor hala anlamadım. Mesele gayet basit. City modu kullanmanın yakıt tüketimine etkisi vardır ama asla % 10 değildir. % 1bile değildir. Bu konu neden bu kadra uzatılıyor anlamadım.
narkoz30
20/02/2009, 10:59
%1 ise açıyorum kardeş bilgiler için teşekkürler camiamıza hayırlı olsun stop. :)
konuyu en fazla uzatan birisi olarak yazıyorum.. :) insanlar merak ediyor yazıyor diyorum.. ben şahsen aracın ıcığını cıcığını bilmek istiyorum.. bu konu hakkında gerekeni öğrendim.. :)
buraktii
20/02/2009, 12:22
ben kapattım ama direksiyon çok sert geldi bana bakalım ne olacak vites devirleri bende otomatik o yüzden farkı çok net anlayabilirim diye düşünüyorum
blackpunto35
21/02/2009, 11:07
Olurmu öyle şey nasıl 30 la giderkende aynı 190 la giderkende aynı.Allah aşkına 190 ı boş ver 60 km hızla git birde 20 km hızla direksiyonun sertliği arasındaki farkı gör.
çalışıyor ama iş yapmıyor yerinde koşmak gibi koşuyorsun ama 1cm bile ilerlemiyorsun motorun rolantide çalışması gibi araç çalışırken oda çalışıyor ama hizme vermiyor zaten hizmet verse arabanın o hızla nereye gideceği belli olmaz :)
erosistanbul
07/03/2009, 02:21
şehir içinde 100km de 5.5 i gördüm. eko modu var.etkisi büyük. (Dualogic vites). gp cilere saygılar. boşverelim city i. %1-10 da gp min hakkı olsun. saygılar :)
mustafaf
08/08/2009, 10:29
konu bıraz hortlayacak ama bugun ınternette gezınırken bır sıtede, elektrıklı dıreksıyon sıstemlerı hakkında bır yaz okudum.yazıda burda dusundugumuzun tam aksıne, elektrıklı dıreksıyon devredeyken, %3 oranında yakıt tasarrufu saglandıgı yazıyordu...
EPS yani Electric Power Steering günümüzde birçok otomobilde görev yapan elektrikli direksiyon sisteminin kısaltılmasıdır. Elektrik motorundan gelen güçle direksiyonun daha hafif olmasını sağlayan bu sistem, özellikle şehir içinde büyük kullanım rahatlığı sağlar. Bu sistemden önce araçlarda çoğunlukla hidrolik direksiyon sistemleri kullanılıyordu. Aracın alternatörinden gelen güçle çalışan bu sistemlerde ortalama yüzde 3 yakıt tasarrufu da sağlanır.
( Alıntı : EPS ne işe yarar? - Oto Yaşam (https://www.hurriyetoto.com/oto/otoyasam/haberdetay.php?cid=5787) )
Arkadaşlar city zaten 30 km hızdan sonra otomatik olarak devreden çıkıyor.Tekrar devreye girmesi 30 km hızın altına inince oluyor.yani şehir içi kullanımında araç yakıtının biraz artması normaldir.
City mode hep devrede, fakat direksiyonun sertleşmesi mk3 puntolarda 20km/s ten sonra olmakta,
Mustafa haklısın, direksiyon sistemlerinde ilk elektrik motorlarının kullanımı hidrolik sistemle birlikte olmaktaydı.Ancak son uygulamalarda hidrolik sistem iptal edilmiştir ve sadece yönlendirmeye servo motor destek vermekte.Dolayısıyla eski hidrolik sistemlere göre daha faydalı hale geldi, tabi bozulmadıkça :)
orhanokay
08/08/2009, 16:05
City motorunun bu kadar güç çekmesi bana da City efsanesi gibi geldi :) O trafikte yakıt karşılaştırma testleri de insanı çok yanıltır. Havadaki en ufak nem değişimi, aracın içinde farkedemeyeceğimiz ters hava akımları, hafif bir rüzgar, yakalandığımız +1 trafik ışığı bile yakıtı etkiler. Aynı yolda da gitseniz bunu sağlıklı ölçemezsiniz, hele hele şehirlerarası bir yolda hiç. Bunu aynı gün, aynı saatte, trafiğe kapalı bir pistte denemek gerek. Ya da kapalı alanda dyno cihazlarıya ölçülebilir.
poyraz_o
08/08/2009, 23:33
Arkadaşlar ben bu konuyu arabayı ilk aldığımda eskişehir birmot servis müdürü UĞUR CİN'e sormuştum
rölantide ve düşük devirlerde bir miktar yakıt sarfiyatı arttıracağını fakat bunun 10 km de 0,1-0,2lt kadar olacağını söylemişti..
bende aldığımdan beri kapatmadan kullanıyorummm...
Denemek lazım yinede arkadaşa tespiti için teşekkürler...
%10 yakıt tasaruffu biraz fazla gibi geldi. city modu yakıt sarfıyatını arttır ama o da sadece şehir içi trafiğinde uzun yol ve otoyol kullanımında etkisi olmaz kanımca. 30 dan sonra iptal oluyor zaten. ama yine paylaşımın için tşkler. aracı aldığımdan beri city modunu pek kullanmıyorum. direksiyon çok hafif geliyor ve sanki buzlu yolda gibi geliyor. nadiren de olsa kullanıyorum oda çok dar yerlede fazla manevra yaptığım zamanlar.bir tek orada gerekli oluyor.
Merak edip yabancı forumlarda da araştırdım, fikir beyan edenler özetle şunları söylemişler:
- City mode yüksek hızlarda devreden çıktığı için yakıt tüketimine bir etkisi olmaz.
- Hidrolik direksiyon ile karşılaştırma yapıldığında, elektrikli direksiyon daha fazla yakıt tasarrufu sağlar çünkü hidrolik direksiyonda direksiyon düz konumdayken bile hidrolik basıncını sağlayabilmek için motordan güç alınır, ancak elektrikli direksiyon sadece ihtiyaç anında güç harcar, bu nedenle bir çok yeni araçta artık sadece elektrikli direksiyon kullanılmaya başlanmıştır.
- City mode, sadece spor GP modellerinde yakıt tüketimini etkileyebilir çünkü spor modellerde city mode kapanınca daha sportif bir hava katabilmek için debriyajın kavrama noktası da değişir, bu nedenle vites değiştirme alışkanlıkları nedeniyle yakıt tüketiminde farklılıklar olabilir.
Bunların dışında da bir tanesi de demişki, 'araç rölantide çalışırken city modunu açtığımda motor devrinde hafif bir düşme oluyor, aynı farları açtığım zaman olduğu gibi. Sonra yeniden eski haline geliyor. Klimayı açtığımda ise motor devrindeki düşüş daha fazla, tahminime göre city modu farlar kadar bir enerji harcıyor' demiş.
Servise gittiğimde senin arabada (2009 model) direksiyon hidroliği yok, bu nedenle hidrolik bakımına da gerek yok, sadece elektrik motoru var demişlerdi. Şimdi mantık olarak düşünüyorum, eğer tamamen servo motorlu bir sistemi tasarlıyor olsaydım, düşük hızlarda daha yumuşak bir sürüş amacım olsaydı city düğmesini tüm sistemi açıp kapatmak için kullanmazdım, aracın hız bilgisine göre servoya uyguladığım gücün katsayısını değiştirirdim.
Bu nedenle araba durur konumdayken city düğmesine basılması ekstra bir güç gerektirmezdi.
Ama elektrik motoru hidrolik direksiyona destek olarak konduysa ve city modu ile elektrikli direksiyon devreye giriyor ise evet bu durumda enerji harcayabilir. Motorun büyüklüğüne baktığımda da en fazla 100 W gibi bir güç çekermiş gibi görünüyor.
Okuduklarım ile kafam karıştı açıkçası, city modun açık ya da kapalı olması bir şey etklier mi bilemiyorum, %10 çok yüksek bir oran gibi geliyor.
Ama emin olduğum bir şey varki city mode park ederken benim enerjimi koruyor.
Eğer daha fazla yakıt tasarrufu isteseydim gideceğim yere araba ile değil koşarak giderdim zaten, böyle düşününce city mode imkanı varsa yakıt tasarrufunu düşünmeden kullanmak daha mantıklı.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.