PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yapi kredi bankasi



BB
06/02/2009, 22:39
Şimdi sizlere 3 hafta önce Yapı Kredi Bankasından gelen bir mektubu sitede göstermek istiyorum.

Şubemizden kullanmış olduğunuz kredinizin kasko poliçesinin süresi dolmuştur. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigortalar tarafınızca yapılmış ise bir kopyasının acilen şubemize ulaştırılmasını rica ederiz.
01.02.09 tarihine kadar var olan poliçenizin şubemize ulaştırılmaması durumunda sigortanızın, şubenizce yapılacağını ve bedelinin hesabınıza borç kaydedileceğini ihtaren bildiririz.
Saygılarımızla,
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
Beylikdüzü E5 Şubesi

Asıl sorun 2. paragrafta başlıyor;
1. Üç yıldır böyle bir uyarı mektubu gelmemişti. Şimdi kriz var ya kim nerden ne koparabilirim mantığı ile olaya yaklaşıyor galiba.
2. Aracın zaten kaskosu var, ikinci bir kaskoyu nasıl olsa yapamazlar diye önce umursamamıştım ama sigorta şirketine danıştığımda bankanın kendi kafasına göre sigorta yapabileceğini öğrendim.
3. Böyle bir durumda eğer bir kazaya karışırsanız aracın üzereinde iki kasko gözüktüğü için hiçbirinden faydalanamıyacağınız da işin cabası.
4. Şayet poliçenin bir kopyasını bankaya ibraz etmediniz ve banka sizin adınıza yeni bir poliçe yaptı; bu durumda da eğer taksitlerinizi EFT ile ödüyorsanız siz kredi taksidi ödediğinizi zannedersiniz ancak banka ilk önce kasko borcunu hesabınızdan tahsil eder ve kredi borcunuza da eksik veya hiç ödenmemiş gibi faiz işlemeye başlar.
5. İlk taksitlerimi bende EFT ile yapmıştım, hani teknoloji gelişti bankada beklemeye ne gerek var diyorlar ya, tamamen hikaye çünkü bankaya gidererek ödeme yaptığımda Abdal'a malum olur derler ya; herhangi bir borç gözüküyor mu diye sorduğumda ki ben sormasam kimsenin bir uyarı yapacağı yok, EFT ile ödeme yapıldığında cari hesap işletim ücreti kesildiğini dolayısı ile taksitlerin eksik yatmış olduğunu ve buna sürekli faiz işlediğini öğredim.
İnsanların cebinden para tırtıklamak ne kadar kolay ve işi yapan banka olunca tamamen yasal oluyor bu da ne kadar garip.

HasanAliz
06/02/2009, 23:39
5.maddede bir yanlışın var dostum.böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum.
sanırım bu yapı krediye özel bir tırtıklama yöntemi olsa gerek.(EFT)bu şekilde kredi ödemesi yapıldığında hiçbir banka sana hesap işletim kesemez.çünkü sen kredi hesabına EFT yapıyorsun.durağan bir hesapta para çevirmiyorsun.ama yapı kredi iyi düşünmüş ve böyle bir tırtıklama yöntemi bulmuşsa ona birşey diyemem

BB
06/02/2009, 23:56
Bana dedikleri şuydu:
Ben EFT yaptığımda para önce kredinin bağlı olduğu cari hesaba yatıyormuş onlarda oradan kredinin taksidine geçiriyorlarmış parayı böylelikle cari hesapta hareket oduğu içinde cari hesap işletim ücreti kesiliyormuş ilk önce ve ben kredi tutarını eksik yatırmış gibi işlem görüyormuşum.
İşin asıl ayıp tarafı bu konu hakkında ben sormasam hiçbir bilgilendirme yapılmaması ve düşünsenize yıllar sonra son taksidi ödediğimi zannedim bankaya gittiğimde karşılaşağım faiz ne kadar olurdu hayal bile etmek istemiyorum.

acy
07/02/2009, 09:00
dostum bende bir bankada kredi operasyonlarda çalışıyorum bu dediğin doğru daha önce bu uygulama hakkında bi bilgi verilmemesi bankanın işleyişinde ki aksaklıklardan kaynaklanıyor burda ki mantık şu sen bi kredi kullandın ev ya da araç sigorta kısmında daini mürtein kısmı vardır ve burda yapı kredi beylikdüzü şb ibaresi alır bunun anlamı aracın başına bişey geldiğinde para sana değil direk bankaya gider demek yani haberin olsun kaza geçirip aracın perte çıkarsa eline para vermiyolar bankalar ilk önce kendi risklerini teminata alırlar ev kredisi ve ipotek içinde böle hem dask hem sigorta yaptırırlar ve dediğin gibi bunun parasınıda senden alırlar ama şöle bişi var sen yaptırır şubeye gönderirsen kendi kestikleri poliçeyi iptal ederler ve parayı da iade ederler ama yapıtrma tarihin onlardan eski olmalı parayı alman için.

kadoku
07/02/2009, 10:22
Ben zaten bu bankları özelikle YKB anlamış değilim kriz ortamı deniyor ama bankalar nedense bu kriz ortamında kendilerine ekstra gelirler yaratma peşinde koşuyorlar, bu YKB geçen yıl bireysel müşteri olmama ve bütün işlemlerimi internetten yapmama rağmen (sene içinde 1 kere dahi şubeye gidip işlem yapmamışımdır) benden senelik toplam ekstre, hesap işletim ücreti adı altında 65 YTL komisyon kesmiş, halen onlarla bu konuda kavgalıyız, neyse konuyu dağıtmadan senin durumundaki resmi prosedür nasıl işler açıkçası pek bilgim yok ama normalde sene içinde istersek kasko poliçesini iptal edip başka bir sigorta şirketinden poliçe yapabiliyorsak bankanın yapmış olduğu poliçeyide iptal ettirip, değiştirebilmeniz lazım ayrıca ödediğiniz primleride poliçenin başlangıcından iptal ettirdiğiniz tarihe kadar geçen süreyi kapsayan kısmını banka alır artan kısmıda size ödemesi gerekir ancak arada ufak tefek kesintilerde olabilir. Bence bu konuyu başka bir sigortacıyada danışın eğer bankanın size yaptığı poliçeden daha iyi şartlarda bir poliçe imkanı sunarlarsa hiç düşünmeden poliçenizi iptal ettirin, ettirinki istedikleri gibi at koşturamayacaklarını anlasınlar kredi kullandırırken zaten sağlık sigortasıydı, haciz masrafıydı filan bir sürü ekstra masraf çıkartıyorlar birde kredi süresince fiyasanın üzerinde yaptıkları poliçelerlede kendilerine bağlamak istiyorlar.

HasanAliz
07/02/2009, 12:21
evet bencede bir sigortacıyla bu işi açık ve net olarak konuşmak gerek.

banka kafasına göre nasıl kasko yapar anlam veremiyorum

JASMINE
07/02/2009, 20:15
Bende aracımı Vakıfbank üzerinden 48 ay vadeli kredi kullanarak aldım. İlk kasko zorunluluğu olduğunu söylediler. İlk yılın sonunda ben aracıma kasko yaptırmadım ve 1 seneden fazla o şekilde kullandım. Şu anda kaskosu var. Dün 33.taksidini ödedim fakat geçen süre içinde banka arayıp kaskosu olup olmadığını bir kere bile sormadı. Benim şansım mı yoksa senin şanssızlığın mı anlamadım...

akin78
07/02/2009, 21:34
Banka kaskonun bir kopyasını ister bu normal.Beni kasko bitmeden birkaç gün önce ararlar ve kaskoyu yaptırdıktan sonra şubeye fakslamamı isterler kibar bir şekilde.Bankanın kendini garantiye alma yöntemlerindendir bu yeni birşey değil yani.

ORACLE
07/02/2009, 21:50
5.maddede bir yanlışın var dostum.böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum.
sanırım bu yapı krediye özel bir tırtıklama yöntemi olsa gerek.(EFT)bu şekilde kredi ödemesi yapıldığında hiçbir banka sana hesap işletim kesemez.çünkü sen kredi hesabına EFT yapıyorsun.durağan bir hesapta para çevirmiyorsun.ama yapı kredi iyi düşünmüş ve böyle bir tırtıklama yöntemi bulmuşsa ona birşey diyemem

Hayır yanlışı yok. Aynısı benim başıma geldi. Bende araç için garantiden kredi kullanmıştım. Arkadaşın dediği gibi kredi ödemesi açıklaması ile parayı yollayıp hiç kontrol etmiyordum. Sonra bir ara incelemek geldi aklıma ve 5 ay taksitlerime hep faiz işlediğini farkettim. sonra araştırdım ki hesaptan hesap işletim ücreti kesilmiş ve o zamandan beri de devamlı taksitleri eksik yatırıyor grünüyorum. Bankaya telefon açtım ve verip veriştirdim. Sonuç ne oldu peki. Hesap işletim ücretini geri alıp işlettikleri tüm faizide iade ettiler. Sanırım tüm havale işlemlerinde ilgili ayın kredi taksit ödemesi açıklaması sanırım işe yaradı.

BB
07/02/2009, 22:27
İşte benim bahsettiğim de tam Oracle'ın dediği gibi birşey. Yani size hiç haber verilmiyor ve diyelim ki 48 ay sonra gittiniz borç bitti diye bir evrak almaya ama o ne nur topu gibi devasa bir faiz ücreti. Hadi kavga dövüş parayı geri aldınız ancak öyle veya böyle bir sürü sıkıntı, vakit kaybı ve telefon görüşmesi. İnsan gibi en başta açıklasalar ne olur; o zaman para tırtıklayamazsın, müşteri sıkıntıya girmez.

narkoz30
08/02/2009, 10:56
1.5 yıl önce finansbanktan kredi aldım bana hayat sigortası yaptılar kaskoyu da ben ucuz buldugum yerden yaptırdım. 1. sene dolunca da aradılar kaskonuzu yeniletmediyseniz biz otomatik olarak yenileyeceğiz lütfen bize yenilettiğiniz kaskonuzun fotokopisini fakslayın.
İşin ilginç yanı banka şubesinin nezaket icabı araması idi ben memnun oldum bu durumdan yoksa konuyu açan arkadaşın durumuna düşecektim gerçi ben taksitlerimi atm den yatırıyorum ama. Sonrasında 8 ay erken ödeme yapıp arabayı sattım 420 ytl kar ettim aslında faiz yükünden kurtuldum.
Ancak bankadan haciz kaldırma yazısına 50 ytl ve onu da onaylatmak için anlaşmalı notere 42.5 ytl bayıldım yani orada da bir soygun var.
Üstelik aldığım krediye karşılık paranın %40 ını faiz ve masraf olarak ödemişim bu kadar olmaz bir daha kredi almaya tövbe ettim hep size sundukları ödeme planından fazlaca birşeyler çıkarıyorlar karşınıza. Bu arada hayat sigortası da yapıyorlar banka kendini zaten yeterince güvenceye alıyor. Tırtıklamak her bankanın yasal hakkı o halde kredi almayarak bu haklarından mahrum edelim onları.

kartalli2001
08/02/2009, 14:30
poliçelerde dain-i mürtein olması ve kredi sözleşmesi gereği banka sizden poliçenin faksını alamazsa kafasından poliçe kesebilir. rehinli alacaklı, DM, dain-i mürtein bunların hepsi bir hasar durumunda şubenin yazılı muvafakatnamesi olmadan sigortanın size bir kuruş para vermeyeceğidir.siz ancak elinizde düzenlenmiş poliçe varsa itiraz ederek paranızı geri alabilirsiniz. hatta banka siz dışarıdan poliçe yaptırırsanız her ay prim ödeme dekontlarını bile isteyebilir malum poliçeyi gösterip peşinden iptal etmişte olabilirsiniz. ama yüzlerce kredi dosyasında bunu takip etmek imkansız olduğundan kaskoyu kendi şirketlerinden yaptırmaya zorlarlar çünkü kendi şirketleri kredi süresi boyunca otomatik yenileme yapar. bankalarda teftişin ilk baktığıda zaten kredilerin teminat sigortalarıdır.(dask, kasko, ferdi kaza, hayat, konut...)
doğrudur vadesiz hesabınızdan önce hesap işletim ücreti, poliçe ve sair masraflar çekildikten sonra kredi taksitleri otomatik çekilir. hatta hesabınızda para yoksa banka sigorta parasını öder ve geçici hesaplarında siz para yatırana kadarda bekletir.sigorta masrafı hariç diğer masrafların hepsine bağırın çağırın paranızı ve işleyen faizinizi geri verirler ama elinizde dışardan düzenlenmiş poliçe yoksa kaskoyu bozmazlar yani krediden önce teminat sigortası.yada halkı söğüşleme yolu:taksit nekadar geç ödenirse faiz işleyecek zaten, ama masraflar hesapta faizsiz duracağından bankanın zararı olacak. siz şanslısınız anladığım kadarıyla YKB kısmi taksit alabiliyor. ben ilkin hesabından 24 tl hesap işletim ücreti çekildiği için 0.6 kuruş yüzünden (sistem hesapta taksit tutarından 1 kuruş bile az para olursa taksidi çekmiyor.) taksidi çekilmeyen ve ertesi taksitte 22 tl faiz ödeyeni de gördüm.
ama pek çok banka bireysel müşteri temsilcisi günlük kontrollerde bu durumları fark eder ve müşteriye dönerek fazla faiz işlemesine izin vermez.
önce hesap işletim ücreti yüzünden taksit alınmamışsa bağırın çağırın paranızı ve faizni alırsınız. sigorta içinse tek şansınız elinizde başka poliçe olması

anvil
09/02/2009, 10:18
YKB'de aynı şeyi ben de yaşamıştım. Kaskonun günü dolmadan aramışlardı. Ben de başka kaskodan yaptıracağımı söylemiştim. Sonra başka sigorta şirketine gittim bir türlü yaptıramıyorum. Meğersem YKB otomatikman yapmış. Hesaptan peşinatı bile kesmiş. Sonra iptal ettirmek için aradım. Önce iptal ettirmesi biraz zor dediler. Bu senelik kalsın falan filan dediler. Dedim yok illa iptal edilecek. 1 hafta sonra ancak iptal oldu. Parayı da tekrar hesaba yatırdılar.

bogga
11/02/2009, 21:34
merhaba arkadaslar,
ayni sorunu bende yasadım yapı kredide.
eskiden kocbakken arac icin 2006 yılında 36 ay vadeli kredi aldım .
kısmetse bitecek nisanda.
gecenlerde bankadan arıyorlar ve diyorlarki hesabınızda 50 kurus eksik . ytaırırsanız kredinizi albilecegiz. ben normalede sürekli o hesaba fazla para yatırıyorum hani olurda bir ay eksik kalır falan .
megersem beyler: her 6 ayda bir benim haberim olmadan hesap kullanım bedeli kesmisler ve gecen ay 2009 yili icin önce hesab kullanım bedelini kesiyor yine ve kredi tutarinda 50 kurus acıkta kalıyor.
kıyameti kopardım aramadıgım ne gene müdürlükleri ne subeleri kaldı.
özür üstüne özür ama allah kimseyi yapı kredi ileis yaptırmasın .
bu koc ailesinden araba alıyon dert .
bankası dert.
bu kadar saygısız ve müsteri memnuniyetini düsünmeyen bir banka daha yok bence

BB
11/02/2009, 22:26
Aslında biz daha önceden de Koç Bank'dan otomobil kredisi kullanmıştık ve o zamanlar kredi bittikten sonra borcu bitmiştir kağıdını hiçbir ücret talep etmeden eve postalamışlardı. O evrak ile emniyetten ruhsatı değiştirmiştik ve noterle falan da uğraşmamıştık. Ama gel gör ki artık Koç Bank yok İtalyan ortaklı Yapı Kredi var; at, avrat, silah elde ne var ne yok yabancılara satarsan işte böyle adamlar kuruş falan demeden ne sömürürsek kar deyip binbir türlü zorluk çıkarırlar. Bir musubet bin nasihatten iyidir derler ancak bizim millete deveye diken insana ..... atasözü daha çok yakışıyor galiba.

pdr42
12/02/2009, 00:26
taktik hepsinde aynı demekki akbanktan cektim 36 ay kasko bizden olursa 1 puan indirim yapıyorlar faizden ertesi sene otomatikmen karttan yine kaskoyu cektiler bnde piyasayı arastrıdım daaha uygun fiyata bile yapmıslar oyuzden onemsemedim. ama banka 3 sene boyunca benden yapacagın mantıgını güdüyor hesap işletim ucretini benden de talep etitiler otomatik odeme verdim kurtuldum.

blackpunto35
18/02/2009, 21:59
banka = vergi ödeyen tefeci ilk başta bunu bilmek lazım ykb-garanti-akbank yanından geçmem

Fuzuli
18/02/2009, 22:14
banka = vergi ödeyen tefeci

Sonuna kadar katılıyorum...

moiz
29/03/2009, 13:43
Başlığı yeni farkettiğim için bilgilendirme ve yardımcı olacak ipuçlarını vermekte geç kaldığım için arkadaşlarıma özür borçluyum.
Eski bir Koçbanklı ve sonra YKBli olan birisi olarak (şu anda YKB'li de değilim, bence bana işveren olamayacakları için o kurumu işverenlikten çıkarttım) ve yine eski bir operasyoncu olarak bankanın sistemini çok iyi biliyorum.
Arkadaşlar YKB den taşıt kredisi aldığınızda pazarlığınıza hesap işletim muafiyeti yaptırmayı ekletin. Sisteme sizin hesabınız için böyle bir muafiyet tanımlaması yapılırsa bu masraf alınmaz. Yoksa sistem otomatik olarak hesapta parayı gördüğü anda kaç lira alacaksa onu almaya çalışır. (Örn: 65 TL alacaksa ve hesapta 30 TL varsa onu alır). Bu bütün bankalarda var. İstisnası; işverenle anlaşmalı maaş ödemesi için açılmış hesaplardır. Ya da verimli müşteri olmaktır.
Bunu önlemenin en güzel yolu şu :): Krediyi alıp hesap açtırdığınızda hemen bir internet bankacılığı şifresi almanız. Ve sonra taksit ödeyeceğiniz zaman taksit ödeyeceğiniz gün önce taksit sorgulaması yapmanız. Sonra taksit kadar parayı hesaba EFT yapacaksınız. Sonrasında yine aynı gün internetten taksit ödemenizi kendiniz yapacaksınız. Hesapta para kalmasın:) Yoksa gidebilir.
Kasko konusunda bankanın hassasiyetini anlayışla karşılamanızı bekliyorum. Çünkü; banka krediyi verirken elindeki tek teminat araç rehnidir. Rehni alınan aracın değerinin korunması da rehinli alacaklı anlamına gelen daini mürtehin (D/M) banka şubesi belirtilmiş kasko poliçesinin varlığıdır. Türlü nedenlerle kaskonun süresi dolmuş ve atlanmış olabilir. Bu konuda eğer banka sizden önce davranıp poliçe düzenlemiş ise bu aynı zamanda sizin iyiliğiniz içindir. Örnek: Kasko poliçesinin süresi doldu ve siz yenilemeyi geciktirdiniz. Bu arada eğer bir kaza olursa -aman hiç olmasın-, poliçe sizi koruyacaktır. Ayrıca; taşıt kredisin sözleşmesindeki maddeleri hiç birimiz okumadığımız için bu noktayı atlıyoruz. Kredi kullanan kişi, kredi taksitini ödemek ve aynı zamanda kredi süresince aracının D/M li kaskosunu yaptırmak yükümlülüğündedir. Kasko ya da genel olarak sigorta, kötü bir şey değil ki!
Bankanın tutumu açısından üslup ya da yaklaşım burada çok önemli, ince bir nokta bence. Kibarca açılan bir telefon ile verilecek bir bilgi, hiç bir sorun yaratmayacağı gibi olabilecek sorunları da önleyecektir.
Kredisiz araçlar, kazasız sürüşler diliyorum.