Anlasılan cozum degil..
Benım aracım egzotık kırmızı..Soyle bır durum arac sabah gunes dogup aksam batana kadar gunesın altında duruyor..Yanı gunes yanıgı yada rengınde solma olasılıgı cok cok yuksek..Sımdı her sene yaz aylarına gırerken boya koruma yaptırsam gunes yanıgı olmaması yada rengınde solma olamama ıhtımalı ne kadar..Kesın cozummu boya koruma bu konuda?Yoksa ne yaparsan yap 4-5 sene sonra ıllakı rengı solarmı..
Anlasılan cozum degil..
Boyaya iyi bakılırsa(cilası,boya korumsası vs.) sıkıntı olacağını düşünmüyorum zira 12-13 yaşında hala rengi canlı olan kırmızı araçlar mevcut...
Düzgün koruma uygulanırsa sorun olmaz. Uygulamanın ve boyanın iyi korunması için katı wax atılmalıdır. Sıvı wax falan yaparlarsa 1 aya gider o.
İyi yapan bıyer olması sart ozaman
1 kez düzgün bir bakım yapılmalı sonrasından belli aralıklarla bakım işlemine göre araç yıkanmalı ve koruman altına alınmalıdır
İllaki korunur. Arap ülkelerinde 50 derece sıcağın altında Bugatti lerle geziyor adamlarİyi baktıktan sonra sıkıntı olmaz hocam.
İmkansız bir gerçeklik değil, bir görüştür. İmkansız bir iddia değil, meydan okumaktır. İmkansız potansiyeldir. Geçicidir. İmkansız yoktur.
Muhammad Ali Clay
SEAT LEON 1.4 TSI FR + FULL LED + SUNROOF + 18"
Anadolu yakasında bu ısı adam gıbı yapan yer varmı..Arac koruma altına alınmalı derken nasıl koruma..
bi de en basit tavsiye sakın ha araba güneşin altındayken su değmesin bi yerine. benim tavsiyem ayda bir amway cila var onu kullanın on numara olur hem parlak tutar hem korur.ama öncesi iyi bi pasta şart sonra her ay düzgün onu kullanın.
senede bir kere pasta boya koruma yaptırırsan her ay cilasını yaparsan haftada 1 kere aracını yıkarsan hiç bir sorun sıkıntı olmaz aracın diri ve berrak kalır.
Ben pasta yapılmasını pek dogru gormuyorum..pasta aracın boyasını ınceltıyor dıye bılıyorum..
boyasını değil boyanın üzerindeki verniği inceltiyorda pasta şart yoksa pek iyi temizlenmez.
bizim sattığımız astra G aracımız kırmızıydı..2000 modeldi ve artık boyası matlaşmaya başlamıştı..ama biz yıkama dışında hiçbirşey yapmıyorduk..sadece bir kere 2005 yılında pasta-cila yapıldı araca o kadar..arkadaşların dediklerine katılıyorum senede bir kez boya koruma ve her ay da sıvı cila ile güzelce aracını silersen bence gerekli korumayı yapmış olursun..işin açıkçası boya ile çok uğraşmak kimyasallar dökmek falan çok da iyi görmüyorum..
Boyayı değil üstündeki verniği inceltiyor. Boya fabrikasyon olarak 120 mikron kalınlığındadır, bunun 40 mikronu verniktir . (Yani 20 yıl pasta uygulayabilirsiniz.) Aşındırıcı (pasta) uygulamak çizikleri yok edip düz bi zemin oluşturmak için zorundulur. Aşındırıcı uygulanıp boya düzeltilir hatta gerektiğinde zımpara bile uygulanır. Sonra wax atılır ve boya koruma altına alınır.
Olur. Ama sadece korur çizikler olduğu gibi kalır. Boya koruma dediğimiz şey zaten wax'tan ibaret, wax'ın görevi boyayı korumaktır.
Wax tabakası varken:
Wax olarak Collinite 915 öneririm. Wax uygulamadan önce tabi aracı yıkayın ve verniğe yapışmış yıkamayla çıkmayan kirleri clay bar'la temizleyin
Boya koruma yaptıktan sonra aracı kendım ayda bır yıkadım dıyelım ,ozaman cıla ustune wax yapcam desene..
Meguiars ın Quick Wax ınıda kullabilirsiniz. Spreyle sıkıp siliyorsunuz. Gayet pratik.
İmkansız bir gerçeklik değil, bir görüştür. İmkansız bir iddia değil, meydan okumaktır. İmkansız potansiyeldir. Geçicidir. İmkansız yoktur.
Muhammad Ali Clay
SEAT LEON 1.4 TSI FR + FULL LED + SUNROOF + 18"
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri